Τραμπ: «Απαράδεκτο» το έλλειμμα των ΗΠΑ με Κίνα- Κυρώσεις σε 12 ρωσικές εταιρείες

Τραμπ: «Απαράδεκτο» το έλλειμμα των ΗΠΑ με Κίνα- Κυρώσεις σε 12 ρωσικές εταιρείες
epa07045998 US President Donald Trump addresses the General Debate of the General Assembly of the United Nations at United Nations Headquarters in New York, New York, USA, 25 September 2018. The General Debate of the 73rd session begins on 25 September 2018. EPA/PETER FOLEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε τις εμπορικές πολιτικές της Κίνας, ενώ υπογράμμισε πως κύριο μέλημα του είναι να προστατεύσει τα συμφέροντα των Αμερικανών.

O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε σήμερα από τον ΟΗΕ έκκληση στη διεθνή κοινότητα να «απομονώσει το ιρανικό καθεστώς», καταγγέλλοντας τη «διεφθαρμένη δικτατορία», σύμφωνα με τον ίδιο, που βρίσκεται στην εξουσία στην Τεχεράνη.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον μεγαλύτερο υποστηρικτή της τρομοκρατίας στον κόσμο να κατέχει τα πιο επικίνδυνα όπλα στον πλανήτη», να «απειλεί την Αμερική» ή το Ισραήλ, υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Ζητάμε από όλα τα έθνη να απομονώσουν το ιρανικό καθεστώς όσο συνεχίζει την επιθετική συμπεριφορά του» και «να στηρίξουν τον ιρανικό λαό», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Διαμήνυσε ακόμα ότι οι Ιρανοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αλλάξουν συμπεριφορά, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα μιας συνάντησης με τον ίδιο, ωστόσο ανυπομονεί να αποκτήσει μαζί τους στο μέλλον μια φανταστική σχέση. Σε δηλώσεις που έκανε πριν από την προγραμματισμένη ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τραμπ επισήμανε: «Δεν θα συναντηθώ με εκείνους μέχρι να αλλάξουν τον τόνο τους. Θα συμβεί. Πιστεύω ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Ανυπομονούμε να αποκτήσουμε τέλειες σχέσεις με το Ιράν, αλλά δεν θα συμβεί τώρα».

Η Ουάσινγκτον επιβάλλει κυρώσεις στη σύζυγο του προέδρου Μαδούρο και σε άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας βάζοντας στόχο τη σύζυγο του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο, καθώς και την αντιπρόεδρο και τον υπουργό Άμυνας, σύμφωνα με δήλωση που αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η σύζυγος του προέδρου Σίλια Αντέλα Φλόρες ντε Μαδούρο, η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ελοΐνα Ροντρίγκες Γκόμες και ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο Λόπες είναι μεταξύ των έξι προσώπων που έχουν στόχο οι κυρώσεις, σύμφωνα με τη δήλωση. Τα περιουσιακά στοιχεία τους στο έδαφος των ΗΠΑ παγώνουν.

«Ο πρόεδρος Μαδούρο στηρίζεται στο περιβάλλον του για να διατηρήσει την εξουσία ενώ το καθεστώς του λεηλατεί συστηματικά ό,τι απομένει από τον πλούτο της Βενεζουέλας», υποστηρίζει στη δήλωσή του ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

«Δίκαιες» εμπορικές συναλλαγές ζητά ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Ζήτησε σήμερα, επίσης,  να προωθηθούν «δίκαιες και ισόρροπες» εμπορικές συναλλαγές, δικαιολογώντας τις πρόσφατες αποφάσεις του στον τομέα του εμπορίου και ιδίως απέναντι στην Κίνα. Το εμπορικό έλλειμμα με το Πεκίνο «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τις χώρες του ΟΠΕΚ να προχωρήσουν σε μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου. «Υπερασπιζόμαστε πολλές από αυτές τις χώρες» χωρίς ανταλλάγματα και «εκείνες επωφελούνται από εμάς, επιβάλλοντάς μας αυξημένες τιμές πετρελαίου. Δεν είναι καλό. Θέλουμε να σταματήσουμε να αυξάνουν τις τιμές (…) και να αρχίσουν να τις μειώνουν», τόνισε.

Αμερικανική «απάντηση» στη Συρία στην περίπτωση χρήσης χημικών όπλων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε μια αμερικανική «απάντηση» σε περίπτωση που γίνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων στη Συρία, καταγγέλλοντας το «χάος» που έχει προκαλέσει στη χώρα η ηγεσία της. «Λεηλατούν τους πόρους του έθνους τους» υπογράμμισε ο Τραμπ.

Εκθειάζει την «τολμηρή» πρωτοβουλία του για την ειρήνη με τη Βόρεια Κορέα.

Ο Τραμπ εκθείασε την «τολμηρή» πρωτοβουλία του για την ειρήνη με τη Βόρεια Κορέα. Εντούτοις προειδοποίησε ότι οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ θα παραμείνουν «σε ισχύ έως την αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου.

Πριν από έναν χρόνο, από το ίδιο βήμα, είχε καταφερθεί εναντίον του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και είχε απειλήσει να «καταστρέψει ολοκληρωτικά» τη Βόρεια Κορέα.

Η Ουάσιγκτον επιβάλλει κυρώσεις σε 12 ρωσικές εταιρείες

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε 12 ρωσικές εταιρείες, οι δραστηριότητες των οποίων κατά την άποψη της Ουάσιγκτον έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στον μαύρο κατάλογο του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου συμπεριελήφθησαν οι εταιρείες Aerokomposit, Divetechnoservise, η επιχείρηση έρευνας και ανάπτυξης Gama, το Ινστιτούτο επιστημονικών ερευνών Vector, η εταιρεία Nilco Group, η επιχείρηση έρευνας και ανάπτυξης Trchnologia , η επιχείρηση έρευνας και ανάπτυξης υποβρύχιων τεχνολογιών okeanos, η τεχνική εταιρεία Aviadvigatel, ο όμιλος Infotex, η εταιρεία Sayrus Sustems, η εταιρεία Vega.

Σύμφωνα με την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, οι εν λόγω εταιρείες δεν θα μπορούν να εισάγουν αμερικανικά προϊόντας διττού προορισμού (που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή όπλων-σ.σ.).