Τόκυο 2020: Οι πρώτοι Ολυμπιακοί όπου θα χρησιμοποιηθεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου

Τόκυο 2020: Οι πρώτοι Ολυμπιακοί όπου θα χρησιμοποιηθεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου
epaselect epa06903680 Tokyo 2020 Olympics mascot Miraitowa (C-L) and Paralympics mascot Someity (C-R) debut in Tokyo, Japan, 22 July 2018 as Yoshiko Mori (L), President of Tokyo 2020 Olympic Committee, and Yuriko Koike (R), Governor of Tokyo, unveil the mascots. Tokyo 2020 Olympics will start on 24 July 2020 through 09 August 2020. EPA/KIMIMASA MAYAMA

Με στόχο την ασφάλεια, η οργανωτική επιτροπή των Αγώνων θα συνεργαστεί με την εταιρεία πληροφορικής NEC.

Δύο χρόνια πριν από τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Τόκυο βρίσκεται ήδη μίλια πιο μπροστά από τους προκατόχους του, όταν πρόκειται για την τεχνολογία και την ασφάλεια.

Η NEC Corporation, μια ιαπωνική εταιρεία-γίγαντας της πληροφορικής, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα παράσχει ένα νέο και εκτενές σύστημα αναγνώρισης προσώπου για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Θα είναι, μάλιστα, σε θέση να αναγνωρίσει πάνω από 300.000 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων αθλητών, επισήμων, δημοσιογράφων και προσωπικού. Όμως, το σύστημα δεν θα χρησιμοποιηθεί καθόλου για να αναγνωρίσει το ανθρώπους μέσα από το κοινό, αλλά αντ’ αυτού θα επικεντρωθεί στο να βελτιστοποιήσει την χρονοβόρα διαδικασία εισόδου για τους κεντρικούς συμμετέχοντες.

«Με την εκτενή μας εμπειρία και γνώση των τεχνολογιών βιομετρικής αναγνώρισης, η NEC είναι σε θέση να βοηθήσει έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι Αγώνες του Τόκυο 2020 θα πραγματοποιηθούν χωρίς απρόοπτα, με ασφάλεια και σιγουριά», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας, Masaaki Suganuma, σε μια ανάρτησή του στο blog των Αγώνων όπου ανακοινώθηκε η συνεργασία.

Το σύστημα αναγνώρισης προσώπου θα ενσωματώσει την μηχανή τεχνητής νοημοσύνης της NEC, τη NeoForce, η οποία θα διασταυρώνει εικόνες που έχουν συλλεχθεί από εξουσιοδοτημένα άτομα με το πρόσωπό τους όταν συναντούν διάφορα σημεία εισόδου στους Αγώνες.

Εντάσσοντας τη νέα τεχνολογία στο ήδη αυστηρό σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, η οργανωτική επιτροπή και η NEC ελπίζουν να βελτιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της εισόδου κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών στο Τόκυο.

«Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που τέτοια τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων», ανέφερε η οργανωτική επιτροπή σε ανακοίνωσή της. «Αντικατοπτρίζει την δέσμευση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 να προσφέρουν τους πιο καινοτόμους Αγώνες στην ιστορία».