Τραμπ: Νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα και περικοπές στις εξωτερικές δαπάνες

Τραμπ: Νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα και περικοπές στις εξωτερικές δαπάνες
AppleMark

Η «σκληρή» ατζέντα του Αμερικανού προέδρου περιλαμβάνει δραματικές μειώσεις στη βοήθεια προς το εξωτερικό και μια νέα εκδοχή του διατάγματος για τη μετανάστευση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υπογράψει αύριο Δευτέρα μια νέα εκδοχή του εκτελεστικού του διατάγματος για τη μετανάστευση, το οποίο ανέστειλε η δικαιοσύνη αφού προκάλεσε τεράστιο σάλο και χάος στα αεροδρόμια, σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico.

Ο πρόεδρος θα υπογράψει το νέο διάταγμα στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, σύμφωνα με τον ιστότοπο, ο οποίος επικαλείται ανώτερους αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Δεν είναι σαφές ποιες θα είναι οι αλλαγές που ο Τραμπ αποφάσισε να κάνει στο νέο διάταγμα, κατά το ρεπορτάζ.

Το διάταγμα που υπέγραψε την 27η Ιανουαρίου απαγόρευε στην είσοδο στις ΗΠΑ οποιουδήποτε υπηκόου επτά χωρών με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό για 90 ημέρες, όλων των προσφύγων για 120 ημέρες, και των σύρων προσφύγων μόνιμα.

Το διάταγμα προκάλεσε αγανάκτηση σε όλο τον κόσμο και ένα κύμα διαδηλώσεων εντός των ΗΠΑ, ενώ επικράτησε χαοτική κατάσταση στα αμερικανικά διεθνή αεροδρόμια.

Ο Τραμπ όμως υπέστη δύο δικαστικές ήττες όταν η εφαρμογή του διατάγματός του ανεστάλη από δικαστή του Σιάτλ την 3η Φεβρουαρίου και όταν εφετείο του Σαν Φρανσίσκο επικύρωσε την αναστολή της ισχύος του την 9η Φεβρουαρίου.

«Δραματικές μειώσεις» στη βοήθεια προς το εξωτερικό

O διευθυντής προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα προτείνει αργότερα αυτόν το μήνα «δραματικές μειώσεις» στον προϋπολογισμό της Ουάσιγκτον για τη βοήθεια προς το εξωτερικό.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και άλλα ειδησεογραφικά μέσα μετέδωσαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προτείνει στο Κογκρέσο την περικοπή κατά το 1/3 των προϋπολογισμών του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη.

«Θα προτείνουμε τη μείωση της βοήθειας προς τις ξένες χώρες και θα προτείνουμε (επίσης) να δαπανηθούν αυτά τα χρήματα εδώ» επισήμανε σήμερα ο διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, Μικ Μαλβέινι, στο Fox News, προσθέτοντας ότι οι προτεινόμενες περικοπές θα περιλαμβάνουν «αρκετά δραματικές μειώσεις στη βοήθεια προς τις ξένες χώρες».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι περικοπές στη βοήθεια προς το εξωτερικό θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την προτεινόμενη αύξηση ύψους 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

«Το βασικό μήνυμα είναι αρκετά σαφές: όσο λιγότερα χρήματα ξοδεύονται στο εξωτερικό τόσο περισσότερα χρήματα δαπανώνται εδώ» τόνισε ο Μαλβέινι.

Οι ΗΠΑ δαπανούν λίγα παραπάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τη USAID, σε σύγκριση με το ποσό των 600 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για το Πεντάγωνο.

Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι εξέφρασαν την ανησυχία τους αυτήν την εβδομάδα σχετικά με τις σχεδιαζόμενες περικοπές στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Ανησυχώ πολύ από τις πληροφορίες σχετικά με τις σημαντικές περικοπές που θα μπορούσαν να πλήξουν τις προσπάθειες στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, τη διάσωση ζωών και την ανάδειξη ευκαιριών για τους Αμερικανούς εργαζόμενους» είπε ο Εντ Ρόις, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.