Τον Πιερ Μοσκοβισί προτείνει η Γαλλία ως Ευρωπαίο Επίτροπο

Τον Πιερ Μοσκοβισί προτείνει η Γαλλία ως Ευρωπαίο Επίτροπο

Παρά τις γερμανικές αντιδράσεις, ο Ολάντ πιέζει τον Γιούνκερ για το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν.

Την απόφασή του να ορίσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών και εξέχων στέλεχος των Σοσιαλιστών Πιέρ Μοσκοβισί σε θέση Ευρωπαίου Επιτρόπου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ στον εκλεγμένο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι ήθελε μια αντιπροεδρία και τη θέση του Επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές και τις Νομισματικές Υποθέσεις και το Ευρώ.

Η επίσημη επιστολή της υποψηφιότητας θα σταλεί στις 31 Ιουλίου ώστε να επιτρέψει στον Γιούνκερ να αναθέσει τα χαρτοφυλάκια και να παρουσιάσει την ομάδα του στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 30 Αυγούστου.

Το πεδίο δράσης του χαρτοφυλακίου που θα ανατεθεί στον Μοσκοβισί τελεί υπό συζήτηση, λόγω των επιφυλάξεων που διατύπωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέναντι στην ιδέα να ανατεθεί στη Γαλλία η ευθύνη για την επιβολή της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΕΕ. «Δεν θα είναι ένα δώρο για τον Μοσκοβισί, γιατί η αξιοπιστία και η αμεροληψία του θα αμφισβητούνται συνεχώς», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

Η ιδέα δημιουργίας ενός χαρτοφυλακίου ειδικά για την οικονομική ανάκαμψη μέσω των επενδύσεων συζητείται με τον Γιούνκερ. Η θέση αυτή θα συνάδει με την αποστολή για «τη συμβολή των ευρωπαϊκών πολιτικών στην ανάπτυξη και στην απασχόληση» που ανατέθηκε στον Μοσκοβισί από τον πρόεδρο Ολάντ.

Ωστόσο, οι Γάλλοι θέλουν να γνωρίζουν ακριβώς τους όρους και τους πόρους από τους οποίους θα μπορεί να επωφεληθεί αυτή η νέα θέση, πριν παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους για το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών Υποθέσεων.

Η απόφαση του Φρανσουά Ολάντ τερματίζει φήμες εβδομάδων. Πολιτικές προσωπικότητες είχαν υποβάλει αίτηση υποψηφιότητας, μεταξύ τους η πρώην υπουργός Ελιζαμπέτ Γκιγκού, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης και η ευρωβουλευτής Περβάνς Μπερές.

Έξι χώρες δεν έχουν ακόμη ορίσει επίσημα τους υποψηφίους τους: η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ρουμανία.

Διαβάστε ακόμη:

300 δισ. ευρώ για επενδύσεις προτείνει ο Γιούνκερ

Ζαν – Κλόντ Γιούνκερ, ο γεφυροποιός

Η αναχώρηση Αβραμόπουλου και οι υποσχέσεις για νέο ανασχηματισμό