Το «success story» της Βουλγαρίας

Το «success story» της Βουλγαρίας

Οι μόνοι που ευημερούν είναι οι... οικονομικοί δείκτες.

Έχει το δεύτερο χαμηλότερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ, μόλις στο 18,5% του ΑΕΠ! Το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι στο 1,4%! Η ανεργία κυμαίνεται στο 10,8%, με πτωτικές τάσεις. Οι αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις για φέτος δείχνουν ρυθμό αύξησης 1%. Ο πληθωρισμός τρέχει με 2,6%. Και το ΔΝΤ εξήρε πρόσφατα το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα ως “σταθερό και καλά κεφαλαιοποιημένο”. Παρ’ όλα αυτά, η Βουλγαρία είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης…

Ο πιο πειθήνιος Ευρωπαίος “μαθητής” στη λιτότητα και στις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις – “δώρο” κυρίως σε ξένους επενδυτές- είναι σήμερα η πιο τρανταχτή απόδειξη ότι όταν οι αριθμοί ευημερούν, δεν συμβαίνει κατ’ ανάγκη το ίδιο με τους ανθρώπους. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι μόλις 10.747 ευρώ και ο μέσος μισθός βρίσκεται στα 812 λέβα, ήτοι 413,78 ευρώ τον μήνα! Το 49% του πληθυσμού βρίσκεται και επισήμως πια στα όρια της φτώχειας.

Διαβάστε: Βουλγαρία: Ανθρώπινος κλοιός γύρω από το κοινοβούλιο

Την ίδια ώρα, το κόστος διαβίωσης έχει εκτιναχθεί στα ύψη, χάρη και στους “φουσκωμένους” λογαριασμούς κοινής (πλην ιδιωτικοποιημένης πλέον) ωφέλειας. Και το “κερασάκι”; Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, τουλάχιστον 1 στους 4 Βούλγαρους αναγκάστηκε μέσα στους τελευταίους 12 μήνες να καταφύγει στο προσφιλές… “λάδωμα”, ένεκα της εκτεταμένης διαφθοράς και του νεποτισμού στην πάλαι ποτέ κομμουνιστική χώρα.

Φυσικό κι επόμενο, λοιπόν, που οι Βούλγαροι “Αγανακτισμένοι” ξεσηκώθηκαν και πάλι, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να πολιορκούν, χθες τα ξημερώματα, το κοινοβούλιο στη Σόφια -την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη συζήτηση επί νομοσχεδίου για αύξηση του επιπέδου δανεισμού και επικαιροποίηση του προϋπολογισμού (+2% στο έλλειμμα για την αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με… ολίγον από φιλολαϊκές αυξήσεις σε μισθούς και κοινωνικά επιδόματα).

Οι διαδηλώσεις -που πυροδότησε η προσπάθεια διορισμού ενός ολιγάρχη των ΜΜΕ στην κεφαλή της εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας- συνεχίστηκαν σε πιο ειρηνικό κλίμα αργά χθες το βράδυ. Και το ίδιο αναμένεται να γίνει για 42η συνεχή ημέρα σήμερα, με τη στήριξη του 60% της κοινής γνώμης στις δημοσκοπήσεις κι εν αναμονή της επαναλειτουργίας της Βουλής, μετά το άρον-άρον κλείσιμό της για λόγους ασφαλείας.

Τηρώντας σιγή ασυρμάτου απέναντι στο αίτημα των διαδηλωτών για παραιτήσεις και νέες εκλογές εδώ και τώρα, η κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλιστών και του κόμματος της τουρκόφωνης μειονότητας DPS -που εξαρτά την οριακή πλειοψηφία από τις… διαθέσεις του εθνικιστικού ΑΤΑΚΑ- προτιμά να αναλώνεται σε στείρες φραστικές αντιπαραθέσεις περί προβοκάτσιας με τη συντηρητική αντιπολίτευση GERB του πρώην (και επίδοξου μελλοντικού) πρωθυπουργού, Μπόικο Μπρίσοφ.

Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι μία νέα προσφυγή στις κάλπες δεν θα λύσει ούτε το πολιτικό αδιέξοδο, ούτε την βαθιά κρίση αξιοπιστίας των βουλγαρικών κομμάτων. Όχι τυχαία, άλλωστε, η κυβέρνηση Ορεσάσκι -που ανέλαβε μόλις προ δύο μηνών την εξουσία- είναι η τρίτη που σχηματίζεται στη Σόφια, μέσα στο 2013…

bulgaria

«Η Δημοκρατία βασίζεται σε τρεις πυλώνες: στην οικονομία της αγοράς, στα ανεξάρτητα ΜΜΕ και στην εύρυθμη λειτουργία του δικαστικού συστήματος», είπε χθες σε δημόσια παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ. «Τώρα, θα πρέπει και οι τρεις να ενισχυθούν. Η αγορά έχει πρόβλημα με την ολιγαρχία, τα ΜΜΕ τελούν υπό καθεστώς μονοπωλίου και το δικαστικό σύστημα κάθε άλλο παρά τέλειο είναι», υπογράμμισε, ζητώντας την άμεση έναρξη διαλόγου.

Λίγο νωρίτερα, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού μίας κυβέρνησης τεχνοκρατών (όπως συνέβη και τον Μάιο) -κάτι που έσπευσε μετά να το “μαζέψει”. Με αυτά και με άλλα, το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, CITUB, κάλεσε χθες τον Βούλγαρο πρόεδρο να συγκαλέσει εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και να ορίσει ημερομηνία για νέες εκλογές. Με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του γραφείου του, ο Πλέβνελιεφ διεμήνυσε ότι είναι έτοιμος να το πράξει, ανά πάσα στιγμή…