Το people networking σου βρίσκει δουλειά

Το people networking σου βρίσκει δουλειά
Είναι η δικτύωση πραγματικά σημαντική για την εύρεση εργασίας; Τα οφέλη και τα κατάλληλα βήματα.

* H Δανάη Αντωνοπούλου είναι HR Specialist


Ποιά είναι τα οφέλη της δικτύωσης; Και τι μπορείτε να κάνετε αν δικτύωση δεν είναι το δυνατό σας σημείο;
Η δικτύωση σας βοηθά να αποκτήσετε γνώσεις σχετικά με τους τομείς εργασίας, καθώς και να πάρετε εμπιστευτικές πληροφορίες για  οργανισμούς/εταιρείες που αναζητούν νέα ταλέντα ή σκοπεύουν να ανοίξουν νέες θέσεις στο άμεσο μέλλον.

Σε μια δύσκολη αγορά εργασίας, όπου δεκάδες άνθρωποι κυνηγούν τις ίδιες θέσεις εργασίας, πολλοί άνθρωποι τονίζουν τη σημασία της δικτύωσης (βλέπε Linkedin). Αλλά ποια είναι τα οφέλη της δικτύωσης;


Και τι μπορείτε να κάνετε αν δικτύωση σας δεν είναι επαρκής;
Ενώ είναι πάντα σημαντικό να μιλήσετε με τους ανθρώπους και να ζητήσετε τη βοήθειά τους, η δικτύωση είναι λιγότερο αποτελεσματική σε ορισμένους τύπους εργασίας. Για παράδειγμα, αν προσπαθείτε να μπείτε σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε μια μεγάλη εταιρεία, θα πρέπει να περάσετε από μια καθορισμένη διαδικασία πρόσληψης: θα φαινόταν γελοίο αν προσπαθήσετε να κανονίσετε μια συνάντηση με τον υπεύθυνο προσλήψεων. Αν ενδιαφέρεστε να βρείτε την πρώτη σας θέση εργασίας ή αναζητάτε ευκαιρίες για πρακτική άσκηση, το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα καλό βιογραφικό σημείωμα ή μια καλά προετοιμασμένη  αίτηση.

Υπό τις συνθήκες αυτές, μιλώντας με τους κατάλληλους ανθρώπους, πιθανώς δεν θα οδηγήσει άμεσα στην προεπιλογή σας από τις εταιρείες. Ωστόσο, οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη γνώση και την κατανόησή σας για την εταιρεία, και θα μπορούσε να βελτιώσει το επίπεδο της αίτησής σας.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε κάθε στρατηγική που θα μπορούσε να συντομεύσει το κυνήγι εργασίας.

Πολλοί άνθρωποι είναι αντίθετοι με τη δικτύωση. Κάποιοι δεν θα το κάνουν ποτέ, μερικοί το κάνουν ασυνείδητα. Αλλά όταν εξασφαλίσαν μια νέα θέση εργασίας, πολλοί που κατάφεραν μια αλλαγή στην καριέρα τους δήλωσαν, “Μακάρι να είχα άρχισει να μιλάω με γνωστούς νωρίτερα». Είτε σας αρέσει είτε όχι, η δικτύωση σας βοηθά να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για έναν τομέα πριν πάρετε μέρος σε μια διαδικασία επιλογής προσωπικού.

Η συνομιλία με μια ευρύτερη ομάδα ανθρώπων είναι ένα σχετικά μικρό βήμα, αλλά αν το καταφέρετε έστω και λίγο, θα κάνει διαφορά: συμβάλλει στην πολύ-στρατηγική εύρεση εργασίας, η οποία βελτιώνει τις μεθόδους αναζήτησης.


Γιατί πρέπει να αναφέρετε στους γνωστούς σας τους στόχους σας;
• Η δικτύωση σας επιτρέπει να έχετε εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τους τομείς εργασίας, και εταιρείες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε τις αιτήσεις και τις απαντήσεις σας για μια συνέντευξη.

• Θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε εμπιστοσύνη στις συζητήσεις που αφορούν τον εαυτό σας.

• Θα  μάθετε από την εμπειρία άλλων ανθρώπων, όπως από εκείνους που έχουν υποβάλει αίτηση για παρόμοιες θέσεις εργασίας.

• Οι φίλοι, η οικογένεια και οι (πρώην) συνάδελφοι μπορεί να σας ενημερώσουν για κενές θέσεις.

• Θα αποκτήσετε  πληροφορίες που μπορεί να σας οδηγήσουν προς την κατεύθυνση ανάγγελτων θέσεων εργασίας.


Ένα βήμα τη φορά
Εστίαστε την προσοχή σας σε ό, τι μπορείτε να κάνετε με τους πόρους που διαθέτετε, και τις διεξόδους που έχετε στη διάθεσή σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει την υποβολή αίτησης για θέσεις που προκηρύσσονται, ή υποβολή του βιογραφικού σας ως υποψήφιο για τις θέσεις εργασίας που αναλαμβάνουν εταιρείες ανθρώπινου δυναμικού εκ μέρους των πελατών τους.

Θα πρέπει να είστε σε θέση να περιγράψετε τα επιτεύγματά σας και όχι να επαναλαμβάβετε περιγραφές παλαιότερων θέσεων εργασίας. Θα πρέπει να μάθετε να εξηγείτε σε τι είστε καλοί, χωρίς να ακούγεστε διστακτικοί,  αλλά ούτε τόσο αλαζόνες με αποτέλεσμα να μη σας πιστεύουν. Μάθετε να λέτε την «ιστορία» της καριέρας σας. Προχωρήστε πέρα από τη βαρετή περιγραφή της δουλειάς σας και  αρχίστε να επικοινωνείτε τι σας άρεσε, τι μάθατε, πώς αλλάξατε τις προδιαγραφές της θέσης, και τι ήταν δύσκολο ή προκλητικό.


Ποια είναι η δουλειά σας, πώς ονομάζεται;
Γνωρίζοντας πως ονομάζεται η ίδια θέση εργασίας σε διαφορετικά πλαίσια (εταιρείες/κλάδους) σας βοηθά να βρείτε παρόμοιους ρόλους σε άλλες εταιρείες. Ερευνήστε θέσεις εργασίας που σας ενδιαφέρουν και σημειώστε πως τις ονομάζουν κάθε φορά.

Χρησιμοποιήστε αυτούς τους τίτλους για να ορίσετε ξανά την αναζήτησή σας. Όταν αναφέρεστε στο  παρελθόν , σκεφτείτε με προσοχή τους τίτλους που δίνετε στη θέση εργασίας σας. Αν είναι ασαφείς, εξηγήστε με όρους που τους καθιστούν πιο αναγνωρίσιμους.

(Διαβάστε περισσότερα tips της Δανάης Αντωνοπούλου για καριέρα και εργασία στο inspiringcareer.gr)