Τo Παρίσι «κλείνει το μάτι» σε Βρετανούς τραπεζίτες

Τo Παρίσι «κλείνει το μάτι» σε Βρετανούς τραπεζίτες

Οι τράπεζες εξασφαλίζουν διακριτικά άδειες για να λειτουργήσουν στο Παρίσι μετά το Brexit, σύμφωνα με τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη Κριστάν Νουαγιέ.

Οι τράπεζες από το Λονδίνο διακριτικά εξασφαλίζουν άδειες για να λειτουργήσουν από το Παρίσι μετά το Brexit καθώς οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις του νέου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ενισχύουν τις προοπτικές της γαλλικής πρωτεύουσας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου, δήλωσε στο Reuters ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας.

Ο Κριστιάν Νουαγιέ, που έχει επιφορτιστεί από τη γαλλική κυβέρνηση με την προώθηση του Παρισιού ως χρηματοπιστωτικού κέντρου μετά το Brexit, δήλωσε ότι η αντιμετώπιση των τραπεζιτών απέναντι στο Παρίσι έχει βελτιωθεί μετά τις εκλογές και την επικράτηση του ευρωπαϊστή, πρώην τραπεζίτη και υπουργού Οικονομίας Μακρόν.

«Είναι ξεκάθαρο ότι είναι ευκολότερο να πουλήσει κανείς τη Γαλλία λόγω του Μακρόν. Το πλαίσιο έχει αλλάξει», δήλωσε ο Νουαγιέ σε συνέντευξή του στο Reuters στο Παρίσι.

Οι τραπεζίτες έχουν πει ότι το υψηλό κόστος μισθοδοσίας και οι συνεχείς αλλαγές στη φορολογία τοποθετούν το Παρίσι πίσω από άλλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά κέντρα σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα.

Μεταξύ άλλων, η Γαλλία έχει καταστήσει το φορολογικό της καθεστώς για τους αλλοδαπούς περισσότερο ευνοϊκό ενώ ο Μακρόν υπόσχεται αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, του φορολογικού πλαίσιου και του συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Τώρα με το προσχέδιο των μεταρρυθμίσεων, εάν τα πράγματα εξελιχθούν όπως είναι σήμερα ο στόχος, σε τρεις ή τέσσερις μήνες από τώρα θα έχουμε πολύ καλύτερη εργασιακή ευελιξία από τη Γερμανία και άλλες χώρες», δήλωσε ο Νουαγιέ.

Ο Νουαγιέ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες συναντήσεις με τραπεζίτες στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και αλλού για να προσελκύσει επιχειρήσεις στο Παρίσι. Μέχρι στιγμής, ωστοσο, τα αντίπαλα χρηματοπιστωτικά κέντρα, όπως η Φρανκφούρτη, το Δουβλίνο και το Λουξεμβούργο έχουν κλέψει τη δόξα καθώς οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές και οι διαχειριστές κεφαλαίων αποκαλύπτουν τα σχέδιά τους να ανοίξουν νέα γραφεία σε αυτές. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Νουαγιέ, επιτυχίες σημειώνει και το Παρίσι.

«Σε κάποιες περιπτώσεις, οι τράπεζες δεν χρειάζονται ούτε άδεια. Κάποιες το έχουν κάνει ήδη και αποφάσισαν να μην το ανακοινώσουν. Κάποιες από αυτές έχουν πράγματι άδειες και είναι έτοιμες να λειτουργήσουν», δήλωσε ο Νουαγιέ. «Αποφάσισαν να μην πουν τίποτα και σέβομαι την απόφασή τους. Είναι λίγο απογοητευτικό, αλλά αυτή είναι η κατάσταση».