Το ΝΑΤΟ «καλεί τη Ρωσία να επιδείξει υπευθυνότητα» στο ζήτημα της Συρίας

Το ΝΑΤΟ «καλεί τη Ρωσία να επιδείξει υπευθυνότητα» στο ζήτημα της Συρίας
epa06669376 NATO Secretary General Jens Stoltenberg gives a press conference at the end of a meeting of Ambassadors at Nato headquarters in Brussels, 14 April 2018. The objective of the meeting is for France, United States and United Kingdom to update the Council on the latest developments in Syria. EPA/JULIEN WARNAND

Αυστηρό μήνυμα του Γενικού Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προς τη Μόσχα. 

Το ΝΑΤΟ «καλεί τη Ρωσία να επιδείξει υπευθυνότητα» στη συριακή σύρραξη, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ, έπειτα από μια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες των πρεσβευτών των 29 κρατών μελών του Οργανισμού, έπειτα από τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας στη Συρία.

«Οι Σύμμαχοι καλούν όλους όσοι υποστηρίζουν το συριακό καθεστώς, ιδίως τη Ρωσία, να επιδείξουν υπευθυνότητα και να διασφαλίσουν ότι το συριακό καθεστώς θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στη διαδικασία της Γενεύης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» είπε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν θα εγγυηθούμε ποτέ πλήρως ότι δεν θα γίνουν νέες επιθέσεις όσο υπάρχουν καθεστώτα που είναι διατεθειμένα να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα», υπογράμμισε.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία επισήμαναν στους πρεσβευτές του ΝΑΤΟ σήμερα ότι τα συντονισμένα αεροπορικά πλήγματά τους εναντίον συριακών κυβερνητικών στόχων κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν η έσχατη λύση και στόχευαν στο να μπει ένα τέλος στην διάπραξη επιθέσεων με χημικά, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού.

Οι τρεις σύμμαχοι ενημέρωσαν τους πρεσβευτές του ΝΑΤΟ σε μια ειδική συνεδρίαση στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και έλαβαν τη στήριξη των υπολοίπων 26 κρατών μελών, που τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των διπλωματικών πιέσεων με στόχο την απαγόρευση των επιθέσεων με χημικά όπλα όπως ακριβώς εκείνης που η Δύση πιστεύει ότι διέπραξε η Δαμασκός την 7η Απριλίου στη Ντούμα.

Επίσης, σε μια χωριστή ανακοίνωση, οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ κάλεσαν τη Συρία, τη Ρωσία και το Ιράν να επιτρέψουν την «ταχεία, διαρκή και ανεμπόδιστη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας» στις περιοχές όπου μαίνεται ο πόλεμος στη Συρία.

Πηγή: ΑΜΠΕ-AFP-Reuters

Δείτε ακόμη: 

Ο Τραμπ χτύπησε στη Συρία για να στείλει… μήνυμα στο Ιράν

Πούτιν: Εχθρική πράξη η επίθεση στη Συρία – Έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