Το πρωτοποριακό μοντέλο εργασίας της Microsoft Hellas

Το πρωτοποριακό μοντέλο εργασίας της Microsoft Hellas

Συνέντευξη της Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας, Ματίνας Χατζηπαύλου.

H Microsoft Hellas συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 25 επιχειρήσεις με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα για το 2013.

Αυτό έδειξε η έρευνα Best Workplaces, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην κατηγορία των επιχειρήσεων που απασχολούν από 50 έως 250 εργαζόμενους.

Το FortuneGreece.com μίλησε με την κ. Ματίνα Χατζηπαύλου, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Microsoft Ελλάς, η οποία εξηγεί πώς μία εταιρεία «χτίζει» σχέση εμπιστοσύνης με τους εργαζόμενους της.

Παράλληλα, μας αναλύει τη μεθοδολογία της Microsoft για να κατανοήσει τις ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού της και να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον εργασίας γι’ αυτό.

Τι σημαίνει για την εταιρεία η συγκεκριμένη διάκριση;
Η διάκρισή μας στο διαγωνισμό Best Workplaces έρχεται ως επισφράγιση των πολυετών προσπαθειών μας να διαμορφώσουμε ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων μας, ενισχύοντας παράλληλα την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητά τους. Θεωρούμε, επίσης, ότι αποτελεί επιβράβευση των θεμελιωδών αξιών με βάση τις οποίες λειτουργούμε ως εταιρεία, όπως η διαφάνεια, η αξιοκρατία, ο σεβασμός, το πνεύμα συνεργασίας και η συνέπεια στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε τόσο εσωτερικά όσο και προς τους πελάτες και συνεργάτες μας.

Τέλος, μας γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια και δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε περαιτέρω αυτό το περιβάλλον εργασίας, κάτι το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε λόγω του εξωτερικού περιβάλλοντος και των συνθηκών της αγοράς.

Με ποιους τρόπους πετύχατε να δημιουργήσετε αυτό το εξαιρετικό περιβάλλον εργασίας;
Είναι αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας για την κατανόηση των αναγκών και προσδοκιών των εργαζομένων μας και την ενσωμάτωση αυτών στα πλάνα μας, ακολουθώντας παράλληλα τις κατευθυντήριες γραμμές της μητρικής εταιρίας.

Οι πιο σημαντικοί τρόποι με τους οποίους χτίσαμε αυτό το περιβάλλον εργασίας, είναι οι εξής:

H υιοθέτηση ενός πρωτοποριακού μοντέλου εργασίας (γνωστού ως «Νew World of Work») το οποίο βασίζεται στην ευέλικτη εργασία από οπουδήποτε εξυπηρετεί τους εταιρικούς στόχους για τους οποίους έχει δεσμευτεί κάθε εργαζόμενος και αποδίδει πολλαπλά οφέλη τόσο στους ανθρώπους όσο και στην εταιρία. Εξασφαλίζει πολύ καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και εργασιακής ζωής, αύξηση της παραγωγικότητας και μεγαλύτερη ικανοποίηση των εργαζομένων.

Μέσω του μοντέλου αυτού, καθιερώσαμε την ευελιξία του ωραρίου εργασίας. Η ώρα προσέλευσης στο γραφείο ή η ώρα αποχώρησης δεν αποτελεί παράγοντα μέτρησης για εμάς. Κάθε συνάδελφος μπορεί να διαμορφώσει τον προσωπικό του δόκιμο τρόπο εργασίας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί και στις ανάγκες της ιδιωτικής του ζωής. Αυτό το οποίο μετράμε είναι το αποτέλεσμα που κάθε άτομο παράγει και την επίδραση που έχει η εργασία του στο σύνολο του οργανισμού.

Η ανάπτυξη κουλτούρας, η οποία εστιάζει στη διαφάνεια, την αξιοκρατία, τη δικαιοσύνη, τη συνεργασία καθώς και στη δυνατότητα που έχουν οι άνθρωποι μας να παίρνουν ρίσκα και πρωτοβουλίες, δίνοντάς τους τον απαραίτητο χώρο «δράσης».

