Το «Sanctions are coming» του Τραμπ προκάλεσε τις αντιδράσεις της ΗΒΟ και του καστ του «Game of Thrones»

Το «Sanctions are coming» του Τραμπ προκάλεσε τις αντιδράσεις της ΗΒΟ και του καστ του «Game of Thrones»
epa07137546 US President Donald J. Trump speaks to members of the news media before boarding Marine One on the South Lawn of the White House in Washington, DC, USA, 02 November 2018. Trump travels to several states for campaign rallies over the course of two days ahead of the 06 November midterm elections. Before departing, Trump said the news media contributes to violence in society. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Τη Δευτέρα αναμένεται να τεθεί σε ισχή το δεύτερο κύμα κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

«Οι κυρώσεις έρχονται», έγραψε την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, παραφράζοντας την εμβληματική φράση της δημοφιλούς σειράς Game of Thrones «Winter is coming» («Ο χειμώνας έρχεται») για να χαιρετίσει την επικείμενη επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, που είχαν αρθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα πυρηνικά του 2015, από την οποία η Ουάσιγκτον κατόπιν αποχώρησε.

Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος ανήρτησε, χωρίς κάποιο άλλο σχόλιο, μια φωτογραφία όπου εμφανίζεται να περπατάει, φορώντας μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα, με το κεφάλι στο πλάι και τη φράση «Οι κυρώσεις έρχονται» (Sanctions are coming, στα αγγλικά).

Στην αφίσα διευκρινίζεται ότι οι κυρώσεις θα τεθούν σε εφαρμογή την 5η Νοεμβρίου. Σε μια άλλη αναφορά στο Game of Thrones, τα «O» έχουν τρεις κάθετες λωρίδες. Το τηλεοπτικό δίκτυο δεν άργησε να αντιδράσει, επίσης στο Twitter. «Πώς λέμε διαστρέβλωση ενός σήματος κατατεθέν στη γλώσσα Ντοθράκι;» διερωτήθηκε η HBO. (Η γλώσσα Ντοθράκι είναι η φανταστική γλώσσα που μιλάει η βασίλισσα Ντενέρις Ταργκάριεν και ο λαός της).

Αλλά και δύο πρωταγωνιστές της σειράς διατύπωσαν τη δυσφορία τους για την πρωτοβουλία του προέδρου να την επικαλεστεί. «Αηδία» απάντησε λακωνικά η Σόφι Τέρνερ ή Σάνσα Σταρκ στο “Game of Thrones”— κάτω από το μοντάζ που ανήρτησε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter.

Η Μέισι Ουίλιαμς ή Άρια στη σειρά επαναπροώθησε το μήνυμα του προέδρου, με το σχόλιο «Όχι σήμερα».

Βέβαιος πως η Τεχεράνη θα επαναδιαπραγματευτεί συμφωνία με τις ΗΠΑ ο Τραμπ
Εν τω μεταξύ, στο διπλωματικό επίπεδο ο Αμερικανός πρόεδρος προέβλεψε ότι το Ιράν εντέλει θα διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία με την Ουάσινγκτον, που θα επιτρέψει στη χώρα να «ευημερήσει». Ο Ρεπουμπλικάνος περιέγραφε με τον χαρακτηρισμό «φρικτή» τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που είχε συναφθεί το 2015, από την οποία απέσυρε τη χώρα του νωρίτερα φέτος.

«Θα θέσουμε σε εφαρμογή τις σκληρότερες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ σε βάρος αυτού του βάρβαρου ιρανικού καθεστώτος», διεμήνυσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Ιντιάνα, ενώ απομένουν πλέον λίγα εικοσιτετράωρα πριν οι αμερικανικές κυρώσεις που είχαν αρθεί βάσει του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ) τεθούν ξανά σε εφαρμογή σε βάρος της Τεχεράνης.

«Και, κάποια στιγμή, θα γίνουν πολύ πιο έξυπνοι και θα θελήσουν να ξανάρθουν και να διαπραγματευτούν μια αληθινή συμφωνία, μια δίκαιη συμφωνία, μια συμφωνία που θα τους επιτρέψει να ευημερήσουν. Θέλουμε να ευημερήσουν», συμπλήρωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Αντίδραση στην απόφαση των ΗΠΑ εκφράζουν ΕΕ-Γαλλία-Γερμανία και Βρετανία
Τη λύπη τους για την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν εξέφρασαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.

«Ο στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους οικονομικούς παράγοντες που έχουν νόμιμες εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν, στη βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της απόφασης 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφεραν στην ανακοίνωση αυτή η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών των τριών χωρών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της και η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ιδιαίτερα –οι τρεις χώρες που είχαν υπογράψει τη συμφωνία του 2015 (JCPoA) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν– θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες για να διατηρηθούν οι οικονομικοί δίαυλοι με την Τεχεράνη, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι υπουργοί Οικονομικών των τριών ευρωπαϊκών χωρών σχεδιάζουν να συναντηθούν σύντομα για να συναποφασίσουν τον μηχανισμό που θα διασφαλίζει τις συναλλαγές με την Τεχεράνη, καθώς η ΕΕ θέλει να προστατεύσει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών εταιρειών που εμπορεύονται με το Ιράν, παρά τις κυρώσεις, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εκτός της Μογκερίνι, την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν, Χάικο Μάας και Τζέρεμι Χαντ και οι υπουργοί Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, Όλαφ Σολτσ και Φίλιπ Χάμοντ.