Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης: Η Ελλάδα είναι κέντρο συγκέντρωσης εγκληματιών!

Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης: Η Ελλάδα είναι κέντρο συγκέντρωσης εγκληματιών!

«Τόπο συγκέντρωσης εγκληματιών» χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ σε επιστολή του στον Σταύρο Κοντωνή.

Μεγάλη ένταση έχει προκαλέσει στην Τουρκία η απόφαση του ΣτΕ, με την οποία αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους ο ένας εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο μια ημέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά Μέσα Ενημερώσης, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ έστειλε επιστολή στον Έλληνα ομόλογό του, Σταύρο Κοντονή, με την οποία εξαπολύει σφοδρή επίθεση στη χώρας μας, χαρακτηρίζοντάς την «τόπο συγκέντρωσης εγκληματιών».

Όπως τονίζει: «Παρακολουθούμε από την απόπειρα πραξικοπήματος και μετά, πως η Ελλάδα είναι ασφαλές ”λιμάνι” για τους εγκληματίες της χώρας μας. Είναι γνωστό ότι τα αιμοσταγή μέλη (σ.σ. του πραξικοπήματος) πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα, που έγινε τόπος συγκέντρωσης για εγκληματίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιουλ βάζοντας λάδι στη φωτιά στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Στις 19 Απριλίου 2018 το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε τη μη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στον Τούρκο αξιωματικό για τον οποίο αρχικά είχε δοθεί άσυλο, ενώ διέταξε να οριστεί ως τόπος διαμονής του συγκεκριμένη μη δημιοσιοποιούμενη διεύθυνση και να του επιβληθεί η υποχρεωτική καθημερινή εμφάνισή του στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, υπό την προεδρία του Νικόλαου Σακελλαρίου (Πρόεδρος του ΣτΕ) και με εισηγητή τον Δημήτρη Κυριλόπουλο, τονίζει στην απόφασή του ότι το δημόσιο οφείλει να λάβει κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του Τούρκου αξιωματικού υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα αυτά δεν θα ισοδυναμούν κατ’ ουσίαν με κράτηση. Η απόφαση έχει ισχύ ως το Μάιο όταν και θα εκδικαστεί η ουσία της υποθέσεως, δηλαδή θα αποφασιστεί αν θα του δοθεί η όχι άσυλο.

Με την απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, κάνει δεκτή εν μέρει την αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία άσκησε το ένδικο μέσο κατά της απόφασης με την οποία είχε δοθεί άσυλο στον συγκεκριμένο αξιωματικό, έναν από τους οκτώ, για τους οποίους η Άγκυρα επιμένει στην έκδοσή τους, παρά την αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου.