Το YouTube αλλάζει τα πάντα στις διαφημίσεις που χρηματοδοτούνται από κυβερνήσεις

Το YouTube αλλάζει τα πάντα στις διαφημίσεις που χρηματοδοτούνται από κυβερνήσεις
Photo:

Κάθε χρήστης θα ξέρει πλέον από ποιον έχει χρηματοδοτηθεί το σποτ που παρακολουθεί.

 

Το YouTube θα αρχίσει να τοποθετεί ειδική επισήμανση σε ειδησεογραφικά βίντεο που έχουν παραχθεί με κυβερνητική ή άλλη δημόσια χρηματοδότηση, σε μια προσπάθεια αύξησης της διαφάνειας και της αξιοπιστίας της πλατφόρμας.

Πλέον, τα βίντεο από παραγωγούς ειδήσεων που λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση θα συνοδεύονται από μια ετικέτα που θα τοποθετείται αμέσως κάτω από το βίντεο αλλά πάνω από τον τίτλο του, σύμφωνα με ανακοίνωση του YouTube.

Η λειτουργία θα είναι αρχικά διαθέσιμη στους θεατές από τις ΗΠΑ.

«Οι ειδήσεις είναι ένα σημαντικό και διογκούμενο κομμάτι της δραστηριότητάς μας και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι το κάνουμε σωστά, υποστηρίζοντας τους παραγωγούς ειδησεογραφικού περιεχομένου στο YouTube με υπεύθυνο τρόπο» αναφέρει η ανακοίνωση. «Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς αλλαγών που κάναμε το 2017 ώστε να αναδείξουμε καλύτερα το αντικειμενικό ειδησεογραφικό περιεχόμενο».

Το YouTube έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής στο παρελθόν, με την κατηγορία της παραπληροφόρησης και της διασποράς ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας μέσω βίντεο που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα.

Πέρυσι, για παράδειγμα, το Γραφείο του Διευθυντή Μυστικών Υπηρεσιών εξέδωσε μια έκθεση που ανέφερε ότι προπαγανδιστικά βίντεο που αναρτώνται από το κρατικό ρωσικό κανάλι RT λαμβάνουν εκατομμύρια views στην πλατφόρμα.

Το νέο μέτρο υποτίθεται ότι θα περιορίσει αυτού του είδους τη δραστηριότητα – αλλά θα ισχύει και για κρατικά χρηματοδοτούμενους παραγωγούς ειδήσεων στις ΗΠΑ, όπως το PBS, το οποίο αντέδρασε αρνητικά στην είδηση της απόφασης.

«Το PBS και οι σταθμοί που υπάγονται σ’ αυτό λαμβάνουν ένα μικρό μέρος της χρηματοδότησής τους από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση· η πλειοψηφία των πόρων του προέρχονται από ιδιωτικές δωρεές» ανέφερε το κανάλι σε δήλωσή του στους Los Angeles Times.

«Επιπλέον, το PBS είναι ένας ανεξάρτητος, ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, και όχι ένα κρατικό κανάλι. Το μέτρο που προτείνει το YouTube θα μπορούσε να δημιουργήσει τη λανθασμένη εντύπωση ότι η κυβέρνηση ασκεί επιρροή στο περιεχόμενο του PBS, κάτι το οποίο απαγορεύεται από το καταστατικό του» καταλήγει η δήλωση.