Τραμπ: «Τεράστια επιτυχία με την Κίνα» στις διαπραγματεύσεις για την εμπορική διαμάχη

Τραμπ: «Τεράστια επιτυχία με την Κίνα» στις διαπραγματεύσεις για την εμπορική διαμάχη
epaselect epa07250350 The dome of the US Capitol building at dawn in Washington, DC, USA, 27 December 2018. The US government continues into a sixth day of a partial shutdown as Congress and US President Donald J. Trump are at an impasse on the funding of Trump's proposed southern border barrier. EPA/ERIK S. LESSER

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ακόμη πως δεν θα παραστεί στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ εάν δεν μπει τέλος στο shutdown. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Νταβός, στα τέλη του μήνα, παραμένει στην ατζέντα το, όμως, αν συνεχιστεί η διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δεν θα πάει στην Ελβετία.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα διεξαχθεί όπως κάθε χρόνο στα τέλη Ιανουαρίου στο Νταβός. Φέτος θα βρίσκεται εκεί και ο αντιπρόεδρος της Κίνας Ουάνγκ Κισάν, όμως προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν έχει προγραμματιστεί μια συνάντησή του με τον Τραμπ, με την ευκαιρία αυτή.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για να επισκεφθεί τα σύνορα με το Μεξικό, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις τριήμερες συνομιλίες Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων, που ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη.

«Διαπραγματευόμαστε και έχουμε τεράστια επιτυχία με την Κίνα», δήλωσε ο Τραμπ, ενώ πρόσθεσε ότι θεωρεί την Κίνα  «πολύ πιο έντιμη» από ό,τι οι εκπρόσωποι των Δημοκρατικών το Κογκρέσο, Τσακ Σάμερ και Νάνσι Πελόζι.

«Νομίζω ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε την Κίνα από ό,τι την αντιπολίτευση» σχολίασε, επιμένοντας στην απαίτησή του για χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού.

 

Οι συνομιλίες αυτές ήταν οι πρώτες απευθείας διαπραγματεύσεις μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μπουένος Άιρες τον Δεκέμβριο ο Τραμπ και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, όταν συμφώνησαν μια «εκεχειρία» 90 ημερών στον εμπορικό πόλεμο των χωρών τους.

Δείτε ακόμη: Τι θα γίνει εάν ο Τραμπ κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