Τραγωδία στην Ισπανία: Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας με πολλά θύματα

Τραγωδία στην Ισπανία: Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας με πολλά θύματα

Τουλάχιστον 78 οι νεκροί και 143 οι τραυματίες σύμφωνα με νεότερο απολογισμό - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες.

Τουλάχιστον 78 νεκροί και 143 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον εκτροχιασμό τρένου, αργά χθες, στις παρυφές της πόλης Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, στη Γαλικία της βόρειας Ισπανίας.

«Η σκηνή προκαλεί σοκ, μοιάζει να έχει βγει από την κόλαση του Δάντη», ανέφερε ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Γαλικίας, καθώς δυνάμεις της πυροσβεστικής -που λόγω της τραγωδίας ανέστειλαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους κατά της λιτότητας- κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες για τη διάσωση επιζώντων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αιτία φαίνεται ότι ήταν η υπερβολική ταχύτητα που είχε αναπτύξει η υπερταχεία Alvia, η οποία εκτελούσε το δρομολόγιο μεταξύ Μαδρίτης και Φερόλ, με 218 επιβάτες και 4 υπαλλήλους της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων Renfe.

Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα -από τα χειρότερα στην Ευρώπη εδώ και 25 χρόνια- συνέβη σε μία στροφή της διαδρομής, όπου το όριο ταχύτητας ήταν τα 80 χιλιόμετρα την ώρα. Επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην έρευνα, η εφημερίδα El Pais ανέφερε ότι η αμαξοστοιχεία έτρεχε τη στιγή του δυστυχήματος με 180 χλμ, ενώ η El Mundo κάνει λόγο για 220 χλμ την ώρα!

«Θα ξέρουμε σύντομα περισσότερα στοιχεία, όταν αναλύσουμε τα μαύρα κουτιά του τρένου», ανέφερε εκπρόσωπος της Renfe στο πρακτορείο Reuters.

train accident

«Πάντως, απομακρυνόμαστε από την υπόθεση σαμποτάζ ή επίθεσης», προσέθεσε. Παράλληλη έρευνα για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος διεξάγει και κρατική Adif, υπεύθυνη για την συντήρηση στις σιδηροδρομικές ράγες.

Το δυστύχημα έγινε παραμονή της γιορτής του Αγίου Ιακώβου, πολιούχου του  Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι -που κατάγεται από την πόλη- έσπευσε να εκφράσει την οδύνη του μέσω Twitter κι αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα τον τόπο της τραγωδίας.

Οι τοπικές αρχές ακύρωσαν όλες τις εκδηλώσεις, που κάθε χρόνο συγκεντρώνουν χιλιάδες Καθολικούς. Από τη Βραζιλία όπου πραγματοποιεί περιοδεία, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν για τα θύματα και τις οικογένειες τους.

Με γραμμές συνολικού μήκους 3.100 χιλιομέτρων, η Ισπανία διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο -μετά την Κίνα- σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας στον κόσμο. Η χθεσινή τραγωδία συνέβη μόλις δύο εβδομάδες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα με τους 6 νεκρούς στην κεντρική Γαλλία, το οποίο αποδόθηκε σε αστοχία υλικού στις ράγες.