Τουρκία: Στο πλευρό της η Ευρώπη, αλλά όχι οι επενδυτές

Τουρκία: Στο πλευρό της η Ευρώπη, αλλά όχι οι επενδυτές

Η πρόσφατη κατάρρευση στις τιμές των τουρκικών ακινήτων και η υποχώρηση της τουρκικής λίρας απομακρύνουν ολοένα και περισσότερο τις επενδύσεις στη χώρα.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, έδειξαν ότι η Τουρκία έχει πλέον στο «πλευρό» της του Ευρωπαίους ηγέτες. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατάφερε να αναθερμάνει τις σχέσεις του με την Ευρώπη, ενώ και η ίδια από πλευρά της φαίνεται να χρειάζεται τη στήριξη της Άγκυρας, προκειμένου να διαχειριστεί καταλλήλως τη μεγαλύτερη προσφυγική ροή μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα συγκροτήσει ταμείο έως 3 δισ. ευρώ για να στηρίξει την Τουρκία με την προσφυγική κρίση, ενώ ήρθε ξανά στο προσκήνιο η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, όσο κοντά είναι η Ευρώπη στον Αχμέτ Νταβούτογλου, τόσο πιο μακριά είναι οι επενδυτές. Συγκεκριμένα, η πιο πρόσφατη κατάρρευση στις τιμές των τουρκικών ακινήτων έγινε αμέσως μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τις τουρκικές δυνάμεις, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας.

Παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 6% προς το δολάριο από την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών. Έκτοτε στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης το ένα δέκατο της αξίας του δείκτη χάθηκε.

Για τους παραπάνω λόγους ο Νταβούτογλου προσπάθησε να ηρεμήσει τους επενδυτές διακηρύττοντας στις 26 Νοεμβρίου πως δεν υπάρχει πρόθεση εκ μέρους των επίσημων αρχών να περιστείλουν το καθεστώς αυτονομίας της Κεντρικής Τράπεζας της χώρα και τοποθετώντας τον πρώην υπουργό Οικονομιών, Μεχμέτ Σιμσέκ στη θέση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης αρμόδιου για την οικονομία.

Η επιστροφή των επενδυτών από εδώ και στο εξής θα εξαρτηθεί από την ελευθερία των κινήσεων που θα δώσει ο Ταγίπ Ερντογάν στην κυβέρνηση, στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων, καθώς και από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προκαλέσουν τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κάτω του 5,5% του ΑΕΠ, ποσοστό στο οποίο έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πηγή: Reuters