Το ψηφιακό όραμα του ΣΕΒ: 50.000 νέες θέσεις εργασίας και επιπλέον 7,6 δισ. στην οικονομία

Το ψηφιακό όραμα του ΣΕΒ: 50.000 νέες θέσεις εργασίας και επιπλέον 7,6 δισ. στην οικονομία

Γιατί ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι θέμα επιβίωσης – Οι κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας, live από το συνέδριο του ΣΕΒ.

Νέα στρατηγική εξόδου της χώρας από την ψηφιακή ένδειά της καταρτίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Η στρατηγική παρουσιάζεται σε συνέδριο που πραγματοποιείται την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017 στην Αθήνα, στοχεύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ο οποίος, σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΕΒ, θα επιτρέψει τη χώρα αφενός να επιβιώσει, αφετέρου να αναπτυχθεί και να μετουσιωθεί σε μια σύγχρονη κοινωνία.

Ο κ. Φέσσας παρουσίασε έναν Οδικό Χάρτη, που, όπως είπε, αν εφαρμοστεί μπορεί να αυξήσει επιπρόσθετα τον εθνικό πλούτο κατά περίπου 7,6 δισ. ευρώ, μέχρι το 2021 και κατά 4% του ΑΕΠ της χώρας, δημιουργώντας παράλληλα τουλάχιστον 50.000 νέες, μόνιμες και καλές θέσεις απασχόλησης. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΣΕΒ προτείνει 60 δράσεις σε υποδομές, δεξιότητες, σε 11 κλάδους της οικονομίας και στο κράτος, μια ολοκληρωμένη ψηφιακή στρατηγική που συμπληρώνει τη στρατηγική της κυβέρνησης.

«Σήμερα, η συνολική συνεισφορά του “ψηφιακού”, στην ελληνική οικονομία δεν ξεπερνά το 16,3% του ΑΕΠ τη στιγμή που ο μέσος για την Ευρώπη είναι 25%, σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης της Accenture. Ζούμε και εργαζόμαστε στην Ευρώπη, η ψηφιακή ενοποίηση της οποίας θα συνεισφέρει 415 δισ. ευρώ ετησίως στην ευρωπαϊκή οικονομία και θα δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το 90% των θέσεων εργασίας πολύ σύντομα θα απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες.

Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι αν δεν προσαρμοστούν στη νέα ψηφιακή εποχή, πολλές επιχειρήσεις θα πάψουν να υπάρχουν. «Όσο καθυστερούμε χάνουμε ευκαιρίες. Σε όλους τους τομείς, μικρούς και μεγάλους, παραδοσιακούς και καινοτόμους. Χάνουμε ευκαιρίες να πετύχει η χώρα διεθνείς στόχους, όπως της βιώσιμης ανάπτυξης, και να βρεθεί ισάξια ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες που πρωτοπορούν» τόνισε, προσθέτοντας ότι η στρατηγική αυτή απαιτεί τη στενή και διαρκή συνεργασία όλων των φορέων, των επιχειρήσεων, μικρών, μεσαίων και μεγάλων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, και του δημόσιου τομέα.

Πάντως, ένα από τα πλεονεκτήματα τα οποία διαθέτει η χώρα μας σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό, όπως δήλωσε, είναι το έμψυχο υλικό. «Η μετάβαση σε μια ψηφιακή αγορά, δημιουργεί ευκαιρίες που μπορούν να προσελκύσουν νέους επιστήμονες και να επαναφέρουν εξειδικευμένο προσωπικό από το εξωτερικό. Η υστέρηση του ψηφιακού μετασχηματισμού θα φρενάρει την οικονομία και δεν θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και προστιθέμενης αξίας, χάνοντας έτσι και αυτές τις ευκαιρίες» είπε χαρακτηριστικά.

«Θέμα επιβίωσης ο ψηφιακός μετασχηματισμός»

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι θέμα επιλογής. Είναι θέμα επιβίωσης και, σε δεύτερο χρόνο, ανάπτυξης. Η αντιμετώπιση του ψηφιακού ελλείμματος της χώρας μας είναι η βάση για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση, πέρα και πάνω από τα μνημόνια. Δεν είναι θέμα ενός κόμματος ή μίας κυβέρνησης. Είναι υπερκομματικό, είναι υπερεθνικό».
Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας πριν λίγη ώρα στο συνέδριο του ΣΕΒ με θέμα «Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας: Ο δρόμος για την Ανάπτυξη», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου (πρόεδρος της επιτροπής του για την ψηφιακή οικονομία) Μιχάλης Τσαμάζ.

Ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι η πρωτοβουλία του ΣΕΒ δεν θα μείνει μόνον στην διοργάνωση του συνεδρίου. Είναι μόνον η αρχή καθώς «ο ψηφιακός μετασχηματισμός πρέπει να γίνει η Νο1 προτεραιότητά μας».

«Θέλουμε αυτή η πρωτοβουλία να λειτουργήσει ως ξυπνητήρι. Να μας ξυπνήσει όλους από τον λήθαργο της πεπατημένης, από την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα κάνοντας ό,τι κάναμε μέχρι σήμερα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει αυτή η χώρα και αυτή η κοινωνία» πρόσθεσε.

Το ψηφιακό όραμα του ΣΕΒ

Μία Ελλάδα όπου:

Το ψηφιακό έλλειμμα θα έχει καλυφθεί, και η ψηφιακή οικονομία θα συνεισφέρει υπολογίσιμα στην αύξηση του ΑΕΠ.

Η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία θα έχουν μειωθεί, και τα φορολογικά βάρη θα κατανέμονται δίκαια χάρη στα ψηφιακά εργαλεία συναλλαγών, τιμολόγησης και διασταύρωσης στοιχείων.

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα επεκταθεί σε όλο στο κράτος, και θα εξυπηρετεί αποτελεσματικά και γρήγορα πολίτες και επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα θα γίνει κόμβος καινοτομίας στην ανάλυση δεδομένων μεγάλου όγκου για τις ανάγκες του τουρισμού, της υγείας, της ενέργειας, των έξυπνων πόλεων, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και το εξαιρετικής ποιότητας έμψυχο υλικό που διαθέτει.

Ο δεκάλογος με τους κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας, όπως τον παρουσίασε ο Θ. Φέσσας:

1. Το εθνικό ψηφιακό όραμα πρέπει να συνενωθεί με την εθνική στρατηγική μεταρρύθμισης και η πολιτική ηγεσία πρέπει να δεσμευτεί για την υλοποίησή του. Ο πρωθυπουργός πρέπει να έχει, για την εθνική ψηφιακή στρατηγική, έναν κεντρικό ρόλο στην εποπτεία και στην παροχή στρατηγικής κατεύθυνσης.

2. Η ψηφιακή στρατηγική θα πρέπει να υπερβαίνει τον στενό κύκλο ζωής μιας κυβέρνησης. Καλείται να αποτελεί ένα εθνικό σχέδιο με ευρύτερες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συναινέσεις.

3. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας απαιτεί μηχανισμό ισχυρής διακυβέρνησης, που θα παρακολουθεί και θα διασφαλίζει την υποστήριξη της ψηφιακής στρατηγικής από τα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης. Σε αυτό το επίπεδο κρίνουμε απαραίτητη την ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας που διαθέτει πολύτιμη εμπειρία και γνώσεις.

4. Η ανάληψη και απόδοση ευθύνης αποτελεί βασικό στοιχείο για την επιτυχή εφαρμογή της στρατηγικής. Απαιτείται η καθιέρωση ενός δομημένου πλαισίου ανάληψης αρμοδιοτήτων, και καθορισμού επί μέρους στόχων και ελέγχου, το οποίο θα διασφαλίζει την επίτευξη των στρατηγικών στόχων.

5. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός ευνοϊκού ρυθμιστικού και νομοθετικού πλαισίου για ανοιχτά δεδομένα, που θα ρυθμίζει την χρήση τους και παράλληλα θα διασφαλίζει την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αποτελεί μία κρίσιμη προϋπόθεση επιτυχίας της Ψηφιακής Στρατηγικής.

6. Η ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών σε όλη την επικράτεια της χώρας αποτελεί αναγκαιότητα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας. Θα εξασφαλίσει αδιάλειπτη συνδεσιμότητα και θα οδηγήσει στην καινοτομία και τη βελτίωση των υπηρεσιών μέσω της αξιοποίησης αναδυόμενων και προηγμένων τεχνολογιών.

