Το σχέδιο επενδύσεων 9 εκατ. ευρώ από την Praktiker Hellas

Το σχέδιο επενδύσεων 9 εκατ. ευρώ από την Praktiker Hellas

Η εταιρεία συμπληρώνει 25 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά και προετοιμάζεται για αναβάθμιση του e-shop και άνοιγμα καταστημάτων.

Τα 25 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά γιορτάζει φέτος η Praktiker Hellas, ανανεώνοντας όχι μόνο το λογότυπό της αλλά και την εικόνα των καταστημάτων της προβαίνοντας σε νέες επενδύσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Praktiker Hellas, Ιωάννης Σελαλμαζίδης, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, αναφορικά με το τι έχει πετύχει για περισσότερες από δύο δεκαετίες η επιχείρηση στη χώρα μας, τόνισε πως ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 4,2 δισ. ευρώ , τα κέρδη προ φόρων άγγιξαν τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις της τάξης των 90 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, μέσα στην κρίση η διοίκηση της Praktiker Hellas δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, γεγονός που αποτυπώνεται στην αύξηση κατά 7% του αριθμού των εργαζομένων (1400) από το 2015 μέχρι και σήμερα. «Από όταν χρεοκόπησε η μητρική εταιρεία εμείς τραβήξαμε τη δική μας πορεία. Φύγαμε από το υπερωκεάνιο και μείναμε ένα ισχυρό αλλά μικρό σε μέγεθος καράβι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιωάννης Σελαλμαζίδης, εκτιμώντας ότι η συγκέντρωση στον κλάδο θα συνεχιστεί.

Όσο για το αν το προφίλ των καταναλωτών έχει αναπροσαρμοστεί λόγω της οικονομικής ύφεσης, τόνισε πως οι καταναλωτές είναι πολύ πιο προσεκτικοί και μετρημένοι στις αγορές τους. «Στο παρελθόν οι καταναλωτές με το που έμπαιναν στο κατάστημα έπαιρναν καρότσι. Τώρα είναι ζήτημα αν θα πάρουν καλάθι. Επιλέγουν με λίστα και κυνηγούν τις εκπτώσεις και τις προσφορές. Υπάρχει επίσης μετατόπιση στην απόκτηση αγαθών από όχι και τόσο γνωστά brands». Πρόσθεσε δε πως οι Έλληνες δεν είναι λαός που φτιάχνει πολλά πράγματα με τα χέρια του, οπότε η λογική του DIY (Do It Yourself) δεν έχει καταφέρει να ενταχθεί στην κουλτούρα του.

Επενδυτικό πλάνο 9 εκατομμυρίων ευρώ

Στα άμεσα σχέδια της διοίκησης της Praktiker Hellas είναι η τροποποίηση του καταστήματος στην περιοχή του Ταύρου, υιοθετώντας το καινούριο concept. Η εν λόγω επένδυση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο και θα κοστίσει 2 από τα 9 εκατομμύρια ευρώ που περιλαμβάνει το business plan του 2017.

Επιπρόσθετα, βρίσκονται σε διερευνητική φάση αναφορικά με το άνοιγμα νέων καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα εξετάζοντας νέους χώρους, ενώ μέσω του budget που είναι διαθέσιμο προς επένδυση θα ενισχυθεί και το e-shop. «Ήμασταν οι πρώτοι στον κλάδο που από το 2012 στήσαμε το e-shop. Η αλήθεια είναι πως δεν έχει συμβάλλει πολύ στον τζίρο, αλλά εξυπηρετεί απομακρυσμένες περιοχές και αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αναπτύξουμε».

Εξίσου σημαντικό ρόλο έχει παίξει όμως και ο τουρισμός, καθώς όπως σημείωσε ο Ιωάννης Σελαλμαζίδης καταγράφηκε αυξητική τάση στο κομμάτι του HO.RE.CA. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως προς το παρόν πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό το οποίο επιδιώκουν να αυξήσουν σταδιακά.

Παρά το υφεσιακό καθεστώς ο Διευθύνων Σύμβουλος της Praktiker Hellas, δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της εταιρείας, αφού όπως λέει, η χρονιά θα κλείσει με βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη σε σχέση με πέρυσι. Υπενθυμίζεται πως το 2015 ο τζίρος ανήλθε σε 167 εκατ. καταγράφοντας κέρδη 2,09 εκατ. ευρώ. «Γενικά το κλίμα στην αγορά εξακολουθεί και είναι αρνητικό αλλά βασιζόμαστε στην αύξηση του ΑΕΠ που φέρεται να έρχεται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία».

Σημειώνεται πως σήμερα η Praktiker Hellas διατηρεί 15 καταστήματα σε όλη τη χώρα συνολικής επιφάνειας 90.000 τ.μ., πέντε εκ των οποίων βρίσκονται στην Αττική. Συνεργάζεται με 400 προμηθευτές (το 76% εκπροσωπείται από ελληνικές εταιρείες), προσφέροντας στους Έλληνες καταναλωτές μια πλούσια γκάμα άνω των 50.000 προϊόντων.