Τράπεζα Κύπρου: Ζημιές ύψους 2,214 δισ. ευρώ για το 2012

Τράπεζα Κύπρου: Ζημιές ύψους 2,214 δισ. ευρώ για το 2012

Οι αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο επηρέασαν σημαντικά το συγκρότημα» επισημαίνει η τράπεζα σε ανακοίνωση της. 

Ζημιές ρεκόρ ύψους 2,214 δισ. ευρώ παρουσίασε η Τράπεζα Κύπρου για το έτος 2012 έναντι ζημιών 1,359 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του πιστωτικού ιδρύματος.

Όπως επισημαίνεται σχετικά, τα κέρδη πριν τις απομειώσεις και τα έξοδα αναδιάρθρωσης ανήλθαν σε 620 εκατ. ευρώ έναντι 797 εκατ. ευρώ το 2011.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της η τράπεζα αναφέρει:

« Ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του Eurogroup για την Κύπρο, τα ακόλουθα γεγονότα έχουν επηρεάσει σημαντικά το Συγκρότημα.

– Πώληση εργασιών στην Ελλάδα, Απόκτηση εργασιών Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο και στο Ηνωμένο Βασίλειο και Πώληση δραστηριοτήτων λιανικής τραπεζικής στη Ρουμανία.

– Ανακεφαλαιοποίηση μέσω διάσωσης με Ίδια Μέσα με τη μετατροπή καταθέσεων σε μετοχές. Σύμφωνα με την Αρχή Εξυγίανσης, η Τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε σε επίπεδο που να μπορεί να απορροφήσει πιθανές μελλοντικές ζημιές στο δανειακό της χαρτοφυλάκιο.

Διαβάστε ακόμη: Στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο προσφεύγει η MIG

Σύνοψη Οικονομικών Αποτελεσμάτων για το έτος 2012
«Το έτος 2012 χαρακτηρίστηκε από τη συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση και την επιδείνωση της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης με αποτέλεσμα η Κύπρος να αιτηθεί την παροχή χρηματοοικονομικής βοήθειας από τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας.

«Μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, τα κέρδη πριν τις απομειώσεις και τα έξοδα αναδιάρθρωσης του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου («Τράπεζα» ή «Συγκρότημα») ανήλθαν σε €620 εκατ., σημειώνοντας 22% μείωση σε σύγκριση με το 2011. Οι προβλέψεις για την απομείωση δανείων και απαιτήσεων αυξήθηκαν σημαντικά (€2.306 εκατ. το 2012, σε σύγκριση με €426 εκατ. το 2011), αντικατοπτρίζοντας την επιδείνωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου και τη συνεχιζόμενη μείωση των τιμών των εξασφαλίσεων.

Οι ζημιές μετά τη φορολογία για το 2012, συμπεριλαμβανομένης της απομείωσης Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) (€188 εκατ.), της απομείωσης της υπεραξίας και άλλων άυλων στοιχείων ενεργητικού (€360 εκατ.) και τα έξοδα αναδιάρθρωσης (€21 εκατ.), ανήλθαν σε €2.214 εκατ. σε σύγκριση με €1.359 εκατ. για το 2011.

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων επί του συνόλου των δανείων ανήλθε σε 23,7% στις 31 Δεκεμβρίου 2012 έναντι 10,2% στις 31 Δεκεμβρίου 2011. Λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου και τη συνεχιζόμενη μείωση στις τιμές των εξασφαλίσεων κυρίως στην Κύπρο και στην Ελλάδα, το Συγκρότημα προχώρησε σε σημαντική αύξηση των προβλέψεων για απομείωση δανείων, με τις συσσωρευμένες προβλέψεις να ανέρχονται σε €3,7 δις και τον δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με προβλέψεις σε 55%.

Διαβάστε επίσης: Πρόστιμα στην Τράπεζα Κύπρου

Παρά τις επικρατούσες αρνητικές οικονομικές συνθήκες που επηρέασαν την εμπιστοσύνη των καταθετών, οι συνολικές καταθέσεις του Συγκροτήματος στις 31 Δεκεμβρίου 2012 ανήλθαν σε €28,4 δισ, σημειώνοντας ετήσια μείωση 4%. Στις 31 Δεκεμβρίου 2012 ο δείκτης δανείων (μετά τις προβλέψεις) προς καταθέσεις ανήλθε σε 86%, ενώ το Συγκρότημα δεν είχε δανεισμό από το Ευρωσύστημα».