Τραμπ: Ιστορική η Συμφωνία των Πρεσπών

Τραμπ: Ιστορική  η Συμφωνία των Πρεσπών
epa06883160 US President Donald J. Trump speaks during a press conference on the second day of the NATO Summit in Brussels, Belgium, 12 July 2018. NATO member countries' heads of states and governments gather in Brussels on 11 and 12 July 2018 for a two days meeting. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Τι αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε μήνυμα που έστειλε στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ.

«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ σε συγχαρητήριο μήνυμα που απηύθυνε σήμερα στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ με την ευκαιρία της Ημέρας Ανεξαρτησίας που εορτάζεται στα Σκόπια στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισημαίνει πως η ΠΓΔΜ «έχει πολλά για τα οποία μπορεί να είναι υπερήφανη φέτος» και αναφέρει την «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών που επιλύει το μακροχρόνιο ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα» και παράλληλα «ανοίγει τον δρόμο» για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τονίζει ακόμη στο μήνυμά του πως η Συμφωνία των Πρεσπών και η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «θα ενισχύσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σ’ ολόκληρη την περιοχή».

Αναλυτικά η επιστολή του Αμερικανού προέδρου:

«Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, συγχαίρω εσάς και τους πολίτες της “Μακεδονίας” με την ευκαιρία της ημέρας ανεξαρτησίας σας στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η “Μακεδονία’’ έχει πολλά για να είναι περήφανη αυτή τη χρονιά. Η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών επιλύει τη μακροχρόνια διένεξη για το ονοματολογικό με την Ελλάδα και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της “Μακεδονίας” τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ.

Η συμφωνία και η ένταξη της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τη “Μακεδονία”, ειδικά όσον αφορά στις επερχόμενες συνομιλίες για την ένταξή σας στο ΝΑΤΟ.

Εύχομαι στον λαό της “Μακεδονίας” ό,τι καλύτερο σε αυτή την ξεχωριστή ημέρα».

Δείτε ακόμη: Τελεσίγραφο Στόλτενμπεργκ: Χωρίς «Ναι» στο δημοψήφισμα η ΠΓΔΜ δεν μπαίνει στο ΝΑΤΟ