Το νέο «παιδί» της Alphabet που θέλει να λύσει ένα από μεγαλύτερα προβλήματα του μέλλοντος

Το νέο «παιδί» της Alphabet που θέλει να λύσει ένα από μεγαλύτερα προβλήματα του μέλλοντος

Γνωρίστε το Chronicle. Το πρότζεκτ που θέλει να χτυπήσει όσους απειλούν την ψηφιακή μας ασφάλεια.

 

Ο Astro Teller, επικεφαλής του μυστικού προγράμματος της Alphabet με την ονομασία Factory X, έχει επικεντρωθεί στη λύση ενός από τα μεγαλύτερα σύγχρονα προβλήματα που απασχολεί ιδιώτες και επιχειρήσεις σε καθημερινή βάση: του χάκερ που αναζητούν κάθε τρόπο να παραβιάσουν τα δίκτυα για να κλέψουν πολύτιμα δεδομένα.

Στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, η ομάδα του Teller δημιούργησε ένα εργαλείο που επιδιώκει να δώσει τη λύση σε κάτι όπου τα περισσότερα τμήματα ΙΤ παραπονιούνται: Τον τεράστιο αριθμό ειδοποιήσεων για παραβίαση ασφαλείας. Το πρόγραμμα αυτό χρησιμοποιεί την τεχνολογία μηχανικής εκμάθησης για να φιλτράρει τις άσκοπες ειδοποιήσεις ούτως ώστε να δώσει τη δυνατότητα στους τεχνικούς να επικεντρωθούν σε αυτό που πραγματικά υπάρχει ανάγκη.

Κι αυτό ακούγεται κάτι ήσσονος σημασίας, αξίζει να αναφερθεί πως στα 8 χρόνια παρουσίας της η Factory X έχει δουλέψει πάνω σε πράγματα που λίγο καιρό πριν ακούγονταν ουτοπικά, όπως για παράδειγμα την αυτόνομη οδήγηση, τους φακούς επαφής που μετρούν το ζάχαρο, και τα γιγάντια μπαλόνια που στέλνουν ίντερνετ σε απομακρυσμένες περιοχές.

Με το μικρό αυτό βήμα ο Teller σκοπεύει να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο ζήτημα που δεν είναι άλλο από την πρόβλεψη των επιθέσεων. Οι αλγόριθμοι του Chronicle επεξεργάζονται τεράστιες ποσότητες εταιρικών δεδομένων σε συνδυασμό με τα εργαλεία ασφάλειας πελατών τους. Για αυτόν τον λόγο μπορεί να επιλέξει με ποια ζητήματα θα ασχοληθεί και με ποια όχι.

Κάθε πρόγραμμα που βγαίνει από το Factory X και βρίσκει το δρόμο του προς την παραγωγή, τότε αποσπάται και δημιουργεί τη δική του επιχειρηματική οντότητα. Το Chronicle που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο αποτελεί το τρίτο πρότζεκτ της Factory X το οποίο θα «αποφοιτήσει» και θα παραμένει στην Alphabet.