Το τρομακτικό ποσό που διατηρούν σε offshore οι 50 μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες

Το τρομακτικό ποσό που διατηρούν σε offshore οι 50 μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες

Είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές το ελληνικό ΑΕΠ.

Οι μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες διατηρούν περίπου 1,4 τρισ. δολάρια ρευστού σε offshore με σκοπό την αποφυγή καταβολής φόρων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα έρευνα της Oxfam America.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες κανονικά θα έπρεπε να πληρώνουν τους φόρους τους στο ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ ακόμη και για τα κέρδη που παρουσιάζουν στις παγκόσμιες αγορές, όμως αυτό συμβαίνει μόνο όταν επαναπατρίζουν τα κεφάλαιά τους σε αμερικανικό έδαφος.

Όπως αναφέρει η έρευνα, αυτή η μέθοδος έχει κάνει πολλές μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όπως οι Apple, Microsoft και Google, να διατηρούν τεράστια ποσά εκτός ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές αρχές επιβάλλουν φόρο 35% σε όσα κεφάλαια επαναπατρίζονται. Ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό που πετυχαίνουν οι εταιρείες σε άλλες χώρες, όπως παρατηρεί η Oxfam. Μάλιστα, σχετικά με την Apple, το μέσο ποσοστό φορολόγησής της μεταξύ 2008 και 2014 ήταν 25,9%.

Η νέα έρευνα αναφέρει ότι η Apple είναι η εταιρεία που διαθέτει τα μεγαλύτερα κεφάλαια εκτός ΗΠΑ – συγκεκριμένα, κάνει λόγο για 181 δισ. δολάρια. Ο CEO της εταιρείας, Τιμ Κουκ, είχε απαντήσει σε ερώτημα για την επιστροφή των χρημάτων στην Αμερική ότι θα το έκανε «πολύ ευχαρίστως», αλλά δεν μπορεί γιατί αυτό θα του κόστιζε το 40% των χρημάτων. Ένα ποσοστό που προκύπτει από το συνδυασμό ομοσπονδιακού φόρου και πολιτειακών τελών.

Η General Electric είναι η δεύτερη εταιρεία με τα περισσότερα κεφάλαια στο εξωτερικό (119 δισ. δολάρια). Microsoft, Pfizer και IBM κλείνουν την πρώτη πεντάδα.

Το σύνολο του 1,4 τρισ. δολαρίων που κατέληξε η Oxfam για τις πρώτες 50 αμερικανικές εταιρείες βασίζεται στα οικονομικά αποτελέσματα του 2014, αν και σημειώνει ότι μέρος αυτών των χρημάτων πιθανότατα επανεπενδύεται ακόμη και σε αμερικανικό έδαφος.