Το σχέδιο της Γερμανίας για τους μετα-Brexit ευρωπαϊκούς δεσμούς

Το σχέδιο της Γερμανίας για τους μετα-Brexit ευρωπαϊκούς δεσμούς

Το Βερολίνο εξετάζει προτάσεις επί των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με τη Βρετανία, μετά το Brexit.

Η Γερμανία επεξεργάζεται προτάσεις για τις μελλοντικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες περιλαμβάνουν έκκληση για «ολοκληρωμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου» με τη βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με προσχέδιο που ετοίμασε το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Με τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναμένεται να συζητήσουν σχετικά με το Brexit στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, το έγγραφο σκιαγραφεί την πιο λεπτομερή θέση της Γερμανίας επί του θέματος μέχρι στιγμής, για τις «μελλοντικές επίσημες διαπραγματεύσεις» σχετικά με τους δεσμούς που θα έχει η Βρετανία με την Ευρώπη αφότου αποχωρήσει από το μπλοκ το 2019 -χωρίς ωστόσο να ανοίγει το δρόμο για τέτοιου είδους συζητήσεις ακόμη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το τετρασέλιδο έγγραφο φέρει ως ημερομηνία την 11η Οκτωβρίου και ενθαρρύνει την ΕΕ να αποφύγει μια αποσπασματική προσέγγιση, όταν και αν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία.

Αντ’ αυτής, προτείνει μια ευρεία συνεργασία που περιλαμβάνει «το λιγότερο» τα πεδία της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας, τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, τη συνεργασία στην ποινική δικαιοσύνη, τη γεωργία και την αλιεία, την ενέργεια, τις μεταφορές -ιδιαιτέρως τις αερομεταφορές-, την έρευνα και τα ψηφιακά ζητήματα.

«Μοιραζόμαστε την επιθυμία της Βρετανίας να διασφαλίσει μια στενή συνεργασία με την Ένωση μετά την έξοδό της, που καλύπτει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις», δηλώνει το γερμανικό υπουργείο στο έγγραφό του, το οποίο έχει κυκλοφορήσει και σε άλλα τμήματα της γερμανικής κυβέρνησης αλλά δεν έχει λάβει την έγκριση της καγκελαρίας.