Το πρώτο φεστιβάλ για το ελληνικό videogame έγινε πραγματικότητα

Το πρώτο φεστιβάλ για το ελληνικό videogame έγινε πραγματικότητα

Τι είδαμε στο πρώτο Athens Games Festival στην Ελλάδα. 

Το περασμένο σαββατοκύριακο 28 και 29 Οκτωβρίου στην HELEXPO πραγματοποιήθηκε η έκθεση παιχνιδιών (Athens Game Festival).

Πριν την έναρξή της, ήδη μας είχε κερδίσει το πρωτότυπο και διασκεδαστικό παιχνίδι που στον τερματισμό του ενημερωνόσουν για την ημερομηνία του φεστιβάλ. Ένας εύζωνας, μια Αμαλία, ένας ρεμπέτης, ένας φιλόσοφος, ένας χίπστερ, η θεά Αθηνά και μια κομψή Αθηναία, όλοι avatars του ίδιου παιχνιδιού, στο οποίο μέσω κάποιων σπαζοκεφαλιών κέρδιζες κύπελλα που σε έφερναν πιο κοντά στον τερματισμό. Ένα παιχνίδι ευχάριστο, εύκολο και διασκεδαστικό που κέρδιζε τον παίκτη, προτρέποντας του να τερματίσει ακόμα και περισσότερες από μια φορά.

 

Δεν σταμάτησε όμως εκεί η τεχνολογική ευρηματικότητα της διοργανωτικής ομάδας. Το site, μέσω του οποίου έκανες την εγγραφή, είχε παράλληλα και σύστημα για να βρεις όλες τις συμμετέχουσες εταιρείες/εκθέτες ή ομιλητές που μπορούσες να κλείσεις ραντεβού, συνδυάζοντας έτσι την παρουσία σου για να δεις και τα υπόλοιπα booth των εκθετών. Έχοντας πάει ήδη σε αρκετές εκθέσεις στο εξωτερικό, οφείλω να πω ότι εξαρχής η διοργάνωση κέρδισε τις θετικές εντυπώσεις και δεν μας απογοήτευσε ούτε μία στιγμή.

Η έκθεση, εμπνευσμένη από το διάσημο παιχνίδι «Minecraft», αποτελούνταν από σπιτάκια σωστά διαρρυθμισμένα και ευρύχωρα, τοποθετημένα σε επίπεδα ανά χρώμα (όπως οι πίστες ενός παιχνιδιού), όπου ο κάθε εκθέτης είχε την ευκαιρία να δείξει τις υπηρεσίες του στο κοινό.

Φυσικά, εκείνο που έκλεψε την παράσταση ήταν ο φανταστικός κόσμος της Playmobil, με κάστρα, ρινόκερους, μαγικά δάση, πριγκίπισσες, ιππότες και ό,τι άλλο χωράει ο νους σας.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και το πιο σημαντικό, αποτελούταν από κυρίως ελληνικές εταιρείες, γεγονός που δίνει μια θετική πνοή σε μια χώρα που ακόμα παλεύει με τα μνημόνια.

Οι εθελοντές ήταν ευγενικοί, χαμογελαστοί κ πρόθυμοι να λύσουν οποιοδήποτε θέμα προέκυπτε, από την εύρεση αυτοκόλλητης ταινίας για τη διακόσμηση, μέχρι την ενημέρωση για το άνοιγμα του μπουφέ (νηστικό αρκούδι δεν μπορεί να παρουσιάσει σωστά την καινοτομική του ιδέα).

Η διοργανωτική ομάδα του φεστιβάλ ήταν εξίσου καλή. Όλοι τους έδειξαν τον καλύτερό τους εαυτό φέρνοντας όχι μόνο σημαντικά ονόματα του εξωτερικού στο χώρο του gaming, αλλά και μεριμνώντας για το καλό networking μεταξύ των ελληνικών startup και των ξένων γκουρού των games.

Στην έκθεση παρουσιάστηκε μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών, όπως περιπέτειας, δράσης, εκπαιδευτικά, VR, retro, ρομποτικής, puzzle, ή εργαλεία παιχνιδιών όπως εφαρμογές στατιστικών δεδομένων, εφαρμογές για δημιουργία γραφικών.

Παρόμοια ποικιλία είχαν και οι επισκέπτες. Όλων των ηλικιών άνθρωποι, με κοινό παρονομαστή την αγάπη τους για τα παιχνίδια, ήρθαν και δοκίμασαν τις δυνάμεις του κάθε εκθέτη, γέλασαν με την ψυχή τους, πειραματίστηκαν, βρήκαν bugs σε εφαρμογές και βοήθησαν στο user testing, ωστόσο την παράσταση έκλεψαν οι μικρότεροι της παρέας που είναι και οι πιο σκληροί κριτές.

Επιπλέον, από την έκθεση δεν έλειψαν μέλη του gi-cluster του Corallia όπως Vermantia (www.vermantia.com ), Autofire (www.autofire.gr ) , SimpleApps ( www.Simpleapps.gr ), Pegneon, (www.pegneon.com), Moptil (www.moptil.com), Neil ο μικρός περιηγητής (http://www.neilthelittleexplorer.com ) και φυσικά η Intralot για την οποία όλοι γνωρίζουμε.

Στο τέλος της πρώτης ημέρας οι παραπάνω εταιρείες έκαναν παρουσιάσεις με τίτλο «Re-think» και σε ένα casual event συζητήθηκε η σημασία των συνεργιών μεταξύ εταιρειών, success stories των ίδιων και βλέψεις για το μέλλον.

Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά και κυρίως να φέρουμε τα παιχνίδια σε κλάδους που ακόμα και εμείς οι δημιουργοί παιχνιδιών δεν έχουμε φανταστεί. Εν κατακλείδι, όπως έχει πει και ο John Donne, «no man is an island entire of itself, every man is a piece of the continent, a part of the main” (κανείς δεν είναι νησί από μόνος του, όλοι είμαστε μέρος της ηπείρου, κομμάτι του κεντρικού)».

Κάθε εταιρεία που γίνεται μέλος κάποιου οικοσυστήματος είναι σχεδόν σίγουρο ότι η επιτυχία δε θα αργήσει να έρθει. Τα μέλη του gi-cluster αναφέρθηκαν εκτενώς για το πώς η ένταξή τους στο ίδιο, άνοιξε πόρτες επενδυτών, πελατών, συνεργασιών μεταξύ των ίδιων των μελών ώστε η σημερινή έκθεση να έχει τόσες πολλές καινοτόμες επιτυχημένες εταιρείες.

Ελπίζουμε του χρόνου η έκθεση να επαναληφθεί με τόση και ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία και απήχηση στο κοινό.

“H Δανάη Αντωνοπούλου είναι Ιδρύτρια της Pegneon , μιας καινοτόμας ελληνικής εταιρείας που εξειδικεύεται στην αποτελεσματική εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω Serious Games. Μητέρα ενός παιδιού, λατρεύει να τρέχει στο Μαραθώνιο και  τον τελευταίο καιρό συμμετέχει σε τρίαθλο.”