Το ράλι του ευρώ προκαλεί «μούδιασμα» στην ΕΚΤ- Τί θα γίνει με το QE

Το ράλι του ευρώ προκαλεί «μούδιασμα» στην ΕΚΤ- Τί θα γίνει με το QE

O αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βιτόρ Κονστάνσιο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «η νομισματική πολιτική να παραμείνει πολύ χαλαρή για μακρά περίοδο».

Σε συνέντευξη του στην FAZ ο επικεφαλής της Bundesbank μίλησε τη συνεχή άνοδο του ευρώ και τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, τοποθέτηση που συνέπεσε με την ανησυχία που εξέφρασαν άλλα στελέχη της ΕΚΤ σχετικά με την πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ και τις επιπτώσεις της στα επίπεδα του πληθωρισμού.

Χθες στη διεθνή χρηματαγορά το ευρώ υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα τριετίας προς το δολάριο στο 1,2269 δολ. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες το ευρώ είχε ενισχυθεί περισσότερο από 3% ως προς το δολάριο. Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ, όπως ο Εβαλντ Νοβότνι, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την ενίσχυση του νομίσματος, η οποία πλήττει τα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών της Ευρωζώνης. Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βιτόρ Κονστάνσιο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «η νομισματική πολιτική να παραμείνει πολύ χαλαρή για μακρά περίοδο». Στην αγορά εμπορευμάτων, τέλος, το πετρέλαιο χθες σημείωσε άνοδο, εν αναμονή στοιχείων για πετρελαϊκά αποθέματα των ΗΠΑ, που εκτιμάται πως θα μειωθούν. Το αργό Νέας Υόρκης είχε ενισχυθεί κατά 0,4% στα 63,99 δολάρια το βαρέλι

Σε ό,τι αφορά τον Γάλλο Βιλερουά ντε Γκαλό, επέμεινε στη γραμμή του Μάριο Ντράγκι πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 και μπορεί να παραταθεί περαιτέρω αν το υπαγορεύσουν οι συνθήκες. Οπως υπογράμμισε, τα σχέδια της τράπεζας είναι προβλέψιμα σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση της πολιτικής αλλά «όχι σε ό,τι αφορά τη χρονική διάρκειά τους καθώς αυτή θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειωθεί στην επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού». Σημειωτέον ότι χθες το βράδυ το ευρώ κυμαινόταν στο 1,2237 δολάριο.