Τραμπ ή Κλίντον; Το αμερικανικό χρηματιστήριο λέει ότι νικητής είναι…

Τραμπ ή Κλίντον; Το αμερικανικό χρηματιστήριο λέει ότι νικητής είναι…

Όταν το χρηματιστήριο γίνεται τρόπος πρόβλεψης των αποτελεσμάτων. 

Ποιος θα κερδίσει, η Χίλαρι Κλίντον ή ο Ντόναλντ Τραμπ; Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ο μόνος τρόπος πρόβλεψης. Καλό είναι να ρίξετε μια ματιά και στο αμερικανικό χρηματιστήριο και στην οικονομία γενικότερα.

Όταν η οικονομία και οι αγορές ακμάζουν, τότε η Κλίντον είναι το μεγάλο φαβορί. Πολλοί ψηφοφόροι την εξομοιώνουν με την εποχή Ομπάμα. Αντίθετα, ο Τραμπ επωφελείται απ’ τη χρηματοπιστωτική νευρικότητα επειδή τότε οι ψηφοφόροι είναι πιθανότερο να επιζητούν την αλλαγή.

Στην παρούσα φάση, ο δείκτης S&P500 δείχνει νίκη Τραμπ, αλλά όλα τα άλλα παραπέμπουν σε μια νίκη της Κλίντον.

1. Το χρηματιστήριο

Παρακολουθήστε την πορεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου από την 1η Αυγούστου μέχρι την 31η Οκτωβρίου. Αν οι μετοχές έχουν ανέβει στο τέλος αυτού του τριμήνου, τότε να αναμένετε νίκη της Κλίντον. Αν έχουν ακολουθήσει πτωτική πορεία, τότε είναι πιθανότερο ότι θα επικρατήσει ο Τραμπ.

Στην παρούσα φάση, ο Τραμπ έχει πλεονέκτημα επειδή ο δείκτης S&P 500, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης των ΗΠΑ, έχει μειωθεί λίγο από την 1η Αυγούστου. Όμως, σταδιακά επανέρχεται εκεί που βρισκόταν την ημέρα εκείνη.

Μπορεί σας φαίνεται τραβηγμένο, αλλά το χρηματιστήριο έχει υπάρξει εξαιρετικά ακριβές ως μέσο πρόβλεψης του νικητή των αμερικανικών εκλογών από το 1944 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον ειδικό επί των χρηματιστηρίων Σαμ Στόβαλ, της S&P Global Market Intelligence.

2. «Είναι η οικονομία, ηλίθιε»

Οι ποσοτικοί αναλυτές της Moody’s Analytics έχουν ένα ειδικό μοντέλο για να προβλέπουν ποιος θα καταλήξει στον Λευκό Οίκο, βάσει του πώς τα πηγαίνει η οικονομία. Το μοντέλο έχει προβλέψει με επιτυχία τον νικητή κάθε εκλογικής μάχης απ’ το 1980 μέχρι σήμερα.

Φέτος, το μοντέλο δείχνει νίκη της Κλίντον εξαιτίας μιας σχετικά υγιούς οικονομίας.

Μόνο δύο παράγοντες θα μπορούσαν να αλλάξουν την πρόβλεψη υπέρ του Τραμπ: μια άνοδος των τιμών της βενζίνης πάνω από 3 δολάρια το γαλόνι, ή σημαντική μείωση της δημοτικότητας του Προέδρου Ομπάμα.

Οι Αμερικανοί σήμερα πληρώνουν 2,21 δολάρια το γαλόνι· οι τιμές ίσως αυξηθούν λίγο καθώς ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε πάγωμα της παραγωγής, αλλά δεν αναμένεται να εκτοξευθούν πάνω από τα 3 δολάρια.

3. Ο μεξικανικός παράγοντας

Μπορεί να φαντάζει περίεργη η σύνδεση του μεξικανικού νομίσματος με το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, αλλά το μεξικανικό πέσο πλέον έχει αναδειχθεί σε δείκτη πρόβλεψης της εκλογικής αναμέτρησης. Και στην παρούσα φάση δείχνει νίκη της Κλίντον.

Γιατί; Όλο αυτό σχετίζεται με τα σχόλια του Τραμπ για το Μεξικό. Ο ίδιος θέλει να κατασκευάσει ένα τείχος στα σύνορα των δύο χωρών (και το Μεξικό να πληρώσει το κόστος κατασκευής), να διαπραγματευτεί εκ νέου τη NAFTA, και να θεσπίσει κυρώσεις για τις εταιρείες που μεταφέρουν εργοστάσια και θέσεις εργασίας στη νότια πλευρά των συνόρων.

Άρα, κάθε φορά που οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι πιθανότητες νίκης του Τραμπ αυξάνονται, το μεξικανικό πέσο πέφτει. Και όταν η Wall Street θεωρεί ότι ο Τραμπ δεν έχει πολλές ελπίδες, τότε το πέσο ανεβαίνει. Μετά το πρώτο ντιμπέιτ, το μεξικανικό πέσο ανέβηκε.

4. Το τρένο της νίκης

Τέλος, μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά στη μετοχή της Kansas City Southern σήμερα και την παραμονή των εκλογών. Όταν η Wall Street πιστεύει ότι ο Τραμπ θα χάσει, η μετοχή ανεβαίνει. Ο λόγος; Η KCS δραστηριοποιείται και στις δύο χώρες, με τη μεταφορά αυτοκινήτων και άλλων αγαθών μεταξύ τους να αποτελεί το ένα τέταρτο της συνολικής της δραστηριότητας.

«Κάθε απειλή προς τη NAFTA συνιστά και απειλή για την KCS» λέει ο Ριτς Πάτερσον, αναλυτής στη Loop Capital Markets. Μετά το πρώτο ντιμπέιτ, η Kansas City Southern είδε τη μετοχή της να ανεβαίνει κατά 1,6%, και να συνεχίζει την ανοδική πορεία της καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης εβδομάδας.