Το νέο ημερολόγιο της Pirelli δεν θα θυμίζει σε τίποτα όσα ξέραμε

Το νέο ημερολόγιο της Pirelli δεν θα θυμίζει σε τίποτα όσα ξέραμε

Η έκδοση του 2018 προβάλει την πολυπολιτισμικότητα και εμπνέεται από τις περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων.

Ο βρετανός φωτογράφος μόδας Τιμ Γουόκερ διαδέχεται τον Γερμανό Πέτερ Λίντμπεργκ στην έκδοση του ημερολογίου της Pirelli για το 2018.

Με αυτή την 45η έκδοση του ημερολογίου Pirelli, ο φωτογράφος Τιμ Γουόλκερ ανανεώνει πλήρως το στυλ του διάσημου ημερολογίου θέλοντας να προβάλει την πολυπολιτισμικότητα και εμπνέεται από τις περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, κυρίως από την εικονογράφηση της πρώτης έκδοσης του παραμυθιού το 1865.

“Η αφήγηση της ιστορίας της μικρής Αλίκης έχει ήδη ειπωθεί χιλιάδες φορές και θα ήθελα να πάω στην πηγή του παραμυθιού του Λιούις Κάρολ ώστε να τη διηγηθώ εκ νέου, αλλά αυτή τη φορά από τις ρίζες της. Θα ήθελα να προτείνω μια άποψη διαφορετική”, εξήγησε ο φωτογράφος. Το casting περιλαμβάνει αποκλειστικά μαύρους που κινούνται στο ονειρικό τοπίο της Αλίκης στη Χώρα των θαυμάτων. Ανάμεσά τους η αμερικανίδα ηθοποιός Γούπι Γκόλντμπεργκ, το διάσημο μοντέλο Ναόμι Κάμπελ, η γεννημένη στο Μεξικό κενυάτισσα ηθοποιός Λουπίτα Νιόνγκο.

Όπως και στην περασμένη έκδοση του ημερολογίου που υπέγραφε ο φωτογράφος μόδας Πέτερ Λίντμπεργκ, η Πιρέλι θέλει να υποστηρίξει έναν άλλο τύπο ομορφιάς, μακριά από τα πρότυπα που επιτάσσει το σημερινό σύστημα που είναι στενά συνδεδεμένα με τη νεότητα και την τελειότητα και ουδεμία σχέση έχει με τη γυναικεία πραγματικότητα. “Ως καλλιτέχνης, νιώθω την ευθύνη να απελευθερώσω τις γυναίκες από την αιώνα νεότητα και την τελειότητα. Το ιδεώδες της τέλειας ομορφιάς που προωθείται από την κοινωνία είναι ένας ανέφικτος στόχος”, είχε εξηγήσει ο Λίντμπεργκ.

Με πρωτοβουλία της βρετανικής θυγατρικής του ιταλικού ομίλου ελαστικών, το ημερολόγιο της Πιρέλι εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1964. Έκτοτε 43 ημερολόγια έχουν φιλοτεχνηθεί από 34 φωτογράφους. Αρχικά το ημερολόγιο ήταν ένα απλό δώρο της εταιρίας για τους καλούς πελάτες της. Ωστόσο, προβάλλοντας όλο και περισσότερο τη γυναικεία ομορφιά από μια λαμπερή και ερωτική σκοπιά, το “The Cal” έγινε γρήγορα σημείο αναφοράς των ημερολογίων παγκοσμίως.

Τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια, η Πιρέλι αναθέτει το εξαιρετικό ημερολόγιό της σε έναν διάσημο φωτογράφο. Η συνταγή είναι απλή: οι καλύτεροι φωτογράφοι του κόσμου απαθανατίζουν τις ωραιότερες γυναίκες του κόσμου. Για τα 50 του χρόνια το 2014, επιλέχθηκαν παλιά αδημοσίευτα κλισέ του φωτογράφου Χέλμουτ Νιούτον, που ήταν φωτογραφίες του 1985. Και παρότι το 2014 το ημερολόγιο γιόρταζε τα 50 του χρόνια, στην πραγματικότητα ήταν η 41η έκδοσή του, γιατί μετά το 1974 σταμάτησε να εκδίδεται για 10 χρόνια.

Η παρουσίαση του ημερολογίου του 2018 της Pirelli έγινε στις 10 του μηνός στην επιβλητική αίθουσα θεαμάτων Hammerstein Ballroom στο Manhattan Center της Νέας Υόρκης. Στο μεγάλο γκαλά παρέστησαν οι συντελεστές του Ημερολογίου 2018 και πολλές διασημότητες, καλλιτέχνες και μουσικοί από τη Ναόμι Κάμπελ έως τον ράπερ Σον Κομπς και την 25χρονη Adwoa Aboah, μοντέλο στη Βρετανία.

Η Ναόμι Κάμπελ ξεχώρισε όπως πάντα, με το εβένινο κορμί και την υπέροχη παρουσία της, τόσο στις σελίδες του ημερολογίου όσο και στη βραδιά της παρουσίασης.

 

Πηγή: Figaro, Vogue