Το προφίλ όσων αναζητούν πιο extreme διακοπές: Οι επιλογές στην Ελλάδα

Το προφίλ όσων αναζητούν πιο extreme διακοπές: Οι επιλογές στην Ελλάδα

Σημαντικοί παράγοντες η δουλειά, η οικογένεια και οι σωματικές αντοχές.

Μια νέα έρευνα του Independent έρχεται να αλλάξει την εικόνα που είχαμε έως τώρα για τους νεότερους σε ηλικία ταξιδιώτες, οι οποίοι όταν πρόκειται να οργανώσουν τις διακοπές τους, επιλέγουν να ζήσουν έναν «κόντρα» ρόλο από αυτόν που επιτελούν στην καθημερινότητά τους. Από την εξάρτηση με τις νέες τεχνολογίες και τη χρήση συσκευών που αυτοματοποιούν κάθε είδους διαδικασία, περνούν στο άλλο άκρο. Αυτό της άμεσης επαφής με τη φύση και της συμμετοχής σε δραστηριότητες που δοκιμάζουν τα όρια αντοχής τους.

Δεν είναι απλά ότι ζουν για να βγάλουν την υπέρτατη φωτογραφία ποζάροντας στην κορυφή ενός βουνού, κάνοντας σαφάρι με άγρια ζώα και διασχίζοντας τον Αμαζόνιο, περιμένοντας να πέσουν «βροχή» τα like στα social media, αλλά η ανάγκη να ξεφύγουν από τους περιορισμούς και τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Σύμφωνα δε με την έρευνα του Independent, στην οποία συμμετείχε ένα δείγμα Βρετανών πολιτών, τα ταξίδια περιπέτειας προτιμώνται από ταξιδιώτες ηλικίας έως και 30 ετών. Ο λόγος που οι λάτρεις των ταξιδιών γίνονται περισσότερο συντηρητικοί στις επιλογές τους, μετά την τρίτη δεκαετία της ζωής τους, είναι είτε επειδή θέτουν άλλες προτεραιότητες που απαιτούν αποταμίευση – όπως για παράδειγμα ένας γάμος ή η έλευση ενός παιδιού -, είτε επειδή δε νιώθουν σωματικά το ίδιο δυνατοί σε σχέση με το παρελθόν, γεγονός που τους δημιουργεί ανασφάλεια και τους αναγκάζει να μην ξεφεύγουν από το «comfort zone», πάνω στο οποίο έχουν δομήσει τη ζωή τους.

Ειδικότερα, το 30% των ερωτηθέντων ισχυρίστηκαν ότι αναβάλλουν ένα ταξίδι περιπέτειας εξαιτίας της ανάγκης δημιουργίας οικογένειας και το 15% λόγω δουλειάς. Το υψηλότερο ποσοστό (65%) παραδέχτηκαν πως νιώθουν το σώμα τους πιο ευάλωτο, γι’ αυτό και δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν το ρίσκο.

Όσοι είστε στο ηλικιακό όριο των τριάντα ή το έχετε ξεπεράσει λιγάκι, μην αποκαρδιώνεστε. Ευτυχώς στην έρευνα υπήρξαν και εκείνοι που δήλωσαν ότι δεν το βάζουν κάτω και εξακολουθούν να αναζητούν συναρπαστικές εμπειρίες. Τρεις στους δέκα Βρετανούς πιστεύουν ότι έχουν ακόμη πολλά να εξερευνήσουν, ενώ ένας στους δέκα τονίζει ότι γίνεται πιο τολμηρός καθώς τα χρόνια περνούν.

Extreme διακοπές ως προς τη διαμονή και όχι ως προς τις δραστηριότητες

Η συγκεκριμένη τάση επιβεβαιώνεται και στη χώρα μας με τον Outgoing Department Manager της Mouzenidis Travel, Τάσο Μπελεσιώτη, να δηλώνει στο fortunegreece.com ότι τόσο ο εισερχόμενος τουρισμός όσο και ο εξερχόμενος, αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, αναζητά πιο extreme διακοπές. «Υπάρχει όντως μια τάση προς τα πιο extreme πακέτα διακοπών, όχι όμως ως προς τον τύπο των δραστηριοτήτων, αλλά ως προς τη διαμονή. Τα τελευταία χρόνια οι ταξιδιώτες επιλέγουν υποδεέστερα καταλύματα, τύπου airbnb, που βρίσκονται εκτός των μεγάλων πόλεων».

Ο ίδιος τονίζει πως η ζήτηση για δραστηριότητες, όπως το rafting, η ορειβασία, η ποδηλασία και τα extreme sports υπήρχε πάντα, με τη μόνη διαφορά ότι στις μέρες μας αυτή η ζήτηση έχει αυξηθεί σημαντικά. «Μιλάμε για ένα αναπτυσσόμενο τουριστικό προϊόν, το οποίο δίνει ώθηση σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Στερεά Ελλάδα, Ήπειρος, Σαμοθράκη, Πιερία, Έβρος και κάποιες περιοχές στην Πελοπόννησο είναι σε θέση να καλύψουν αυτή την ανάγκη» λέει ο κ. Μπελεσιώτης.

Στην περίπτωση δε των Βρετανών, το δημοσίευμα του Independent υπογραμμίζει ότι αναζητούν προορισμούς που να μπορούν να κάνουν σκι, αναρρίχηση, go-kart, ποδηλασία βουνού και sky-diving.