– Η έμφαση που δίνουμε στην ανάπτυξη των ανθρώπων και η πρόσβασή τους, μέσω του εκάστοτε εξατομικευμένου πλάνου ανάπτυξης, σε πληθώρα προγραμμάτων εκπαίδευσης σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και σε πρακτικές coaching, mentoring, shadowing, networking κλπ.

– Οι ευκαιρίες για την εξέλιξη της επαγγελματικής πορείας των εργαζομένων είναι απεριόριστες, αφού μπορούν να κάνουν το επόμενό τους βήμα πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας, σε οποιαδήποτε θυγατρική της εταιρίας ανά τον κόσμο. Ακόμα και στα κεντρικά γραφεία στην Αμερική.

– H αναγνώριση των επιτευγμάτων των ανθρώπων μέσα από πολλαπλές πρακτικές διακρίσεων και επιβραβεύσεων. Συγκεκριμένα, υπάρχουν τουλάχιστον 9 διαφορετικές διακρίσεις που επιβραβεύουν άτομα ή ομάδες -οι οποίες βασίζονται σε διαφορετικά κριτήρια αξιολόγησης- και βραβεία, όπως χρηματικά ποσά και ταξίδια.

– Η παροχή ανταγωνιστικού πακέτου αποδοχών και παροχών, όπως συνταξιοδοτικό πλάνο, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μετοχές (stock awards), ιατρικό check up, επιδότηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων και ξένων γλωσσών, γυμναστηρίου, φαγητού στο εστιατόριο της εταιρίας, κ.ά.

Διαβάστε: Αφιέρωμα: Best Workplaces στην Ελλάδα

Η Microsoft στην Ελλάδα
Η Microsoft δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1992, παρέχοντας προϊόντα και υπηρεσίες που αξιοποιούνται σε όλες σχεδόν τις επαγγελματικές, εκπαιδευτικές και προσωπικές δραστηριότητες των Ελλήνων, ενώ χιλιάδες επιχειρήσεις, οργανισμοί και δημόσιοι φορείς βασίζονται στην τεχνολογία της και τις λύσεις που προσφέρει.

Απασχολεί 125 εργαζόμενους στο τοπικό γραφείο, ενώ μεγάλος αριθμός Ελλήνων απασχολείται στα γραφεία της Microsoft σε όλο τον κόσμο.

Όραμα της Microsoft Ελλάς είναι να καταστήσει την τεχνολογία προσβάσιμη σε όλους τους Έλληνες και να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας και στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

«Για το λόγο αυτό ιδρύθηκε το 2008 στην Ελλάδα το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft, το όποιο εγκαινιάστηκε από τον ιδρυτή της Bill Gates και τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή. Μέσα από το Κέντρο Καινοτομίας εκπαιδεύουμε δωρεάν περισσότερες από 500 εταιρείες σε νέες τεχνολογίες, μεταδίδουμε πολύτιμο know-how και παρέχουμε δωρεάν πρόσβαση στην πλήρη σουίτα προϊόντων μας σε πάνω από 150.000 φοιτητές και σε περισσότερες από 200 startups (πρόγραμμα BizSpark). Τέλος, οργανώνουμε εδώ και 10 χρόνια το φοιτητικό διαγωνισμό Καινοτομίας Imagine Cup στο οποίο συμμετέχουν 1000 φοιτητές κάθε χρόνο».

Παγκόσμιες διακρίσεις : «Interoperability Challenge» 1η θέση 2011, «Smart Eyes» 2η θέση 2004, «Sign 2 Talk» 3η θέση 2005, «Allergy ON» 7η θέση 2007.

Για όλα τα παραπάνω η Microsoft Hellas βραβεύτηκε το 2010 με το ICT FORUM Award για τη συνεισφορά της στην τοπική Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία.