To Πεκίνο πιέζει την Αθήνα για την Cosco

To Πεκίνο πιέζει την Αθήνα για την Cosco

Την έγκριση το συντομότερο δυνατόν της εξαγοράς του ΟΛΠ από την Cosco ζητά από την ελληνική κυβέρνηση το Πεκίνο.

Εκτενές αφιέρωμα για την εξαγορά του ΟΛΠ από την Cosco φιλοξενεί η εφημερίδα Καθημερινή. Σύμφωνα με το άρθρο το Πεκίνο ζητά από την ελληνική κυβέρνηση την έγκριση της εν λόγω εξαγοράς το συντομότερο δυνατόν.

Ο πρέσβης της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Zou Xiaoli, μιλώντας ενώπιον του υπουργού ναυτιλίας Θεόδωρο Δρίτσα και του αντιπροέδρου της Βουλής Τάσο Κουράκη, τόνισε πως «η κινεζική πλευρά ευελπιστεί ότι τα σχετικά κείμενα θα περάσουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τη Βουλή το συντομότερο δυνατό, ώστε να προχωρήσει ομαλά το πλέον σημαντικό έργο συνεργασίας των δυο χωρών».

Από το βήμα της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων, υπογράμμισε πως η Cosco «με πράξεις εξέφρασε την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη της στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδα» επισημαίνοντας πως μετά την ανάδειξή της σε προτιμητέο επενδυτή για το λιμάνι του Πειραιά θα καταφθάσουν στις αρχές του Ιουνίου στην Αθήνα πλήθος κινεζικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων κινεζικών τραπεζών, για να συμμετέχουν στην διεθνή ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια. Συνέδεσε έτσι εμμέσως πλην σαφώς την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Πειραιά με τις περαιτέρω κινεζικές επενδύσεις, σχολιάζουν διπλωματικές πηγές.

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν στην ίδια εφημερίδα πως οι δημόσιες παραινέσεις του κινέζου πρέσβη, που έγιναν την Τετάρτη το μεσημέρι στα πλαίσια παρουσίασης από τα ΕΛΤΑ αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων για το έτος θαλάσσιας συνεργασίας των δυο χωρών, έρχονται σε μια περίοδο που εξακολουθούν να διατυπώνονται ανοιχτά αντιρρήσεις κατά της ιδιωτικοποίησης από μέλη της κυβέρνησης, φορείς του Πειραιά συνδικαλιστές αλλά και ενώ μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ επιχειρούν να καθυστερήσουν την υλοποίηση της εξαγοράς μέσω αμφιβόλου νομιμότητας αποφάσεις για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης παραχώρησης.

Αποκτά έτσι ίσως πρόσθετη σημασία και η ομιλία του υπουργού ναυτιλίας Θ. Δρίτσα στην ίδια εκδήλωση και μετά τις δηλώσεις του πρέσβη, κυρίως στο σημείο της όπου αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού των εργατικών σχέσεων, του περιβάλλοντος και της ύπαρξης κοινωνικού μερίσματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα απηύθυνε χθες πρόσκληση στον υπουργό ναυτιλίας να συναντηθούν, ενδεχομένως την ερχόμενη εβδομάδα, την οποία και ο Θ. Δρίτσας αποδέχτηκε.