Το «σαφάρι» της Carrefour στην «Μαύρη» Ήπειρο

Το «σαφάρι» της Carrefour στην «Μαύρη» Ήπειρο

Γιατί η Αφρική θεωρείται από την δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα του πλανήτη ως η ασφαλέστερη επιλογή.  

Όταν πέρυσι τον Ιούνιο η γαλλική Carrefour αποχωρούσε από την ελληνική αγορά, η είδηση πέρασε στα ψιλά, καθώς η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες πριν από την διεξαγωγή των κρίσιμων εθνικών εκλογών. Από τον διαφημιστικό βομβαρδισμό που ακολούθησε και ο τελευταίος Έλληνας έμαθε ότι η Carrefour Μαρινόπουλος είναι πλέον «100% ελληνική επιχείρηση» με μοναδικό μέτοχο την οικογένεια Μαρινόπουλου.

Κάτι λιγότερο από ένα χρόνο από αυτή την αποχώρηση -σ.σ. για την Carrefour δεν είναι η πρώτη καθώς στην 55χρονη πορεία της, αξιολογώντας καταστάσεις έχει αποχωρήσει έως τώρα από δέκα αγορές τουλάχιστον- ο γαλλικός όμιλος ανακοίνωσε την επέκταση του στην αφρικανική ήπειρο. Η κίνηση αυτή, η οποία θα πραγματοποιηθεί από κοινού με τον συνεργάτη της στην Νότια Αφρική CFAO, θα αρχίσει φέτος στο Αμπιτζάν στην Ακτή του Ελεφαντοστού, όπου το 2015 αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο κατάστημα και θα απλωθεί σε άλλες εφτά υποσαχάριες χώρες. Συγκεκριμένα εκτός από τη Ακτή Ελεφαντοστού η συνεργασία επεκτείνεται στη Νιγηρία και την Γκάνα, το Καμερούν, το Κονγκό, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Γκαμπόν και τη Σενεγάλη.

Σύμφωνα με την διοίκηση της Carrefour οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για ένα τέτοιο βήμα καθώς στα μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχει πληθυσμός τέτοιος που να σηκώνει την δημιουργία υπερκαταστημάτων. Πως μεταφράζεται αυτό για εμάς που θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα; Ότι υπάρχει ικανοποιητικό τμήμα του πληθυσμού, που κατέχει ψυγεία στο σπίτι και μεταφορικό μέσο, ώστε να πραγματοποιεί τα εβδομαδιαία ψώνια του από σούπερ μάρκετ και υπερμάρκετ και όχι από λαϊκές αγορές και τα τοπικά παζάρια.

Διαβάστε: Γιατί η Αφρική προσφέρεται για την ανάπτυξη του Mobile Marketing

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή είναι χαμηλού ρίσκου καθώς η αγορά της Αφρικής – μία αγορά 1 δισ. κατοίκων – στο σύνολο της αναμένεται να παρουσιάσει το 2014 ρυθμό αύξησης πωλήσεων που είναι τριπλάσιος με αυτόν που θα παρουσιάσουν οι ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό της δυναμικής που υπάρχει είναι το παράδειγμα της Γκάνα. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της αφρικανικής αυτής χώρας είναι περίπου 25% χαμηλότερο από εκείνο της Βραζιλίας το 1976, χρονιά που τα Carrefour εισήλθαν στην αγορά της χώρας. Πέρυσι ο τζίρος των Carrefour στην Βραζιλία άγγιξε τα 11,3 δισ. ευρώ.

Η κίνηση αναμένεται να γίνει με σχετικά γρήγορα βήματα, καθώς η Carrefour θέλει να προλάβει τους υπόλοιπους παγκόσμιους ανταγωνιστές της, και κυρίως την Wal-Mart, στην παρθένα αγορά της Αφρικής. Στόχος είναι σε 10 χρόνια οι ετήσιες πωλήσεις της να ξεπερνούν το 1 δισ ευρώ και να αναχρηματοδοτούν την περαιτέρω ανάπτυξη της στην Μαύρη ήπειρο.

Διαβάστε ακόμη: Τέλος εποχής για το Φαρμακείο Μαρινόπουλου