Τουρκία: Σε ρινγκ έχει μετατραπεί η Βουλή

Τουρκία: Σε ρινγκ έχει μετατραπεί η Βουλή

Ξυλοδαρμοί με τραυματίες στην αίθουσα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. 

Η πόλωση που μαστίζει την Τουρκία εξαιτίας του σκανδάλου διαφθοράς της κυβέρνησης Ερντογάν είναι πλέον εκρηκτική. Για ακόμα μια φορά συζήτηση στη Βουλή μετατράπηκε σε. . . αγώνα κατς εντός της αίθουσας του κοινοβουλίου. Αυτή τη φορά ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης κατέληξε στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος . Τα αίματα άναψαν όταν ο Μπουλέντ Τεζκάν, ένας βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) υποστήριξε ότι ο γιος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπιλάλ, κλήθηκε να καταθέσει στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει εδώ και έναν μήνα την κυβέρνηση. Οι βουλευτές ήρθαν στα χέρια και, μέσα στην αναταραχή, ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Οκτάι Σαράλ, γρονθοκόπησε τον ομιλητή.

Ο Μπουλέντ Τεζκάν τραυματίστηκε στο μάτι καθώς έσπασαν τα γυαλιά του και μεταφέρθηκε επειγόντως στο κοντινότερο νοσοκομείο. Το σχέδιο μεταρρύθμισης του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ της αντιπολίτευσης και του ισλαμικού-συντηρητικού AKP. Πριν από δέκα ημέρες είχαν σημειωθεί και πάλι επεισόδια μεταξύ βουλευτών οι οποίοι αντάλλαξαν ύβρεις και χτυπήματα. Η αντιπολίτευση διαφωνεί με το νομοσχέδιο, το οποίο θεωρεί αντισυνταγματικό, καθώς θα δώσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης τη δυνατότητα να έχει τον τελευταίο λόγο όσον αφορά το διορισμό των δικαστών.

Βίντεο: Ξύλο με γροθιές και κλωτσιές στη Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους εκτιμώντας ότι η μεταρρύθμιση αυτή μπορεί να πλήξει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Η ψηφοφορία για την έγκριση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο ενδέχεται να γίνει την Παρασκευή το βράδυ.

Η πολιτική κρίση πιέζει την τουρκική λίρα
Η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας (TRY) επιταχύνθηκε παρά την πρώτη άμεση επέμβαση της κεντρικής τράπεζας στην αγορά εδώ και δύο χρόνια, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως μία ακόμη ένδειξη της εντεινόμενης αβεβαιότητας που δημιουργεί η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στην Τουρκία. Μετά από δύο ημέρες πίεσης στο τουρκικό νόμισμα με αφορμή το γεγονός ότι δεν προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων, η τουρκική κεντρική τράπεζα παρενέβη «δυναμικά» το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς η τουρκική λίρα πλησίαζε το ψυχολογικό όριο των 2,30 δολαρίων και των 3,13 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέα ιστορικά χαμηλά.

Η κατεπείγουσα παρέμβαση του τουρκικού κεντρικού ιδρύματος επέτρεψε να ανασχεθεί για μερικές ώρες η πτώση της ισοτιμίας, στα 2,2690 δολάρια και στα 3,0951 προς μία λίρα. Αλλά στο τέλος της συνεδρίασης η λίρα έπεσε εκ νέου—η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στο επίπεδο 2,2915 ανά δολάριο και στο επίπεδο 3,1363 έναντι του ευρώ. Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έπεσε 2,88%, στις 65.429 μονάδες, ή κατά 29 μονάδες.

Από την 17η Δεκεμβρίου, η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 10% και πλέον. Η παρέμβαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, που διέθεσε μέσα σε μερικές ώρες αξιόγραφα αξίας 1,5 ως 2,3 δισεκ. δολαρίων από τα συναλλαγματικά της αποθέματα, κατά εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, αποδείχθηκε ανεπαρκής.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το τουρκικό νόμισμα ενδέχεται να υποχωρήσει σε ένα επίπεδο συναλλαγματικής ισοτιμίας 2,35 προς 1 έναντι του δολαρίου μέσα σε ένα χρόνο.