Το πιο σημαντικό νούμερο στη νέα προσφορά εξαγοράς της Monsanto από την Bayer

Το πιο σημαντικό νούμερο στη νέα προσφορά εξαγοράς της Monsanto από την Bayer

Πόσο ενδεικτικό είναι το ύψος της ρήτρας ακύρωσης της εξαγοράς;

Η γερμανική χημική βιομηχανία Bayer δημοσιοποίησε την αυξημένη προσφορά της για την εξαγορά της Monsanto, ύψους 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανεβάζοντας την προσφορά της από τα 122 στα 125 δολάρια ανά μετοχή. Αυτό συνιστά αύξηση 2,5%, την οποία ο Μαρκ Κόνελι της CLSA Americas αποκάλεσε «λάθος στρογγυλοποίησης» σε χθεσινοβραδινό του σημείωμα.

«Το έκαναν για να κρατήσουν τη συμφωνία ζωντανή» είπε ο Κόνελι στο Fortune.

Αλλά ακόμα πιο αποκαλυπτική είναι η προσθήκη της ρήτρας ακύρωσης της συγχώνευσης ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων που η Bayer θα πληρώσει στον γίγαντα των σπόρων Monsanto εάν η συμφωνία βρει …τοίχο λόγω της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Η ρήτρα, στο 2,3% της συνολικής προσφοράς, προσεγγίζει το συνηθισμένο ποσοστό του 3% της αξίας της συμφωνίας, όπως επισημαίνει η Warburg Research σε σημείωμά της.

Αυτή όμως δεν είναι μια συνηθισμένη περίοδος για τη γεωργία καθώς οι έξι βασικές εταιρικές οντότητες του κλάδου αναζητούν συνεργασίες εν μέσω ενός ιστορικά χαμηλού σημείου του κύκλου.

Η Monsanto ξεκίνησε το κύμα της συγκεντροποίησης όταν κυνήγησε την Syngenta πέρυσι. Η Monsanto προσέφερε ρήτρα ακύρωσης της εξαγοράς ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων – δηλαδή πάνω από το 6% της τιμής της συμφωνίας. Η Syngenta τελικά αποφάσισε να εξαγοραστεί από την κρατική ChemChina, σε μια συμφωνία που αναμένει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Γιατί λοιπόν η ρήτρα ακύρωσης αυτή τη φορά είναι στο μισό; Ο Κόνελι πιστεύει ότι αυτό οφείλεται στο ότι η Bayer δεν είναι καθόλου σίγουρη ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί. Την περίοδο της προσφοράς της Monsanto για τη Syngenta, ο ίδιος είχε γράψει ότι οι πιθανότητες κλεισίματος της συμφωνίας ήταν 15% – 35%. Αυτή τη φορά, πιστεύει ότι οι πιθανότητες είναι ακόμα μικρότερες.

«Αν η Bayer ήταν πεπεισμένη ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει το κλείσιμο της συμφωνίας, ότι οι συνέργειες στις οποίες αναφέρεται είναι ήδη εκεί, κι ότι η συμφωνία θα μπορούσε να εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, τότε ο τρόπος για να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου θα ήταν μια ρήτρα ακύρωσης ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε ο Κόνελι σε συνέντευξή του.