Το τεράστιο κόστος των μαχητικών F35 και το πρόβλημα των ΗΠΑ

Το τεράστιο κόστος των μαχητικών F35 και το πρόβλημα των ΗΠΑ

Ύστερα από 16 χρόνια, μόνο 50% των αεροσκαφών μπορούν να πετάξουν.

Οι προσπάθειες βελτίωσης της αξιοπιστίας των μαχητικών αεροσκαφών F-35 που κατασκευάζει η Lockheed Martin παραμένουν «στάσιμες» καθώς πληθαίνουν τα προβλήματα, όπως π.χ. το ότι τα αεροσκάφη παρέμειναν σε ακινησία τον τελευταίο χρόνο αναμένοντας ανταλλακτικά.

Αυτό αναφέρει έκθεση του γραφείο δοκιμών του αμερικανικού Πενταγώνου, η οποία συντάσσεται σε ετήσια βάση και παραδίδεται σε ανώτερα στελέχη και επιτροπές του Κογκρέσου.

Η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών για αποστολές όταν χρειάζονται – βασικός δείκτης της επιτυχούς απόδοσης ενός αεροσκάφους – παραμένει «περίπου στο 50 τοις εκατό, μια κατάσταση που συνεχίζεται από τον Οκτώβριο του 2014, παρά τον αυξανόμενο αριθμό αεροσκαφών που μπαίνουν σε υπηρεσία», σύμφωνα με τον Robert Behler, διευθυντή λειτουργικών δοκιμών του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Το Bloomberg News εξασφάλισε πρόσβαση στο σκέλος της έκθεσης που αναφέρεται στο F-35, το οποίο είναι το ακριβότερο οπλικό σύστημα των ΗΠΑ. Η 16ετής φάση ανάπτυξης του μαχητικού πρόκειται να ολοκληρωθεί φέτος. Από τον Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα θα περάσει στη φάση των δοκιμών μάχης, η οποία θα διαρκέσει για περίπου έναν χρόνο. Η συγκεκριμένη φάση – η οποία έχει καθυστερήσει ήδη κατά 12 μήνες – είναι απαραίτητη προτού το αεροσκάφος μπει στη φάση της παραγωγής.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου, όπως ο Υφυπουργός Άμυνας Patrick Shanahan, έχουν τονίσει την ανάγκη μείωσης του προβλεπόμενου τιμήματος κτήσης των αεροσκαφών που ανέρχεται στα 406,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Όσο για το σύνολο του κόστους μακροχρόνιας υποστήριξης μέχρι το 2070, αυτό ανέρχεται στα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια περίπου (!)

Παρά τη συνέχιση των τεχνικών προβλημάτων και των προβλημάτων αξιοπιστίας στην τρέχουσα φάση των δοκιμών ανάπτυξης του F-35, πάντως, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιδιώκει την επιτάχυνση των διαδικασιών παραγωγής του μαχητικού.

Στα τεχνικά ζητήματα που εκκρεμούν περιλαμβάνονται ο αυξανόμενος αριθμός αεροσκαφών που δεν μπορούν να πετάξουν λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, δυσκολίες με το ηλεκτροπτικό σύστημα στόχευσης, και προβλήματα με την εκτόξευση πυραύλων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους κατά τη δοκιμή των οπλικών συστημάτων του μαχητικού.

Παράλληλα, εκκρεμεί η ενσωμάτωση της τελικής έκδοσης του σύνθετου λογισμικού του F-35 που δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα λόγω «κρίσιμων ελαττωμάτων που παραμένουν».