Τραμπ: Ανακαταλήφθηκε το 100% των εδαφών του ISIS στη Συρία- Τι απαντά ο ΟΗΕ

Τραμπ: Ανακαταλήφθηκε το 100% των εδαφών του ISIS στη Συρία- Τι απαντά ο ΟΗΕ
epa07274791 (FILE) - A convoy of US army troops (R) and the People's Protection Units (YPG) Kurdish militia (L) patrol near al-Ghanamya village, al-Darbasiyah town at the Syrian-Turkish border, Syria, 29 April 2017 (reissued 11 January 2019). The US-led military coalition in Syria has begun the process of withdrawing troops from Syria, a US military official said according to media reports on 11 January 2019. EPA/YOUSSEF RABIE YOUSSEF

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον προσφέρει 1 εκατομμύριο δολάρια για πληροφορίες που θα επιτρέψουν να βρεθεί ο Χάμζα μπιν Λάντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε Αμερικανούς στρατιώτες στην Αλάσκα ότι οι δυνάμεις που στηρίζονται από τις ΗΠΑ ανακατέλαβαν το 100% των εδαφών που είχε υπό τον έλεγχό του το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. «Μόλις το καταλάβαμε, ξέρετε, ακούγατε συνέχεια ότι είναι 90% (σ.σ. τα εδάφη που έχουν ανακαταληφθεί), 92%, το χαλιφάτο στη Συρία. Τώρα είναι το 100% που έχουμε ανακαταλάβει, το 100% του χαλιφάτου», είπε στους στρατιώτες της βάσης Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον, όπου έκανε στάση για ανεφοδιασμό το προεδρικό αεροσκάφος.

Η διαβεβαίωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη δήλωση που έκανε νωρίτερα ο διοικητής των αραβοκουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ο οποίος είπε ότι οι άνδρες του θα χρειαστούν άλλη μία εβδομάδα για να καταλάβουν τον τελευταίο θύλακα του ΙΚ στην ανατολική Συρία. Συγκεκριμένα, ο διοικητής των SDF Μαζλούμ Κομπάνι είπε ότι η «τελική νίκη» επί του ΙΚ αναμένεται να επιτευχθεί σε μία εβδομάδα.

ΟΗΕ: Ο πόλεμος απέχει πολύ από το να τελειώσει στη Συρία

Στη Συρία, έπειτα από 8 χρόνια εχθροπραξιών, «η σύρραξη απέχει πολύ από το να τελειώσει», εκτίμησε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ο νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ για αυτήν τη χώρα, ο Νορβηγός Γκάιρ Πέντερσεν.

«Ολόκληρα τμήματα της συριακής επικράτειας παραμένουν εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης» και η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος «μπορεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες της», σημείωσε, καθώς παρουσίαζε την πρώτη εκτίμησή του για την κατάσταση, αφότου ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο. «Έντεκα εκατομμύρια Σύριοι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια» υπενθύμισε, επίσης, ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τις ανησυχίες των πληθυσμών για τους εξαφανισμένους και τους κρατουμένους.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως ελπίζει ότι θα συγκροτηθεί «όσο το δυνατόν συντομότερα» μια Συνταγματική Επιτροπή, η δημιουργία της οποίας ακόμα «κυοφορείται», τονίζοντας ότι αυτή ακριβώς η επιτροπή «αντιπροσωπεύει μια πιθανότητα για την επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας».

Σύμφωνα με το σχέδιο του ΟΗΕ, η Συνταγματική Επιτροπή, η οποία θα προωθήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη διεξαγωγή εκλογών, θα περιλαμβάνει 150 μέλη: 50 που θα επιλέξει το συριακό καθεστώς, 50 που θα επιλεγούν από την αντιπολίτευση και 50 που θα επιλέξει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, με στόχο να εντάξει στην όλη διαδικασία ειδικούς κι εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Καμία συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί έως σήμερα αναφορικά με τη σύνθεση της τρίτης ομάδας, καθώς αποτελεί αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ της Δαμασκού και του ΟΗΕ.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, όλα τα μέλη διατύπωσαν τη στήριξή τους στον νέο απεσταλμένο του ΟΗΕ. Όμως, παρουσίασαν αντιφατική εικόνα για την κατάσταση της χώρας.

