Το σχέδιο αντεπίθεσης του ξενοδοχειακού κλάδου στο Airbnb

Το σχέδιο αντεπίθεσης του ξενοδοχειακού κλάδου στο Airbnb
A 3D printed people's models are seen in front of a displayed Airbnb logo in this illustration taken, June 8, 2016. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration TPX IMAGES OF THE DAY

Πώς οι παραδοσιακές επιχειρήσεις ετοιμάζονται να απαντήσουν σε μια παγκόσμια τάση που γέννησε έναν γίγαντα.

Παλαιότερα, τα διευθυντικά στελέχη στον κλάδο των ξενοδοχείων δεν ασχολούνταν και πολύ με την Airbnb. Τον Δεκέμβριο, ένας μάνατζερ της Marriott είχε δηλώσει ότι η Airbnb «δεν φαίνεται να ‘τσουλάει’ στις επιχειρηματικές κρατήσεις, οι οποίες είναι ο κορμός της δικής μας δραστηριότητας».

Τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Σύμφωνα με αρχεία που εξασφάλισαν οι The New York Times, η Αμερικανική Ένωση Ξενοδόχων (AHLA) – ένας οργανισμός που αντιπροσωπεύει τον αξίας 1,1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ξενοδοχειακό κλάδο στις ΗΠΑ – έχει ένα πολύπλευρο σχέδιο για να αντιμετωπίσει την εταιρεία που πλέον αναγνωρίζει ως τη μεγαλύτερη απειλή.

Η Airbnb βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, αφότου οι γερουσιαστές ξεκίνησαν να ερευνούν πώς η εταιρεία επηρεάζει τις αυξανόμενες τιμές ακινήτων.

Στη συνέχεια, ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ενέκρινε νόμο που επιβάλλει μεγάλα πρόστιμα στους χρήστες της Airbnb που παραβιάζουν τους τοπικούς κανόνες στέγασης.

Αυτές οι δύο εξελίξεις έγιναν δεκτές από την AHLA ως μεγάλες νίκες. Η ομάδα πίεσης επεσήμανε επίσης ότι έχει καταφέρει να μπλοκάρει με επιτυχία νομοθετήματα που ήταν υπέρ της Airbnb, ενώ συνεργάζεται με γερουσιαστές για να «τροφοδοτήσει τον προβληματισμό σε σχέση με τον κλάδο βραχυπρόθεσμης ενοικίασης αναφορικά με τις τιμές των ακινήτων, τις φυλετικές διακρίσεις, την προστασία του καταναλωτή, την ασφάλεια της κοινότητας, και την ασυνέπεια στην καταβολή φόρων».

Η AHLA σχεδιάζει να εντείνει τις προσπάθειές της το 2017.

Η Ένωση διαθέτει 5,6 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να ασκεί πίεση στο Κογκρέσο και να προωθεί νομοθεσία υπέρ των συμφερόντων της σε κρίσιμες αγορές όπως το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, η Βοστώνη, η Ουάσινγκτον και το Μαϊάμι.

Και βέβαια, δεν προκαλεί καμία έκπληξη που οι ξενοδόχοι ανησυχούν. Η Airbnb, η οποία ιδρύθηκε το 2008, έχει συγκεντρώσει 3 δισεκατομμύρια σε χρηματοδότηση, έχει φιλοξενήσει σχεδόν 150 εκατομμύρια ταξιδιώτες, και έχει παρουσία σε πάνω από 191 χώρες, σύμφωνα με εκπροσώπους της εταιρείας.

Η Airbnb είναι, με άλλα λόγια, ένας παράγοντας αποδιοργάνωσης. Δεν είναι τυχαίο που η αποτίμησή της, στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, προσεγγίζει εκείνη της Marriott (35 δισεκατομμύρια δολάρια) και υπερβαίνει εκείνη της Hilton (19 δισεκατομμύρια δολάρια) και άλλων μεγάλων ξενοδοχειακών αλυσίδων.

Διαβάστε ακόμη: Η Airbnb «χτίζει» τη δημόσια εικόνα της μέσω φορολογικών συμφωνιών σε ΗΠΑ και Γαλλία