Τραμπ: Αναξιόπιστη η έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία

Τραμπ: Αναξιόπιστη η έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία
epaselect epa06702976 US President Donald J. Trump holds a joint news conference with Nigerian President Muhammadu Buhari in the Rose Garden of the White House in Washington, DC, USA, 30 April 2018. President Trump spoke about his upcoming summit with North Korea, as well as about the Iran nuclear deal. EPA/JIM LO SCALZO Photo:

Αιχμές κατά του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ άφησε και σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, καθώς τρέχουν οι εξελίξεις στο μέτωπο των ερευνών.

Η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για ενδεχόμενη συνεργασία της Ρωσίας με την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016, «είναι εντελώς αναξιόπιστη», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Το πρόβλημα με την έρευνα του Μάλερ είναι πως όλος ο κόσμος έχει σύγκρουση συμφερόντων», δήλωσε στους δημοσιογράφους σε αυτοσχέδια συνέντευξη Τύπου από τον Λευκό Οίκο, προτού προσθέσει ότι τη βρίσκει «εντελώς αναξιόπιστη».

«Το καλό νέο είναι πως δεν έχω κάνει κάτι κακό, δεν υπάρχει συνωμοσία, ούτε παρακώλυση της δικαιοσύνης», είπε ακόμη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αντιδρούσε, μεταξύ άλλων, στην εμφάνιση χθες μιας έκθεσης για την έρευνα του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ το 2016, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο τελευταίος ήταν «απείθαρχος», αλλά αμερόληπτος.

Ο Γενικός Επιθεωρητής Μάικλ Χόροβιτς κατέληξε σε μια πολυαναμενόμενη έκθεση 500 σελίδων πως ο Κόμεϊ διέπραξε ένα «σοβαρό λάθος εκτίμησης» ανακοινώνοντας πως ξανανοίγει μια έρευνα για τον ιδιωτικό σέρβερ, ακριβώς πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ. Εκτίμησε όμως επίσης πως ο Κόμεϊ δεν επέδειξε πολιτική προκατάληψη ούτε προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές.

Αν και η έκθεση φέρνει σε δύσκολη θέση το FBI, φαίνεται να μην περιέχει εκείνο το είδος των αποκαλυπτικών πληροφοριών που θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά μια προσπάθεια του Τραμπ και των συμμάχων του να περιγράψουν το FBI ως διεφθαρμένο και να απαξιώσουν την έρευνα για τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πάντως νωρίτερα είχε δηλώσει πως «προσέφερε μεγάλη υπηρεσία» με την απόλυση του πρώην διευθυντή του FBΙ.

Η αποπομπή του Κόμεϊ από τον Τραμπ είχε ως αποτέλεσμα τον διορισμό ενός ειδικού εισαγγελέα, του Μάλερ, ο οποίος έχει επιφορτιστεί κυρίως να προσδιορίσει αν αυτή η προεδρική απόφαση συνιστά παρακώλυση της δικαιοσύνης. Όμως για τον πρόεδρο, ενδεχόμενη κατάχρηση εξουσίας από τον Κόμεϊ και την ομάδα του υπονομεύει την αξιοπιστία της έρευνας για τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