Η Γαλλία εκτιμά ότι οι πρόσφυγες (5,6 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ) δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να επιστρέψουν στη Συρία και η Ρωσία κάλεσε εκ νέου τη διεθνή κοινότητα να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Ο Γκάιρ Πέτερσεν είναι ο τέταρτος απεσταλμένος του ΟΗΕ μετά την έναρξη του πολέμου τον Μάρτιο του 2011. Οι προκάτοχοί του δεν κατάφεραν να βρουν μια λύση σε αυτή τη σύρραξη, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 360.000 ανθρώπους.

Η Ουάσιγκτον προσφέρει 1 εκατομμύριο δολάρια για πληροφορίες που θα επιτρέψουν να βρεθεί ο Χάμζα μπιν Λάντεν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσέφερε την Πέμπτη χρηματική αμοιβή ύψους ως και ενός εκατομμυρίου δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία θα επιτρέψει να βρεθεί ο Χάμζα μπιν Λάντεν, τον οποίο χαρακτηρίζει «ηγέτη-κλειδί» της Αλ Κάιντα.

Ο Χάμζα, θεωρούμενος ως ο ευνοούμενος γιος- δηλαδή ο επιλεγμένος διάδοχος- του Οσάμα μπιν Λάντεν, ιδρυτή του δικτύου στο οποίο επιρρίπτεται η ευθύνη για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, φιγουράρει ήδη στην αμερικανική μαύρη λίστα των προσώπων που κατηγορούνται πως ενέχονται στη διεθνή τρομοκρατία.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που υπόσχεται τα χρήματα αυτά σε αντάλλαγμα για πληροφορίες «που θα επέτρεπαν την αναγνώριση ή τον εντοπισμό του σε οποιαδήποτε χώρα», πρόκειται για έναν «αναδυόμενο ηγέτη» της Αλ Κάιντα. «Από τουλάχιστον τον Αύγουστο του 2015, έχει δημοσιοποιήσει στο Διαδίκτυο αρχεία ήχου και βίντεο με τα οποία καλεί να διαπραχθούν επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων τους κι έχει απειλήσει να διαπράξει επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ για να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του, ο οποίος σκοτώθηκε τον Μάιο του 2011 από Αμερικανούς στρατιώτες», αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με ειδικούς στις ισλαμιστικές οργανώσεις, ο νεαρός, ηλικίας σήμερα περίπου τριάντα ετών, διευθύνει την οργάνωση Άνσαρ αλ Φουρκάν, η οποία προσελκύει εδώ και μερικούς μήνες στη Συρία τους πιο σκληροπυρηνικούς μαχητές της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Χάμζα μπιν Λάντεν αποκαλείται συχνά ο «πρίγκιπας διάδοχος του τζιχάντ». Έγγραφα, ανάμεσά τους επιστολές που είχε μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο τον Μάιο του 2015 και αποδίδονται στον Οσάμα μπιν Λάντεν, υποδεικνύουν ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα τον προόριζε για διάδοχό του στην ηγεσία του παγκόσμιου ιερού πολέμου εναντίον της Δύσης.

Στα αρχεία του Οσάμα μπιν Λάντεν τα οποία σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές κατασχέθηκαν στην επιδρομή με την οποία εξοντώθηκε στο Πακιστάν και αποκαλύφθηκαν στα τέλη του 2017 από τη CIA συμπεριλαμβάνεται βίντεο που καταγράφει τον γάμο του Χάμζα, κατά τα φαινόμενα στο Ιράν. Αυτό είναι το πρώτο υλικό που εικονίζει τον νεαρό αφού ενηλικιώθηκε και περιήλθε στην κατοχή της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, είναι άγνωστο το πού είναι ο Χάμζα μπιν Λάντεν, αν βρίσκεται στο Ιράν, στη Συρία, ή στο Αφγανιστάν.