To super deal που αλλάζει τα δεδομένα στην Uber

To super deal που αλλάζει τα δεδομένα στην Uber

Πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν Softbank και Uber σε ένα από τα μεγαλύτερα deal της Silicon Valley.

Η ιαπωνική τράπεζα Softbank επιθυμεί να επενδύσει το ποσό των 10 δισ. δολαρίων στον τεχνολογικό κολοσσό Uber, μόνο όμως αν ισχύσει μία ισχυρή έκπτωση στην αξία των μετοχών, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στη Wall Street Journal πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα.

Το ποσό αντιστοιχεί στο 22% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Uber, η κεφαλαιοποίηση της οποίας ανέρχεται σε περίπου 69 δισ. δολάρια. Στόχος της Softbank είναι να πείσει τους μετόχους της αμεριακνικής εταιρείας να συμφωνήσουν σε μια διαδικασία έκπτωσης στις μετοχές της, που θα συρρικνώσει την αξία της στα 50 δισ. δολάρια.

Οι συνομιλίες έρχονται καθώς η Uber επιδιώκει να περάσει σε μία νεά εποχή μετά από αλλεπάλληλα σκάνδαλα, που κορυφώθηκαν μετά την παραίτηση του συνιδρυτή και CEO, Travis Kalanick, τον Ιούνιο 2017.

Προς ώρας δεν είναι σαφές ποιοι εκ των μετόχων- επενδυτών της Uber είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν, όμως σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των λεπτομερειών της συμφωνίας, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για πωλήσεις μετοχών.

Η Benchmark, ένας από τους πρώτους και μεγαλύτερους επενδυτές στην Uber, δήλωσε ότι η αξία της εταιρείας μπορεί να φτάσει τα 100 δισ. μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Αξιοσημείωτο, ότι η Benchmark βρίσκεται σε νομική διαμάχη με τον πρώην CEO της Uber, Travis Kalanick, αναφορικά με τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Όπως αναφέρουν πηγές, η SoftBank προσπαθεί να αποκτήσει το 17% ως 22% των μετοχών της Uber, αν τελικά ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ θα ζητήσει δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο.

Πάντα σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του ζητήματος, το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να τεθεί σε διαπραγμάτευση, είναι ότι η SoftBank θα πρέπει οπωσδήποτε να επενδύσει τουλάχιστον 1 δισ. στην Uber.