Των «φρονίμων» τα «παιδιά»… είναι οι λομπίστες

Των «φρονίμων» τα «παιδιά»… είναι οι λομπίστες

Οι δέκα εταιρείες με το ισχυρότερο lobbying στην Ουάσινγκτον.

Μπορεί οι πακτωλοί χρημάτων που διατίθενται κάθε χρόνο για το εταιρικό lobbying στην Ουάσιγκτον να μην αποφέρουν άμεσα κέρδη, ακόμη και για τους «big spenders». Φαίνεται ωστόσο ότι αποτελούν για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς κολοσσούς μία καλή… παρακαταθήκη για το μέλλον.

Άλλες το κάνουν στα κρυφά μέσα από οργανισμούς-«ομπρέλες», όπως είναι το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Κι άλλες το κάνουν ανοιχτά, με υπομονή, επιμονή και μεγάλες προσδοκίες, όπως καταδεικνύει και μία νέα έρευνα του CNNMoney.

Αναλύοντας στοιχεία του Center for Responsive Politics (CRP) της Ουάσινγκτον, το αμερικανικό δίκτυο κατήρτισε το «Top 10» όσων εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών έχουν κάνει το πιο δυναμικό lobbying από το 2009 στις ΗΠΑ, μετά δηλαδή την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία.

Τα ποσά είναι τεράστια. Όμως, το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως μόνον τέσσερις εξ αυτών έχουν δει μέχρι στιγμής κάποιο σημαντικό πρακτικό αντίκρυσμα στην αγορά έως τώρα.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο κατασκευαστικός κολοσσός General Electric, που μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια έχει ξοδέψει κοντά στα 134 εκατ. δολάρια για lobbying.

Το μεγαλύτερο κίνητρο φαίνεται πως είναι η ευνοϊκή μεταχείριση στη φορολογία. Για την ακρίβεια, η GE έγινε διάσημη το 2010 από το γεγονός ότι δεν κατέβαλε ούτε ένα σεντ σε φόρους (!), χρησιμοποιώντας νομοθετικά «παραθυράκια» για εκπτώσεις και αναφέροντας ταυτόχρονα 408 εκατ. δολ. ζημιές στην Αμερική. Αυτό, την ώρα που οι διεθνείς επιχειρήσεις της είχαν έσοδα της τάξης των 10,8 εκατ. δολαρίων!

Ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος Comcast Corp. έχει ξοδέψει αντίστοιχα 86 εκατ. δολάρια από το 2009 για lobbying και για… καλό κατά πως φαίνεται σκοπό, τουλάχιστον για την ίδια. Αυτές τις ημέρες η Comcast βρίσκεται στα «καρφιά», αναμένοντας την απόφαση της αρμόδιας αντιμονοπωλιακής υπηρεσίας για την έγκριση ή μη της επίμαχης συμφωνίας εξαγοράς της ανταγωνίστριας Time Warner Cable, έναντι 45 δισ. δολαρίων. Υπάρχει πάντως καλό προηγούμενο: το 2011 η Comcast έπεισε μάλλον εύκολα τις ομοσπονδιακές αρχές για την εξαγορά της NBCUniversal, έναντι 30 δισ. δολαρίων.

Παραδοσιακά, στους επωφελούμενους του lobbying συγκαταλέγονται και οι εταιρείες που αναλαμβάνουν εργολαβίες στον αμυντικό τομέα, όπως οι Northrop Grumman, Boeing και Lockheed Martin, οι οποίες έχουν ξοδέψει συνδυαστικά 280 εκατ. δολάρια μέσα στην τελευταία πενταετία. Ζητούμενο η άσκηση επιρροής στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων, πόσο μάλλον τώρα που οι δημοσιονομικές πιέσεις έχουν επιβάλει «ψαλίδισμα» του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

Πάντως στο σκληρό lobbying στην Ουάσινγκτον έχει μπει εσχάτως κι ένας νέος «παίκτης». Πρόκειται για την Google, που μόνον πέρυσι διέθεσε 16 εκατ. δολ. για την άσκηση πολιτικής επιρρής. Κοντολογίς, πρόκειται για τετραπλάσιο ποσό από αυτό που είχε ξοδέψει σε ανάλογες δραστηριότητες το 2009!

Ένας βασικός λόγος εκτιμάται ότι είναι η διαμάχη του τεχνολογικού κολοσσού με την Επιτροπή Ομοσπονδιακού Εμπορίου των ΗΠΑ, τόσο γύρω από την επονομαζόμενη «ουδετερότητα του διαδικτύου» όσο και το σκάνδαλο παρακολουθήσεων της NSA, που έπληξε και την Google.

«Στη Silicon Valley είναι γνωστό ότι αυτό που θέλει ως εταιρεία είναι να την αφήνουν ήσυχη να ασχολείται με την καινοτομία», παρατηρεί ο Τιμ Λαπίρα, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο James Madison, ο οποίος ειδικεύεται στο lobbying. Με τον καιρό, όμως, φαίνεται πως «τα στελέχη της έμαθαν ότι για να μπορεί αυτό να γίνει, θα πρέπει να έχουν τα μάτια και τα αυτιά τους ορθάνοιχτα» για το τι «ψήνεται» στους πολιτικούς διαδρόμους του Καπιτωλίου…

Η λίστα των «big spender» εταιρειών:

1. General Electric: 134 εκατ. δολ.

2. AT&T: 91.2 εκατ. δολ.

3. Boeing Co: 90.3 εκατ. δολ.

4. Northrop Grumman: 87.9 εκατ. δολ.

5. Comcast Corp: 86.4 εκατ. δολ.

6. Verizon Communications: 86.4 εκατ. δολ.

7. FedExCorp: 85.7 εκατ. δολ.

8. Exxon Mobil: 85 εκατ. δολ.

9. Lockheed Martin: 78.8 εκατ. δολ.

10. Pfizer: 77.8 εκατ. δολ.