Το ορυχείο που μετατράπηκε στη μεγαλύτερη υπόγεια εμπορική πολιτεία του κόσμου

Το ορυχείο που μετατράπηκε στη μεγαλύτερη υπόγεια εμπορική πολιτεία του κόσμου

Πώς οι παλιές στοές ενός ορυχείου στο Κάνσας Σίτι απέκτησαν ζωή και φιλοξενούν σήμερα δεκάδες επιχειρήσεις σε ιδανικές συνθήκες.

Φανταστείτε μια υπόγεια πολιτεία 460.000 τ.μ., ευρύχωρη, με ψηλή οροφή, σταθερή θερμοκρασία και υγρασία περιβάλλοντος, με υποδομή να φιλοξενήσει δεκάδες επιχειρήσεις και δραστηριότητες. Για να κατασκευαστεί στα έγκατα ενός βουνού θα κόστιζε μια περιουσία. Όμως οι ένοικοί της τη βρήκαν έτοιμη.

Το βουνό έξω από το Κάνσας Σίτι, στις ακτές του ποταμού Μιζούρι, ήταν πάντα πλούσιο σε ασβεστόλιθο και η εξόρυξη είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 20ού αιώνα με αποκορύφωμα τη δραστηριότητας τη δεκαετία του ’40. Η μέθοδος εξόρυξης είναι η λεγόμενη «room and pillar», δηλαδή «δωμάτιο και κολώνα». Τα μηχανήματα σκάβουν το βουνό οριζόντια αφήνοντας «κολώνες» ανέπαφες σε στρατηγικά σημεία ώστε να κρατούν την οροφή. Αφαιρώντας το υπόλοιπο χώμα μένουν τεράστιες αίθουσες, σαν καθεδρικοί ναοί, που μένουν άχρηστες μόλις οι εργασίες τελειώσουν σε κάθε δεδομένο σημείο.

Κάποια στιγμή τη δεκαετία του ’60 κάποιος είχε τη φαεινή ιδέα να χρησιμοποιήσει τις αίθουσες σαν αποθήκες. Και έτσι γεννήθηκε ο μεγαλύτερος υπόγειος εμπορικός χώρος στον κόσμο, η Subtropolis.

Την Subtropolis διαχειρίζεται σήμερα η εταιρεία real estate Hunt Midwest. Εκτός από τα 460.000 τ.μ. που είναι έτοιμα και φιλοξενούν ήδη επιχειρήσεις, άλλα 920.000 τ.μ. περιμένουν έτοιμα για αξιοποίηση εφόσον υπάρξει ζήτηση. Στον διαθέσιμο χώρο προστίθενται κάθε χρόνο 13.000 τ.μ. καθώς η εξόρυξη συνεχίζεται σε άλλα σημεία.

Καθημερινά 1.600 άτομα εργάζονται στην υπόγεια αυτή πολιτεία και 52 επιχειρήσεις νοικιάζουν χώρο σε αυτή. Εταιρείες όπως τυπογραφεία και συσκευαστήρια έχουν εδώ την κύρια δραστηριότητά τους, ενώ άλλες έχουν εδώ τις αποθήκες τους. Η Ford αποθήκευε εδώ για δεκαετίες τα έτοιμα αυτοκίνητά της, ενώ τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία αποθηκεύουν εδώ γραμματόσημα αξίας $2 δισ., εκμεταλλευόμενοι τις σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας (18-21 βαθμοί Κελσίου όλο το χρόνο) και υγρασίας (55%-65%).

Παρόμοιο πλεονέκτημα βρίσκουν εδώ και οι εταιρείες τροφίμων αφού οι συνθήκες είναι και αυτές ιδανικές. Μάλιστα μία ωριμάζει εδώ χιλιάδες κεφάλια τυριού.

Ένα άλλο πλεονέκτημα, το οποίο έγινε προφανές στην περιβαλλοντικά ευαίσθητη εποχή μας, είναι πως δεν ξοδεύονται υπερβολικά πολλοί πόροι για την κατασκευή του χώρου (η οροφή υπάρχει ήδη), ενώ η σταθερή θερμοκρασία σχεδόν μηδενίζει την ανάγκη για κλιματισμό. Το κατακαλόκαιρο και το καταχείμωνο οι φιλοξενούμενες εταιρείες εξοικονομούν έτσι έως και $35.000 το μήνα.

Το ενοίκιο είναι 30-50% φθηνότερο από αντίστοιχες εγκαταστάσεις στην επιφάνεια, ενώ τα έξοδα για ηλεκτρισμό και άλλες παροχές είναι 50-70% χαμηλότερα.