Το «στοίχημα» του CEO της Renault για τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας αυτοκινήτων

Το «στοίχημα» του CEO της Renault για τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας αυτοκινήτων
epa06199340 The newly presented Renault Symbioz is on display at the International Motor Show IAA in Frankfurt Main, Germany, 12 September 2017. The International Motor Show IAA is the world's largest motor show and automobile exhibition. Exhibitors from about 40 countries are to present their latest products and innovations at the IAA, while hundreds of thousands of people are expected to visit the show from 14 to 24 September. EPA/ARMANDO BABANI

Τί προβλέπει ο Carlos Ghosn για το μέλλον των αυτοκινήτων.

της Susie Gharib

Οι εραστές του αυτοκινήτου θα δουν μια μεγάλη σειρά νέων SUV, ημιφορτηγών και πολυτελών αυτοκινήτων στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ αυτή την εβδομάδα. Και βέβαια θα υπάρξουν πολλές συζητήσεις γύρω από τα νέα gadgets που πρόκειται να βρεθούν στον δρόμο.

Ο Carlos Ghosn, Πρόεδρος και CEO της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi, είναι ένας από τους ηγέτες που αναφέρεται συχνά στον επερχόμενο «τεράστιο μετασχηματισμό» της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όπως λέει ο ίδιος, το αυτοκίνητο θα μετασχηματιστεί από «συσκευή μεταφοράς» σε «έξυπνο κινητό χώρο».

Επίσης, ο Ghosn προβλέπει ότι τα μαζικής παραγωγής αυτοκίνητα δίχως οδηγό θα βρίσκονται στον δρόμο μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια. Και ο ίδιος συμμετέχει σε έναν αγώνα δρόμου ώστε κάποια από αυτά τα οχήματα να κατασκευάζονται από τον τεράστιο όμιλό του.

Ένας τρόπος με τον οποίο σχεδιάζει να το πετύχει αυτό είναι μέσω της επένδυσης σε νεοφυείς επιχειρήσεις στον κλάδο της τεχνολογίας.

Μερικές ημέρες πριν την Έκθεση Αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ, o CEO της Renault-Nisan ανακοίνωσε την ίδρυση ενός κεφαλαίου venture capital που θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροκίνηση, την τεχνητή νοημοσύνη, τη συνδεσιμότητα και την αυτονομία.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα», λέει ο Ghosn, προσθέτοντας ότι στρέφεται σε επιχειρηματίες επειδή αυτοί «φέρνουν ιδέες, υπηρεσίες, και πτυχές τεχνολογίας – πράγματα για τα οποία εμείς θα έπρεπε να αφιερώσουμε πολύ χρόνο και χρήμα».

Στην κορυφή της λίστας με τους στόχους του Ghosn βρίσκεται το λανσάρισμα 12 ηλεκτρικών μοντέλων μέχρι το 2022 και η υλοποίηση των βημάτων που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός αυτόνομου οχήματος δίχως οδηγό.