Το YouTube έκλεισε τα 10. Καιρός να αναβαθμίσει το περιεχόμενο του

Το YouTube έκλεισε τα 10. Καιρός να αναβαθμίσει το περιεχόμενο του

Η δημοφιλής πλατφόρμα αποφάσισε να δώσει όλα τα απαραίτητα τεχνικά εφόδια στους ανεξάρτητους δημιουργούς και αναμένει να αναβαθμίσει το περιεχόμενό της.

Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν στις 23 Απριλίου από την ημέρα που στο διαδίκτυο ανέβαινε το πρώτο βίντεο σε μια νέα, δοκιμαστική μέχρι τότε πλατφόρμα, που έφερε το όνομα YouTube.

To «Me at the zoo», ένα βίντεο διάρκειας 19 δευτερολέπτων που έμελε να είναι το πρώτο από τα εκατομμύρια που θα ακολουθούσαν τα επόμενα χρόνια έδειχνε τον Jawed Karim, έναν από τους τρεις ιδρυτές του YouTube, σε μια σύντομη λήψη από τον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο. Μια δεκαετία αργότερα η ιδέα των Karim, Steve Chen και Chad Hurley, υπό την αιγίδα πια της Google, αποτελεί έναν από τους κυρίαρχους του διαδικτύου.

Πώς άλλωστε να γίνει διαφορετικά. Με πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες και δισεκατομμύρια προβολές κάθε μέρα το YouTube  βρίσκεται μέσα στην πρώτη πεντάδα των δημοφιλέστερων sites του κόσμου. Κάθε λεπτό ανεβαίνουν στην πλατφόρμα του 300 ώρες βίντεο και οι συνολικές ώρες παρακολούθησης που καταγράφονται καθημερινά φτάνουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια.

Μια δεκαετία μετά, το YouTube δεν ξεχνά να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια την πλατφόρμα του, ανεβάζοντας το περιεχόμενό τους εκεί. Και ο καλύτερος τρόπος για να το καταφέρει ήταν η δημιουργία χώρων που θα προσφέρουν στους μικρούς παραγωγούς του διαδικτύου τα καλύτερα μέσα για τις δημιουργίες τους.

Τι είναι τα ΥοuTube Spaces

Τα «YouTube Spaces» αποτελούν μια προσπάθεια της δημοφιλής πλατφόρμας να βελτιώσει την ποιότητα του περιεχομένου του.

Στα στούντιο των YouTube Spaces οι δημιουργοί αποκτούν ελεύθερη πρόσβαση σε επαγγελματικό εξοπλισμό, λαμβάνουν την κατάλληλη εκπαίδευση και τα απαραίτητα μέσα για να δημιουργήσουν τις χαμηλού κόστους ταινίες τους, που θα ανέβουν αποκλειστικά στην πλατφόρμα.

Μέχρι στιγμής πέντε παρόμοιες εγκαταστάσεις έχουν δημιουργηθεί σε όλο τον κόσμο. Η «ναυαρχίδα» των στούντιο του YouTube Spaces βρίσκεται στο Λος Άντζελες, ενώ ακολουθούν τα στούντιο στο Λονδίνο, το Τόκιο, τη Νέα Υόρκη και το Σάο Πάολο.

Μέσω των YouTube Spaces το YouTube επιθυμεί να δείξει πως δεν είναι μόνο ένας χώρος για βίντεο με γάτες, σκύλους ή μωρά, αλλά πως μπορεί να αποτελέσει έναν χώρο πραγματικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, μέσα από τον οποίο θα αναδειχθούν νέοι καλλιτέχνες. Και αφού τα μέσα φαίνεται πως υπάρχουν, αυτό που μένει πια είναι το ταλέντο και η δημιουργικότητα των  παραγωγών.