TP Link: Η πολυεθνική που «χτίζει» το έξυπνο σπίτι και ψηφίζει Ελλάδα

TP Link: Η πολυεθνική που «χτίζει» το έξυπνο σπίτι και ψηφίζει Ελλάδα

Ο Άγγελος Αλευράς μιλάει για την εταιρεία, το στοίχημα των smartphones και smarthome και την ελληνική αγορά.

Τα τελευταία χρόνια στον κλάδο του Information Technology επιχειρήσεις και καταναλωτές στρέφονται στην αναζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών που θεωρούνται «value for money». Καινούρια brands αναδύονται, ενώ πολυεθνικοί κολοσσοί αναγκάζονται να ρίξουν τις τιμές τους προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Η TP Link σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία πήρε το ρίσκο και τοποθετήθηκε στην ελληνική αγορά, κίνηση που τη δικαίωσε αν λάβει κανείς υπόψη ότι χρόνο με το χρόνο καταλαμβάνει σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερα μερίδια.
Η TP-Link δεν είναι καινούρια εταιρεία στην αγορά των smart οικιακών συσκευών, ενώ όσοι ασχολούνται με τα της δικτύωσης έχουν σίγουρα δοκιμάσει κάποιο προϊόν της. Η TP-Link είναι η πρώτη εταιρεία στην ελληνική αγορά στα προϊόντα δικτύωσης (με μερίδιο που φτάνει το 55%). Ήδη στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν τρία μοντέλα της σειράς Neffos C5 Series (τα Neffos C5, C5 Max και C5L), τα οποία και έρχονται με λειτουργικό Android.

Το «ατού» της έναντι των ανταγωνιστών είναι ότι διαθέτει ένα διαρκώς διευρυνόμενο χαρτοφυλάκιο και αναπτύσσει ένα δίκτυο στρατηγικών συνεργασιών, που περιλαμβάνει διανομείς, αλυσίδες λιανικής, μεταπωλητές, system integrators και telecom operators. Την αναπτυξιακή της πορεία υπογραμμίζουν άλλωστε τα θετικά νούμερα που σημειώνονται σε πωλήσεις αλλά και σε συνολικό business development, ενώ από τις αρχές του 2015 διατηρεί στη χώρα μας τοπικό γραφείο στο οποίο απασχολούνται επτά εργαζόμενοι.

Όπως δηλώνει στο fortunegreece.com ο Άγγελος Αλευράς, Business Development Manager της TP Link για Ελλάδα και Κύπρο, ο στόχος που έχει τεθεί για την τρέχουσα χρονιά είναι να διπλασιαστεί ο τζίρος στα δέκα εκατομμύρια ευρώ. «Είναι ένας στόχος φιλόδοξος, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών, αλλά πιστεύουμε ότι είναι υλοποιήσιμος. Σίγουρα η επίτευξή του θα εξαρτηθεί και από την πορεία της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο» εξηγεί ο ίδιος.

Μολονότι «παγωμένη» η ελληνική αγορά ο κ. Αλευράς αποδίδει την επικείμενη αύξηση των εσόδων της TP Link στην ηγετική θέση που έχει η εταιρεία στην αγορά του SOHO networking, με μερίδιο αγοράς άνω του 50%, στη δυναμική είσοδο της νέας προϊοντικής κατηγορίας των smartphones καθώς και στη σταδιακή επέκταση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων smarthome. Προσθέτει δε πως εξίσου σημαντικό ρόλο θα παίξουν, η εγκαθίδρυση συνεργασιών με τις System Integrators και Value Added Resellers, όπως επίσης και η διεύρυνση της συνεργασίας με τους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Angelos Alevras photo 210716
O Άγγελος Αλευράς, Business Development Manager της TP Link

«Το Smarthome είναι το next big thing»
Που βρίσκεται όμως η ελληνική αγορά σε ότι αφορά το smarthome και που αναμένεται να εστιάσει η TP Link, ως προς τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που θα λανσάρει στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς; Ο Άγγελος Αλευράς εξηγεί πως η ιδέα του Smarthome είναι σε σχετικά πρώιμη φάση για το ευρύ καταναλωτικό κοινό στη χώρα μας, αλλά θεωρείται αναμφίβολα ως ένα από τα «next big things».Ήδη στην Αμερική έχει δημιουργήσει ένα ξεχωριστό R&D τμήμα για λύσεις Smarthome, στοχεύοντας στην δημιουργία πρωτοποριακών προϊόντων, όσο και εφαρμογών.
Σε ότι αφορά την ελληνική αγορά, η γνωστή πολυεθνική διαθέτει προϊόντα smarthome όπως cloud cameras, smart plugs, smart switches κλπ, τα οποία διαχειρίζέται ο χρήστης απο cloud based εφαρμογές, ώστε να έχει εύκολα και γρήγορα τον έλεγχο από οποιαδήποτε συσκευή, όπου κι αν βρίσκεται, σε κάθε χρονικό σημείο.