7. Η εκπόνηση από την πολιτεία ενός σχεδίου εξωτερικής ανάθεσης ψηφιακών υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και έργων που θα υλοποιηθούν μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), προκειμένου να επιταχύνουμε την ψηφιακοποίηση των υπηρεσιών.

8. Ο βασικός στόχος της ψηφιακής στρατηγικής δεν θα πρέπει να είναι κυρίως η απορρόφηση των εθνικών και κοινοτικών πόρων, όπως συχνά γίνεται μέχρι σήμερα, αλλά η προσεκτική στόχευση σε υποδομές, κλάδους της οικονομίας και υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που δημιουργούν προστιθέμενη αξία και συμβάλλουν άμεσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

9. Το ψηφιακό είναι ένα πραγματικά διατομεακό θέμα που επηρεάζει όλους τους τομείς πολιτικής. Όταν απαιτείται νέα νομοθεσία ή εκσυγχρονισμός παλαιότερης, αυτή θα πρέπει να γίνεται «ψηφιακή εξ ορισμού» και να παίρνει υπόψη τον ψηφιακό της αντίκτυπο, ανεξάρτητα από τον τομέα πολιτικής.

10. Τέλος, οι ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν το “καύσιμο” για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας. Πρέπει να αναληφθεί στοχευμένη δράση για την ψηφιακή αναβάθμιση και επανεκπαίδευση της ελληνικής κοινωνίας και του εργατικού της δυναμικού ώστε να διασφαλιστεί η ψηφιακή ένταξη των πολιτών στην κοινωνία.

Καραμούζης: Επενδύσεις έως 1 δισ. ευρώ από τις τράπεζες σε νέες τεχνολογίες

Επενδύσεις που θα προσεγγίσουν το ένα δισ. ευρώ θα πραγματοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες σε υποδομές και νέες τεχνολογίες, στη διάρκεια των αμέσως προσεχών ετών, ανέφερε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εurobank και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νικόλαος Καραμούζης, μιλώντας σήμερα σε πάνελ, στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΣΕΒ για την ψηφιακή στρατηγική της Ελλάδας.

Η πρόκληση για τις διοικήσεις των τραπεζών, είναι πώς θα γίνει η μεταβίβαση από το σημερινό τραπεζικό σύστημα στο digital banking. Χρειάζεται μια ολιστική και όχι αποσπασματική παρέμβαση, καθώς θα επηρεαστούν όλες οι δομές του τραπεζικού συστήματος, όπως ο εσωτερικός έλεγχος, θέματα που συνδέονται με την διαχείριση κινδύνων, την κανονιστική συμμόρφωση κλπ, τόνισε ο κ. Καραμούζης.

Ο κ. Καραμούζης επισήμανε επίσης, ότι όποιες τράπεζες αργήσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που φέρνουν οι τεχνολογίες, δεν θα έχουν προοπτική. Τόνισε όμως, ότι οι νέες τεχνολογίες θα πρέπει να έχουν ως επίκεντρο τον πελάτη και να μην υιοθετούνται απλά νέες τεχνολογίες για την τεχνολογία.

Σημασία έχει, οι τράπεζες να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των πελατών τους μέσω της προστιθέμενης αξίας στην κοινωνία.

Ο κ. Καραμούζης επισήμανε ότι μόνον το 28% των εγχρημάτων συναλλαγών γίνονται από το δίκτυο καταστημάτων και από περίπου 30%, από το internet-mobile banking και τα ΑΤΜ.

Θα χρειαστούν λιγότερα καταστήματα, εκπαίδευση και μετακίνηση προσωπικού για να αναλάβει άλλες δραστηριότητες που προκύπτουν από τις νέες τεχνολογίες, είπε ο Καραμούζης.

Ερωτηθείς σχετικά, τάχθηκε υπέρ δραστικών λύσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών, αναφέροντας χαρακτηριστικά την πλήρη κατάργηση μετρητών στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων, την μαζική εγκατάσταση τερματικών αποδοχής καρτών (POS), την υποχρεωτική καταβολή ασφαλίστρων εισφορών μέσω του τραπεζικού συστήματος κλπ.

Επίσης, επισήμανε ότι οι τράπεζες ζητούν ίσους κανόνες ανταγωνισμού με τους καλούμενους τρίτους παίκτες, σε ό,τι αφορά τις κανονιστικές υποχρεώσεις τους.