Το πρώτο βρετανικό διαβατήριο της μετά Brexit εποχής θα είναι… made in France!

Το πρώτο βρετανικό διαβατήριο της μετά Brexit εποχής θα είναι… made in France!
epa04253524 British passports in London, Britain, 13 June 2014. The Home Office has said on 12 July that to help clear the huge backlog of passport applications it will scrap charges for urgent renewals. Some 30,000 people have been impacted by the delays. EPA/ANDY RAIN Photo:

Σίγουρα αυτό δεν ακούστηκε καθόλου καλά στους υπέρμαχους της εξόδου.

Στη Γαλλία αναμένεται να τυπωθεί το πρώτο μπλε διαβατήριο του Ηνωμένου Βασιλείου για την εποχή μετά το Brexit, ένα πολύτιμο σύμβολο ανεξαρτησίας για πολλούς που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της βρετανικής εταιρίας De La Rue που τυπώνει την ισχύουσα βυσσινί εκδοχή του επίσημου εγγράφου.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 για την αποχώρηση ή την παραμονή στην ΕΕ, στην οποία η Βρετανία εντάχθηκε το 1973, κάποιοι υποστηρικτές του Brexit ζήτησαν να επανέλθουν τα μπλε διαβατήρια που εκδίδονταν από το 1920 έως το 1988.

Το ισχύον βυσσινί διαβατήριο τυπώνεται από τη βρετανική εταιρία De La Rue στη βόρεια Αγγλία, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος έχασε στο διαγωνισμό για την εκτύπωση της νέας εκδοχής του διαβατηρίου καθώς ανταγωνίστρια εταιρία υπέβαλε χαμηλότερη οικονομική προσφορά.

«Θα πρέπει να πάω και να αντιμετωπίσω αυτούς τους εργαζομένους, να τους κοιτάξω στα μάτια και να προσπαθήσω να τους εξηγήσω για ποιο λόγο η βρετανική κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι λογική απόφαση να αγοράσει γαλλικά διαβατήρια και όχι βρετανικά διαβατήρια», δήλωσε ο Μάρτιν Σάδερλαντ στο ραδιόφωνο του BBC.

«Θα ήθελα να προσκαλέσω την (πρωθυπουργό) Τερέζα Μέι ή την (υπουργό Εσωτερικών) Άμπερ Ραντ να έρθουν στο εργοστάσιό μου και να εξηγήσουν στους αφοσιωμένους υπαλλήλους μου για ποιο λόγο πιστεύουν ότι είναι λογική απόφαση να στείλουν στο εξωτερικό την παραγωγή ενός βρετανικού συμβόλου».

Το ισχύον συμβόλαιο, που λήγει τον Ιούλιο του 2019, έχει αξία 400 εκατ. λιρών (566 εκατ. δολαρίων) και η εταιρία ανακοίνωσε ότι η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης δεν θα έχει αντίκτυπο στις επιδόσεις της κατά τη φετινή ή την επόμενη ετήσια οικονομική χρήση.

Η μετοχή της De La Rue υποχώρησε νωρίτερα κατά 5%.

Η Κροατία, που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013, διατήρησε το μπλε διαβατήριό της και δεν σχεδιάζει να αλλάξει το χρώμα του.

Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί δίκαιο και ανοικτό διαγωνισμό για να διασφαλίσει ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι υψηλής ποιότητας και να διασφαλίσει ότι προσφέρει στους πολίτες την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής.

«Δεν απαιτούμε τα διαβατήρια να τυπώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στο Reuters. «Αυτή τη στιγμή ένας αριθμός κενών διαβατηρίων τυπώνεται στο εξωτερικό και δεν υπάρχουν λόγοι ασφαλείας ή επιχειρησιακοί λόγοι για να μην συνεχιστεί αυτό».