Στα άμεσα σχέδια της διοίκησης της TP Link είναι να διευρύνει σημαντικά την πρότασή της στο Smarthome, με ΙοΤ smart routers, που θα αποτελούν το κομβικό σημείο επικοινωνίας με ένα εκτενές χαρτοφυλάκιο Smarthome περιφερειακών προϊόντων. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το Smarthome οικοσύστημα θα υποστηρίζεται από μια ενοποιημένη cloud based πλατφόρμα επικοινωνίας.

«Ζούμε σε ένα κόσμο που η βέλτιστη δυνατή δικτύωση, η ασύρματη πρόσβαση και η απομακρυσμένη διαχείριση είναι θεμελιώδεις παράμετροι εξέλιξης και προόδου. Τα νέα που έρχονται από το χώρο της τεχνολογίας είναι ότι σύντομα τα πάντα θα είναι δικτυωμένα, θα μεταδίδουν δεδομένα και θα δέχονται εντολές. Η ανάπτυξη στον κλάδο, σε παγκόσμιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο, θεωρούμε ότι είναι μονόδρομος».

Ο κ. Αλευράς προσθέτει πως για την Ελλάδα και την Κύπρο ο στόχος είναι να διατηρηθεί η πρωτοκαθεδρία στην αγορά των προϊόντων δικτύωσης για καταναλωτές και να ενισχυθεί περαιτέρω η θέση στην αγορά των δικτυακών λύσεων για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. «Με βάση τις συνεργασίες που έχουμε ήδη ξεκινήσει προσδοκούμε μια πολύ επιτυχημένη είσοδο των νέων μοντέλων Neffos smartphones στις αγορές της Ελλάδας και της Κύπρου. Στα άμεσα σχέδια μας, είναι η στρατηγική επιλογή για την δημιουργία τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης στο τοπικό γραφείο της Ελλάδας, το οποίο σε πρώτη φάση θα υποστηρίξει το δίκτυο συνεργατών και Μεταπωλητών, ώστε η TP-LINK Ελλάδας να παρέχει εκτός από αξιόπιστα προϊόντα και μια σειρά υπηρεσιών υποστήριξης».

Σε συζητήσεις με ξενοδοχειακά συγκροτήματα
Παράλληλα, η TP-LINK εστιάζει στον ξενοδοχειακό κλάδο καλύπτοντας μέσω του νέου χαρτοφυλακίου προϊόντων τις ανάγκες των ξενοδοχειακών μονάδων παρέχοντας ευέλικτες, πολυλειτουργικές και υψηλής απόδοσης λύσεις ασύρματης πρόσβασης, προκειμένου να επιτευχθεί η εμπειρία άριστης πλοήγησης στο διαδίκτυο. Μάλιστα πρόσφατα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και λειτουργίας τριών δικτύων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, σε τρία ξενοδοχεία του Ομίλου Divine Hotels. Πρόκειται για τα Kos Aktis Art , Patmos Aktis Suites & SPA και το Kos Hotel Junior Suites. «Σημαντικοί System Integrators έχουν ήδη ενσωματώσει τις λύσεις της TP-LINK στο χαρτοφυλάκιό τους και έχουν υλοποιήσει τα πρώτα έργα Wi-Fi σε μεγάλα ξενοδοχεία με TP-LINK εξοπλισμό. Σε συνεργασία με τους System Integrators, υπάρχουν πολλαπλές επαφές τόσο με Ξενοδοχειακά συγκροτήματα όσο και με Εταιρείες διαχείρισης Ξενοδοχειακών μονάδων».

Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην ελληνική αγορά
Ερωτηθείς αναφορικά με το ποια είναι η θέση που παίρνει η μητρική εταιρεία σε όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και αν υπάρχει περίπτωση να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της στα διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα, ο Άγγελος Αλευράς απαντά πως οι αγορές προϊόντων στις οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, γεγονός που ευνοεί τη διάθεση επενδύσεων. «Η εταιρεία παγκοσμίως έχει όραμα να εξελιχθεί σε ένα πανίσχυρο Οργανισμό που θα έχει ηγετική θέση στους όλους τους τομείς δραστηριοποίησής του. Η Ελλάδα είναι στο group των χωρών που οδηγούν την εταιρεία προς αυτή την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να υπάρχει εξαιρετική υποστήριξη του τοπικού γραφείου από την μητρική».

Αξίζει να σημειωθεί πως η TP Link, ο κύκλος εργασιών της οποίας ανήλθε το 2015 σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια, διαθέτει θυγατρικές εταιρείες και γραφεία σε πάνω από 40 χώρες, ενώ τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται σε περισσότερες από 120 χώρες. Η Ελλάδα, παρά το μικρό σχετικά μέγεθός της, περιλαμβάνεται στις 40 χώρες που η εταιρεία διαθέτει γραφεία.