Το τελεσίγραφο των δανειστών για το χρέος

Το τελεσίγραφο των δανειστών για το χρέος

Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως η πρόταση του Eurogroup της 22ας Μαΐου για το χρέος είναι και η μοναδική.

 

Δεν υπάρχει άλλη πρόταση από αυτή που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Αυτό ανέφερε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος σχετικά με τις διεργασίες που πραγματοποιούνται σε ανώτατο επίπεδο κυρίως μέσω των επαφών του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με Ευρωπαίους ηγέτες.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση των δανειστών ήταν να μην περιγραφούν από τώρα τα μέτρα για το χρέος, αλλά να υπάρξει εφόσον χρειαστεί μια αναφορά από το 2018, οδηγώντας κατ’ ουσίαν την Ελλάδα εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Κάτι το οποίο είχε απορρίψει στο Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος με άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, η τεχνική αξιολόγηση έχει κλείσει είναι και ελάχιστα αυτά που έμειναν και θα τελειώσουν ως τις 15 Ιουνίου.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της παρουσίας του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο ίδιος ανέφερε ότι το προτεινόμενο μοντέλο είναι η παραμονή του Ταμείου χωρίς χρηματοδότηση διατηρώντας στάση αναμονής (stand by arrangement). Aυτό σημαίνει ότι δεν θα εκταμιεύονται χρήματα αν το χρέος δεν κριθεί ότι είναι βιώσιμο.

Άσχημα ήταν τα νέα που έδωσε ο αξιωματούχος και για τη στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ αναφορικά με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς, όπως είπε, αυτή η αναμονή για το χρέος θα την αναγκάσει να μην προχωρήσει σε δική της ανάλυση βιωσιμότητας που θα ξεκλείδωνε το QE. Τεχνικά θα μπορούσε, αλλά δεν θα ήταν καλό, δεν θα έδινε μήνυμα στις αγορές, είπε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας αναφορά για την αναμενόμενη εκταμίευση της δόσης, ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι αυτή θα είναι κοντά στα 7 δισ. ευρώ με σκοπό την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η εκταμίευσή της να πραγματοποιηθεί σε υποδόσεις.

Μιλώντας, τέλος για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι ο στόχος του 2% φαίνεται πως έχει ήδη χαθεί, ενώ, όπως είπε, ακόμη κι αν κλείσει η αξιολόγηση χωρίς καμία δέσμευση για το χρέος, το κλίμα της ελληνικής οικονομίας μπορεί να βελτιωθεί.