Το νέο προϊόν της ΜΕΒΓΑΛ που θέλει να φέρει τριπλασιασμό των πωλήσεων

Το νέο προϊόν της ΜΕΒΓΑΛ που θέλει να φέρει τριπλασιασμό των πωλήσεων

Ποιες άλλες νέες επενδύσεις ανακοίνωσε η εταιρεία.

Νέο στραγγιστό γιαούρτι τοποθετεί στην αγορά η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ με στόχο τον τριπλασιασμό των πωλήσεων της συγκεκριμένης κατηγορίας σε ορίζοντα τριετίας.

Όπως δήλωσε την Τετάρτη στο πλαίσιο παρουσίασης του νέου προϊόντος η κα Μαίρη Χατζάκου αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, η συγκεκριμένη κίνηση έχει ως στόχο την ελληνική αγορά. «Προσπαθούμε να ξανακερδίσουμε τον Έλληνα καταναλωτή και για αυτό υλοποιούμε επενδύσεις και δημιουργούμε νέα προϊόντα. Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι το στραγγιστό γιαούρτι που θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη της εταιρείας» ανέφερε η κα Χατζάκου και συνέχισε «στόχος ο τριπλασιασμός των πωλήσεων στραγγιστού γιαουρτιού σε βάθος τριετίας. Θέλουμε σε μια τριετία να τριπλασιάσουμε τους όγκους μας. Δεν είναι μεγάλοι οι όγκοι του στραγγιστού μας γιαουρτιού. Έχουμε ένα μερίδιο περίπου 2,8% που δεν είναι καλό για τα δεδομένα της ΜΕΒΓΑΛ. Η ΜΕΒΓΑΛ στην ελληνική αγορά έχει μερίδιο γύρω στο 11% άρα ο τριπλασιασμός δεν είναι ένα νούμερο που δεν συνάδει με τα δρώμενα της εταιρείας».

Όπως αναφέρθηκε, η εταιρεία ΜΕΒΓΑΛ (το 43,18% της οποίας ελέγχεται από τη ΔΕΛΤΑ, μέλος του Ομίλου VIVARTIA) ολοκλήρωσε σημαντική επένδυση που αφορά στο τμήμα παραγωγής γιαούρτης στις εγκαταστάσεις της στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης. Το ύψος της επένδυσης έφτασε τα 5,3 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής με separator γιαούρτης, αγορά μηχανής συσκευασίας γιαούρτης ultra clean (υψηλής υγιεινής) και νέο χώρο συσκευασίας γιαούρτης, με προδιαγραφές clean area ISO 8 (κλιματισμός και φίλτρανση του αέρα). Στις σύγχρονες αυτές εγκαταστάσεις παράγεται το νέο στραγγιστό γιαούρτι ΜΕΒΓΑΛ από τις 14 Μαΐου 2018. Σημειώνεται ότι η εταιρεία παράγει ένα υψηλής διατροφικής αξίας προϊόν, ένα στραγγιστό γιαούρτι από 100% ολόφρεσκο ελληνικό γάλα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν σε περίπτωση πώλησης του μεριδίου της ΔΕΛΤΑ στη ΜΕΒΓΑΛ, λόγω των εξελίξεων στη μητρική VIVARTIA, υπάρξει ενδιαφέρον από την κα Χατζάκου για την απόκτησή του, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διευκρινίζοντας ότι διατηρεί το δικαίωμα πρώτης προτίμησης για την αγορά του συγκεκριμένου ποσοστού.

Η κα Χατζάκου εξέφρασε την ικανοποίησή της καθώς, μέσα σε μόλις δύο χρόνια από τότε που η οικογένεια Χατζάκου επέστρεψε στη διοίκηση, η ΜΕΒΓΑΛ έχει ορθοποδήσει και αναπτύσσεται δυναμικά. Εξυπηρετεί τα δάνειά της και την ίδια στιγμή τοποθετεί στα ράφια νέα προϊόντα (το γάλα “8 Γυναίκες”, Choco joy, παιδικά γιαούρτια κ.ά). Παράλληλα έχει αποπληρώσει το δάνειο που έλαβε από το fund Bartons καταβάλλοντας 2,8 εκατ. ευρώ ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για συμβιβασμό για επαναγορά σημάτων από την Bartons.

«Η εταιρεία έχει αλλάξει πρόσωπο και έχει γυρίσει σε κερδοφορία. Οι μέτοχοι (ΔΕΛΤΑ και οικογένεια Χατζάκου) προχώρησαν το 2016 σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ. Παράλληλα έχει εγκριθεί αναδιάρθρωση του τραπεζικού μας δανεισμού και έχουμε εκπονήσει το νέο μας επιχειρηματικό πλάνο. Είμαστε σε “μνημόνιο” αλλά πηγαίνουμε καλά και αυτό είναι πολύ σημαντικό» επεσήμανε η κα Χατζάκου.

Αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα το 2017 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 107,7 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) σε 8,1 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών του εξωτερικού ανήλθε το 2017 σε 33,4 εκατ. ευρώ. Το 2018 η εταιρεία «τρέχει» με περίπου 10% ανάπτυξη. Εκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών θα ανέλθει στα 121,5 εκατ. ευρώ (7-8 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ο τζίρος από τα νέα προϊόντα), τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) σε 9,5 εκατ. ευρώ ενώ ο κύκλος εργασιών του εξωτερικού εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 36,7 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα για τις πωλήσεις εκτός Ελλάδας, η κα Χατζάκου ανέφερε ότι στην επίτευξη του στόχου της εταιρείας αναμένεται να συμβάλλει η είσοδος της ΜΕΒΓΑΛ στην αγορά του Ισραήλ με επώνυμη φέτα και με γιαούρτι ιδιωτικής ετικέτας, η επέκταση της συνεργασίας της στην Ολλανδία αλλά και η επαναδιείσδυση στη βρετανική αγορά με γιαούρτια ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Σημειώνεται ότι η ΜΕΒΓΑΛ έχει ήδη παρουσία σε 36 χώρες ενώ το μερίδιό της στο σύνολο των γαλακτοκομικών που εξάγει η Ελλάδα είναι 18,07%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).