Το ποσό-ρεκόρ των 4,5 δισ. δολαρίων θα αγοράσει η Ρωσία σε ξένο συνάλλαγμα

Το ποσό-ρεκόρ των 4,5 δισ. δολαρίων θα αγοράσει η Ρωσία σε ξένο συνάλλαγμα
Photo:

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, τα κεφάλαια προέρχονται από πρόσθετα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι το προσεχές διάστημα προτίθεται να αγοράσει συνάλλαγμα στο ποσό ρεκόρ των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (257,1 δισεκατομμυρίων ρουβλίων).

Συγκεκριμένα, στο διάστημα από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου προγραμματίζει να αγοράζει 265 εκατ. δολάρια ημερησίως.

Τα ποσά που θα διατεθούν για την αγορά ξένου συναλλάγματος προέρχονται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, από πρόσθετα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να προβαίνει σε αγορές συναλλάγματος από τον Φεβρουάριο του 2017.

Από το 2018 η αγορά συναλλάγματος γίνεται με βάση τον νέο κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο κατά την αγορά συναλλάγματος λαμβάνεται υπόψιν όχι η προβλεπόμενη ισοτιμία, αλλά η πραγματική.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας με εντολή του υπουργείου Οικονομικών θα αγοράζει ξένο συνάλλαγμα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Μόσχας. Από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου η Κεντρική Τράπεζα θα κλείνει συμφωνίες αγοράς συναλλάγματος σε ειδικές συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου της Μόσχας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS