Το πρώτο αεροδρόμιο που τροφοδοτείται αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια

Το πρώτο αεροδρόμιο που τροφοδοτείται αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια

Η Ινδία έχει βασιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στους γαιάνθρακες για να τροφοδοτήσει ενεργειακά την ανάπτυξή της.

της Αλίσα Γκρίνμπεργκ

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Cochin στο νότιο ινδικό κρατίδιο της Kerala έγινε το πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο που τροφοδοτείται αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που το διαχειρίζεται, το νέο σύστημα θα καταστήσει το αεροδρόμιο «απολύτως ουδέτερο ως προς το ενεργειακό του ισοζύγιο».

Η ανακοίνωση είναι ένας θρίαμβος στο επίπεδο των δημοσίων σχέσεων για μια χώρα που η αυξανόμενη χρήση ενέργειας εκ μέρους της θα είναι ένα από τα δυσκολότερα θέματα προς συζήτηση στην Παγκόσμια Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή που θα διεξαχθεί στο Παρίσι τον Δεκέμβριο.

Η Ινδία έχει βασιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στους γαιάνθρακες για να τροφοδοτήσει ενεργειακά την ανάπτυξή της, έχοντας αναδειχθεί έτσι σε μια από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Και αναπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ και τα κράτη-μέλη της ΕΕ ελπίζουν ότι η σύνοδος θα οδηγήσει στις πρώτες χειροπιαστές δεσμεύσεις εκ μέρους αναδυόμενων χωρών όπως η Ινδία και η Κίνα, γύρω από τη μείωση των εκπομπών.

Το σύστημα φωτοβολταϊκών του αεροδρομίου αποτελείται από πάνω από 46.000 πάνελ, που θα παράγουν 48.000 μονάδες ενέργειας ανά ημέρα.

Η πραγματική επίδραση του ηλιακού συστήματος του αεροδρομίου θα γίνει αισθητή σε βάθος χρόνου. Στα επόμενα 25 χρόνια, ο σταθμός παραγωγής ηλιακής ενέργειας στο Cochin International αναμένεται να εξοικονομήσει 300.000 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό ισοδυναμεί με τη φύτευση 3 εκατομμυρίων δέντρων ή με την αποφυγή οδήγησης 1,2 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων με αυτοκίνητο.

Το κρατίδιο της Kerala στη νοτιοδυτική Ινδία, όπου βρίσκεται και το Cochin, έχει περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας από τις περισσότερες περιοχές στον κόσμο. Ακόμα και την εποχή των μουσώνων, τον Ιούνιο, έχει κατά μέσο όρο πέντε ώρες ηλιοφάνειας ημερησίως.