Τούρκοι στρατιωτικοί ζητούν άσυλο και στη Γερμανία

Τούρκοι στρατιωτικοί ζητούν άσυλο και στη Γερμανία
epa05268711 German Defence Minister Ursula von der Leyen (L) addresses members of the German navy as she visited the German navy support ship Bonn, in the Aegean Sea, off the Turkish coast on 20 April 2016. The Bonn is part of a NATO naval presence in the Aegean meant to observe and monitor illegal movement between Turkey and Greece. EPA/JOHN MACDOUGALL / POOL

Δεύτερη πανομοιότυπη υπόθεση με αυτήν των οκτώ Τούρκων στην Ελλάδα.

Δεκάδες τούρκοι στρατιωτικοί που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία, αναφέρουν σήμερα γερμανικά μμε, καθώς η Άγκυρα έχει ξεκινήσει εκτεταμένες διώξεις μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου.

«Περίπου 40 τούρκοι στρατιωτικοί, υψηλόβαθμοι στην πλειονότητά τους οι οποίοι υπηρετούν σε βάσεις του ΝΑΤΟ, κατέθεσαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία», αναφέρουν το περιοδικό Spiegel και το τηλεοπτικό δίκτυο ARD σε κοινό άρθρο τους.

«Αν επιστρέψω στην Τουρκία κινδυνεύω να φυλακιστώ ίσως ακόμη και να υποβληθώ σε βασανιστήρια», δήλωσε στα δύο μμε ένας από τους τούρκους αξιωματικούς, ο οποίος είπε πως δεν έχει καμία σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος και «δεν συμπαθεί καθόλου τους πραξικοπηματίες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών και το Γραφείο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες διευκρίνισαν πως οι αιτήσεις θα εξεταστούν όπως και σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία ασύλου, συνεχίζουν τα δύο μμε.

Οι πληροφορίες αυτές βγαίνουν στο φως μερικές ημέρες πριν από την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία, στις 2 Φεβρουαρίου, εν μέσω εντάσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και στο Βερολίνο.

Μετά τις 15 Ιουλίου και το αποτυχημένο πραξικόπημα, η κυβέρνηση του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε εκτεταμένες διώξεις σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, της εκπαίδευσης και του Τύπου έως τον στρατό και το δικαστικό σώμα.

Οι γερμανικές αρχές, που προσπάθησαν επί μακρόν να μην θίξουν την Άγκυρα, κρίσιμης σημασίας εταίρο για την ανακοπή του μεταναστατευτικού κύματος προς την Ευρώπη, ύψωσαν τους τόνους τις τελευταίες εβδομάδες κατά του καθεστώτος του Ερντογάν.

Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι τουρκικής καταγωγής ζουν στη Γερμανία.

Διαβάστε ακόμη: Απάντηση της κυβέρνησης στην Τουρκία για τους οκτώ στρατιωτικούς