Τουρκία: Ο Τσίπρας δεν κράτησε τον λόγο του για τους «οκτώ»

Τουρκία: Ο Τσίπρας δεν κράτησε τον λόγο του για τους «οκτώ»
Οι οχτώ Τούρκοι αξιωματικοί βγαίνουν συνοδευόμενοι από αστυνομικούς από τον Άρειο Πάγο όπου συζητήθηκε το αίτημα έκδοσης τους στην Τουρκία, Αθήνα Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017. Η απόφαση θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Πέμπτη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Θα τους βρούμε όπου και να πάνε, θα τους πακετάρουμε, θα τους επιστρέψουμε στην Τουρκία», φτάνει στο σημείο να δηλώνει ο Τούρκος αντιπρόεδρος. 

Η αποφυλάκιση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών μετά την πάροδο του δεκαοκτάμηνου ορίου κράτησης έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης.

Με μία δήλωση σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μπεκίρ Μποζντάγ αναφέρει:

«Η Ελλάδα είναι χώρα που έχει υποστεί πολλά από πραξικοπήματα, όπως και η Τουρκία. Αναφορικά με την έκδοση εγκληματιών, υπάρχουν διεθνείς κανόνες. Ως μία χώρα που έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα από τα πραξικοπήματα, πρέπει οι πραξικοπηματίες τρομοκράτες να επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Ελλάδα προστατεύει τους γκιουλενιστές τρομοκράτες, οι οποίοι προέβησαν σε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Το ελληνικό κράτος τους έδωσε στήριξη. Αυτό ως Τουρκία δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε. Νομίζαμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τηρούσε την υπόσχεσή του… Αλλά δεν τους επέστρεψε. Σε αυτή την υπόθεση υπάρχει μια πολιτική κατεύθυνση».

Ο Μποζντάγ μάλιστα, σε μια κίνηση που αναιρεί τη δημόσια θέση της Άγκυρας, δηλώνει προκλητικά: «Είναι δικό μας καθήκον και θα τους βρούμε, όπου και να πάνε, θα τους πακετάρουμε, θα τους επιστρέψουμε στην Τουρκία και θα τους παραδώσουμε στην τουρκική δικαιοσύνη».