Τους «απαγορευμένους» καρπούς της Δύσης απολαμβάνει η αποστολή της Β. Κορέας

Τους «απαγορευμένους» καρπούς της Δύσης απολαμβάνει η αποστολή της Β. Κορέας

Από McDonald's μέχρι κινεζικά dim sum και γλυκά, οι βορειοκορεάτες εκπρόσωποι «καλοπερνούν» εν αναμονή της συνάντησης με τον Τραμπ.

Λίγη ώρα αφού μια ομάδα κουστουμαρισμένων διπλωματών από τη Βόρεια Κορέα βγήκε σήμερα από το ξενοδοχείο τους στη Σιγκαπούρη προκειμένου να έχει συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους την παραμονή της ιστορικής συνόδου κορυφής, μια μεγαλύτερη ομάδα Βορειοκορεατών, ντυμένοι με απλά καλοκαιρινά ρούχα, ξεκίνησε για τα καταστήματα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα συναντήσει αύριο τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν σε ένα θέρετρο στο νησάκι Σεντόσα, κοντά στο λιμάνι της Σιγκαπούρης, για μια ιστορική συνάντηση που στόχο έχει να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα.

Για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας και την αποστολή που τον συνοδεύει και απαρτίζεται από δεκάδες αξιωματούχους, εργαζόμενους σε κρατικά μέσα ενημέρωσης και προσωπικό ασφαλείας, αυτό το σπάνιο ταξίδι στο εξωτερικό είναι μια ευκαιρία να οικοδομήσουν διπλωματικές γέφυρες και να εξερευνήσουν τα επιτεύγματα του καπιταλισμού στη Σιγκαπούρη, μιας από τις πλουσιότερες πόλεις-κράτη του κόσμου.

Η αποστολή της Βόρειας Κορέας διαμένει στο πεντάστερο ξενοδοχείο St. Regis, όπου το λόμπι έχει δάπεδο από μπεζ μάρμαρο, πολυελαίους και έργα τέχνης. Ο πλούσιος μπουφές για το πρωινό, η τιμή του οποίου φθάνει τα 47 δολάρια Σιγκαπούρης (35 δολ. ΗΠΑ) το άτομο, κοστίζει όσο περίπου κερδίζει ο μέσος Βορεικορεάτης σε ένα μήνα.

Μεταξύ των περίπου 30 Βορειοκορεατών που εθεάθησαν στην αίθουσα του πρωινού σήμερα περιλαμβάνονται κάποιοι από τους ισχυρότερους άνδρες του καθεστώτος, οι φωτογραφίες των οποίων από επίσημες εκδηλώσεις εμφανίζονται στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το προσωπικό του ξενοδοχείο αποθάρρυνε τους άλλους πελάτες από το να έρθουν σε επαφή με τους Βορειοκορεάτες ή να τους τραβήξουν φωτογραφία.

Οι εργαζόμενοι σε βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης δοκίμασαν κινεζικά dim sum, γλυκά και τηγανητά αυγά και τράβηξαν ο ένας τον άλλο αναμνηστικές φωτογραφίες την ώρα του πρωινού.

Τέτοιου είδους εδέσματα είναι πρωτάκουστα για τους περισσότερους Βορειοκορεάτες, ακόμα και για κρατικούς αξιωματούχους, που τα τελευταία χρόνια έχουν δει να μειώνονται οι πιθανότητες τους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, καθώς εντείνεται ο απομονωτισμός της χώρας τους.

Χθες βράδυ, μερικές ώρες ύστερα από την άφιξη του Κιμ και της αντιπροσωπείας του στη Σιγκαπούρη, δημοσιογράφοι του Reuters είδαν αξιωματούχους της Πιονγκγιάνγκ, κάποιοι εκ των οποίων φορούσαν κονκάρδες με τις φωτογραφείς των ηγετών τους, να παραγγέλνουν δείπνο αξίας άνω των 100 αμερικανικών δολαρίων το άτομο, στο πολυτελές κινεζικό εστιατόριο του ξενοδοχείου.

Άλλοι φάνηκαν να έχουν όρεξη για δυτικό fast food. Μια ομάδα από το προσωπικό ασφαλείας της Βόρειας Κορέας εθεάθη να επιστρέφει στο ξενοδοχείο με φαγητό σε πακέτο, με έναν εξ αυτών να έχει προτιμήσει τα McDonald’s. Η Βόρεια Κορέα είναι μια από τις λίγες χώρες του πλανήτη χωρίς McDonald’s. Δύο αξιωματούχοι της Βόρειας Κορέας επέστρεψαν από τα μαγαζιά κρατώντας σακούλες με δώρα.

Όπως ανακάλυψε δημοσιογράφος του Reuters, οι Βορειοκορεάτες διαμένουν στους τρεις τελευταίους ορόφους του St. Regis. Εκεί βρίσκονται σουίτες που κοστίζουν πάνω από 5.000 δολάρια Σιγκαπούρης τη βραδιά και η Προεδρική Σουίτα, με κόστος περίπου 9.000 δολάρια Σιγκαπούρης τη βραδιά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ξενοδοχείου. Η Προεδρική Σουίτα έχει καθιστικό, τραπεζαρία, ένα γραφείο, ένα υπνοδωμάτιο, βεράντα, γυμναστήριο, χαμάμ, υπηρεσίες μπάτλερ και κουζίνα.

Το St. Regis αρνήθηκε να σχολιάσει ποιος διαμένει σε αυτούς τους ορόφους ή πόσα δωμάτια καταλαμβάνουν οι Βορειοκορεάτες. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν ο Κιμ διαμένει στην Προεδρική Σουίτα.

Η Σιγκαπούρη έχει ανακοινώσει ότι αναμένει να ξοδέψει περίπου 20 εκατ. δολάρια Σιγκαπούρης (15 εκατ. δολ. ΗΠΑ) για να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής, ποσό που περιλαμβάνει το λογαριασμό του ξενοδοχείου της βορειοκορεατικής αποστολής, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης στο BBC.