To project της καλλιέργειας κάνναβης στη Βέροια και οι 2.000 θέσεις εργασίας!

To project της καλλιέργειας κάνναβης στη Βέροια και οι 2.000 θέσεις εργασίας!

Πώς η καλλιέργεια κάνναβης μπορεί να μειώσει την ανεργία στην Ελλάδα – Αφιέρωμα του Bloomberg.

To πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται με εκτενές άρθρο στην καλλιέργεια κάνναβης, ως τρόπου για να μειωθεί η ανεργία στην Ελλάδα που παραμένει πάνω από το 20% από το 2012. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ένα νέο project για την καλλιέργεια, επεξεργασία και εξαγωγή ιατρικής κάνναβης στη Βέροια δείχνει πως η Ελλάδα βλέπει την κάνναβη ως πιθανό «μοχλό» ανάπτυξης για τη χώρα, καθώς πρόκειται για μια καλλιέργεια, η οποία ευνοείται από το ζεστό και ξηρό κλίμα.

Η μονάδα της Βέροιας θα δημιουργήσει περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα δυο με τρία χρόνια, όπως δήλωσε στο πρακτορείο ο κ. Γιώργος Ζαφείρης, διευθύνων σύμβουλος της Golden Greece Holdings, της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό της ομάδας των δέκα επενδυτών του project, που προέρχονται από χώρες όπως ο Καναδάς, το Καζακστάν, η Πολωνία και το Ισραήλ.

Ο πρώτος γύρος επενδύσεων αναμένεται να είναι 400 εκατ. ευρώ και θα υπερβεί το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το 80% των θέσεων εργασίας στους τομείς της καλλιέργειας, εμπορίας και μεταφοράς θα μπορούσαν να καλυφθούν από Έλληνες.

«Στην Ελλάδα δεν κοιτάμε να φέρουμε κόσμο από άλλες περιοχές που έχουν εμπειρία στην κάνναβη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Michael Blady, ένας από τους επενδυτές του project στη Βέροια. «Θα εκπαιδεύσουμε όσους χρειαζόμαστε και θα ξεκινήσουμε τη δική μας καλλιέργεια εδώ», εξηγεί.
Σύμφωνα, δε, με τον κ. Blady, τα κορυφαία εισοδήματα των υπαλλήλων στη βιομηχανία της νόμιμης κάνναβης μπορεί φτάνουν 80.000-100.000 δολάρια ετησίως.

Αν και το αρχικό σχέδιο θα επικεντρώνεται στην εκχύλιση, επεξεργασία και συσκευασία ιατρικής μαριχουάνας, οι επενδυτές βλέπουν επίσης περιθώρια ανάπτυξης και μιας μελλοντικής αγοράς για ψυχαγωγική κάνναβη στη χώρα, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να θεσπίσει ένα πιο ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο μελλοντικά, σύμφωνα με τον κ. Blady.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να προτείνει ακόμα και στο τέλος του μήνα νομοθεσία που θα επιτρέπει τα project καλλιέργειας κάνναβης, με το σχετικό νομοσχέδιο να τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.

«Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από την επενδυτική κοινότητα για την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του νέου νομικού πλαισίου για την ιατρική κάνναβη στην Ελλάδα», σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ευάγγελος Αποστόλου, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να βοηθήσει οποιοδήποτε επενδυτικό project βοηθήσει στην τόνωση της οικονομίας.